Övrigt

Ladda ner film och TV-program från SVT Play

Vi har tidigare skrivit om förändringen kring TV-licensavgiften till Radiotjänst då datorer och surfplattor numera är inkluderade vid sidan av TV-apparater och annan utrustning avsedd för att ta emot TV-sändningar.

Argumentet var att SVT numera sänder sina kanaler live på SVT-play, i sin helhet, och inte bara utvalda program och avsnitt som tidigare. Debatten har varit högljudd och intensiv, och personligen tyckte jag att det skulle bli skönt med enkel tillgång till att streama SVT:s TV-utbud. Men då TV-kanalerna har tagit så pass lång tid på sig för att ta fram fungerande streamingtjänster har många – inklusive undertecknad – vant sig vid att själva välja när och hur TV-program ska ses.

SVT har ett gediget bibliotek av program, men tydligen gör SVT skillnad på datorer och surfplattor/telefoner på grund av rättigheterna kring de olika programmen som kanalen köper in. Hela biblioteket går att komma åt från traditionella datorer medan mobila enheter så som smartphones och surfplattor har begränsad åtkomst.

iOS-enheter som iPhone och iPad verkar vara de produkter som ligger värst till, då dessa enheter inte har stöd för Flash. SVT förklarar själva:

Läsplattan Ipad och mobiltelefonen Iphone kan inte visa Flash-video. Det innebär vissa begränsningar i utbudet, både på svtplay.se och via Iphone-appen. Det här beror på två faktorer:

1. Kopieringsskydd. Vi har bra kryptering för Ipad och Iphone dock kräver vissa program ett kopieringsskydd som enbart i Flash.
2. Streamingformat. Vi kodar video i ett särskilt format för Ipad och Iphone.”

Ett exempel ur SVT:s katalog är “Morden i Midsomer” som inte går att se från en iPhone, iPad eller iPod touch.

Med Pirateplayer tar du dig runt begränsningarna

Det finns numera ett program skapat av TV-licens-betalaren Jacques de Laval som heter Pirateplay. Programmet möjliggör nedladdning av innehåll från en rad olika webb-TV-tjänster direkt till en dator eller Android-enhet. Förutom att kunna ladda ned från SVT-play kan detta program även ladda ner innehåll från en rad andra källor, så som Fotbollskanalen, Kanal5-play, TV3-play, TV4-play, UR-play, Discovery och även Youtube (fullständig lista längre ned).

Till skillnad från datorer och Android-enheter går det inte att med iOS-enheter ladda ned några program. Däremot går det bra att starta igång ett avsnitt eller klipp från programmets webbapp och på så sätt komma runt begränsningarna. Det enda som behövs är klippets webbadress.

SVT-play – blockerat innehåll

Skapades av ren frustration

Jacques de Laval berättar att han upplevde att svtplay fungerade dåligt på hans dator eftersom SVT använde sig av mjukvaran Adobe Flash Player, ett tillägg som ofta är väldigt resurskrävande. Han började därför leta reda på de faktiska adresserna till SVT:s videoströmmar för att kringgå Adobes tilläggsplugin. Han insåg snart att han med liten ansträngning skulle kunna göra sitt verktyg till något även andra enkelt skulle kunna dra nytta av.

Han skapade först pirateplay.se, en webbtjänst som gav möjlighet att fylla i en webbadress till ett avsnitt av ett program som antingen inte annars kunde visas på  specifika enheter eller som önskades laddas hem. Denna tjänst finns fortfarande kvar på Pirateplays webbsida under “Webbapp“, och fungerar ypperligt att exempelvis titta på Morden i Midsomer med, på en iOS-enhet eller annan mobil enhet.

Efter att de Laval skapat webbappen fortsatte han med att utveckla det hela till ett program som numera finns tillgängligt för Windows, OS X, Ubuntu/Debian Linux, Archlinux och Android.

“Helt i enlighet med lagen”

Jacques de Laval förklarar tydligt på programmets webbsida hur han resonerar kring programmets juridiska aspekter. I sin beskrivning menar han på att det helt enkelt går under upphovsrättslagens paragraf om privatkopiering. Han betonar samtidigt att det är olagligt att sprida upphovsrättskyddade verk som privatkopierats för eget bruk:

Privatkopiering är sedan länge fullt subventionerat och lagligt i Sverige. Att sprida verk man ej äger upphovsrätten till – exempelvis sådana man kan ladda ner med Pirateplay(er) – är däremot, för närvarande, olagligt; att arkivera dem för personligt bruk är tillåtet.

Följande webb-TV-tjänster fungerar med Pirateplayer:

Aftonbladet-TV, Disney Junior, Expressen-TV, Filmarkivet, Fotbollskanalen, Kanal5-play, SR, TV3-play, TV4-play, UR-play, DR-TV, Das Erste Mediathek, Discovery,NRK-TV, SVT-play, VGTV och Youtube

Du kan ladda ned Pirateplayer på webben från www.pirateplay.se, och Android-appen finns att ladda ned från Google Play. Webbappen finns även den tillgänglig på Pirateplays webbsida, och är ett ypperligt verktyg för iOS-användare som vill kunna streama program som annars inte finns tillgängligt för plattformen.

 

Läs också:
Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!