by • 24 november, 2010 15:40 • Nyheter14 kommentarer444

Konstig prissättning på iPad-tidningar

Bonnier presenterade idag sin satsning på digitala nyhetstidningar. DN, Sydsvenskan och Dagens Industri är först ut och kommer att släppas under december månad.

Sedan tidigare finns Svenska Dagbladet och Expressen på App Store. Dessa tidningar har båda fått markant dåligt betyg av de som tyckt till på App Store – de kraschar och är allmänt oinspirerade. Men inte nog med, prissättningen verkar lustig.

Expressen kostar 15 kronor per dag eller 99 kronor för en prenumeration i digital version. Pappersversionen kostar 11 kr för ett ex.

Svenska Dagbladet kostar 28 kr per dag. Papper 20 kr (30 kr fre-sön)

DN kostar 199 kr månaden medan det finns erbjudande på papper för 172 kronor.

Sydsvenskan går på 237 kronor digitalt och 229 för papper som dyrast.

Resume rapporterade om priserna.

Personligen kan jag köpa ett paketerat format som presenteras snyggt och prydligt för tillbakalutad läsning men frågan är om jag verkligen vill betala extra som jag redan är prenumerant på någon tidning. Ännu värre känns det om jag skall betala mer för en produkt som är billigare att producera jämfört pappersutgåvan. Det känns inte hederligt.

Till en viss del kan det förklaras med att Apple tar 30 procent av alla transaktioner och att det är 25 procents moms på en digital tidning jämfört med en pappersversion som det endast är 6 procent på. Just Apples del kommer man att försöka komma runt via andra betalningsrutiner.

Samtidigt borde detta uppvägas rejält av det faktum att det inte är någon tryckkostnad och att materialet i princip redan är betalt genom försäljningen av papperstidningen. Dessutom skryter Bonnier om hur reklamplatserna redan är fullbokade i iPad-versionerna.

Att man sedan vill ha extra betalt av sina egna prenumeranter lägger till ännu sämre smak. Egentligen borde en prenumeration av en tidning vara den samma och sedan var det upp till läsaren att välja vilket medium som gällde för dagen.

Uppdatering: Dagens Media hör sig för om priserna. Svaret är att man kollat upp med fokusgrupper vad man är villig att betala. Problemet är att man verkar ha riktat sig till existerande kunder – sådana som idag fortfarande prenumererar på tidningar. Därför missar man alla oss som är varna att få vårt innehåll från annat håll.

Samtidigt är man ödmjuka och konstaterar att det gäller att anpassa sig.