by • 13 september, 2010 22:54 • Nyheter8 kommentarer387

Mac OS X fyller 10 år!

Mac OS X Public Beta

Bild från Wikipedia.

Idag för 10 år sedan släpptes Mac OS X Public Beta (kodnamn Cheetah) till försäljning för det ringa priset av 29.95 dollar. Saker och ting såg onekligen annorlunda ut på den tiden och det har hunnits med hela 7 versioner av operativsystemet sedan dess.

Då fanns varken Safari eller iTunes, inte heller kalendern eller möjlighet att synka en endaste pryl via iSync. Dessa program var stora nyheter när det begav och Steve Jobs kunde tillbringa en halv keynote av att förklara varje minsta lilla detalj i dem.

Personligen fick jag upp ögonen för Macen några år senare när jag började plugga på Medieprogrammet i Växjö. Då visste jag inte så mycket om Mac mer än att jag hade hört att musen bara hade en musknapp, att man slängde disketter i papperskorgen för att mata ut dem samt att Macarna skulle vara stabila.

Musknappen stämde, så även det med disketterna men några sådana fanns det inte på de iMac G3 som Kungsmadskolan var fulla med. Stabila var de däremot inte. Mac OS 9.2 som gällde då kan inte ha varit Apples mest stolta ögonblick.

En dag råkade jag sätta mig framför en splirrans ny iMac G4 där de inte hunnit ta bort Mac OS X till förmån för Mac OS 9, och fastnade direkt. Det som nästan satte mig i trans var att dockan förstorades när jag drog musen över den och den gjorde det så mjukt och fint – och detta på en maskin som i mångt och mycket var klenare än vad iPhone är idag. Jag blev kär direkt.

Så här flera år senare har jag och alla Mac-användare fått se ett system som genomgått stora förändringar i och med varje uppdatering och det som såg fint ut då kan vi skratta åt idag. Vad sägs om alla horisontala ränder som genomsyrade allt i från Apple Cinema Display till fönstrena i Mac OS X eller kanske ännu värre, när dessa ersattes med metalutseendet.

Än idag slutar man inte att förändra och kommer Mac OS 10.7 – som är nästa stora version – att efterlikna de förändringar vi nyligen fick se i iTunes så är det visserligen inte lika stora förändringar som tidigare men ändå en utveckling.

Är du intresserad utav hur första versionen av Mac OS X mottogs kan du läsa Ars Technicas djupa genomgång som i samband med betans släpp.

Amerikanska Macworld minns också tillbaka i tre artiklar.