by • 2 juli, 2009 08:11 • Nyheter18 kommentarer2213

MacBook Pro 13″ – kanske den bästa bärbara datorn någonsin

MacBook pro 13

MacBook Pro 13

När den första MacBooken med aluminiumskal var det många som funderade på var den stora skillnaden mellan MacBook och MacBook Pro nu var, mer än skärmstorleken förstås. Uppenbarligen hade Apple samma dilemma och artificiellt stympade modellen genom att ta bort Firewire-porten. Något som gjorde att vi var tämligen övertygade om att dagarna för denna ädla anslutningstandard var räknare, vi spelade till och med begravningsmusik i Macradion.

Ack så fel vi hade, företaget gjorde det enda logiska släppte en ny MacBook 13″ i aluminium och den här gången med epitetet Pro. En styck firewire 800-port och saken är nu biff.

MacBook Pro 13″ når utan några som helst problem upp till sitt namn. Firewire 800 som sagt, men också lika lång batteritid som sina syskon med större skärm, 7 timmar, som faktiskt är 7 timmar, eller ännu längre i vissa tester. Batteriet skall också hålla hela datorns livslängd dessutom. Om det är sant vet vi först om 3-4 år dock.

Alla MacBook Pros utom 17″ har fått en SD-kortläsare, det vill säga den standard som de flesta moderna digitalkameror använder idag, ett logiskt steg då detta i princip var det enda som vanlig folk hade express card-läsaren som fanns i de tidigare modellerna till. Tillhör man inte den vanliga delen av folket får man införskaffa sig en 17″ MacBook Pro i stället som har kvar den.

Datorn är otroligt gedigen, den säljer sig själv bara genom att uppenbara sig. Batteriluckan var inte helt hundra i förra modellen, tog vi av den krävdes det lite extra mycet kärlek för att få den på plats men MacBook Pro 13″ saknar helt denna då vi inte själva förväntas byta batteri (om det nu skulle behövas, kom ihåg den långa livslängden). Det har därmed aldrig funnits en sådan robust dator i denna storleken innan.

Det var längesedan det egentligen var intressant att mäta prestanda i dessa sammanhangen, Intel Core 2 Duo-processorerna tuffar på bra och så länge datorn har minst 4 GB ramminne är vi i datoranvändarens paradis. Faktum är att den klarar att ta in upp till 8 GB men priserna på dem är ännu lite för höga även om många återförsäljare har lägre priser än Apple Store.

Så slutligen checklistan för att få status den bästa bärbara Macen (och därmed datorn) någonsin är som följer.

  • Alla portar som behövs ?
  • Lååååång batteritid ?
  • Design som får oss att gråta av glädje ?
  • Vroom vroom-prestanda ?
  • Storlek (mindre = bättre) ?
  • Miljöaspekter inräknade ?
  • Går att byta ramminne och hårddisk själv ?
  • Rimligt pris ?

Vi har alltså en minimal dator med allt vi behöver under huven. Hur kan det bli något annat än full pott?

recensionikonrecensionikonrecensionikonrecensionikonrecensionikon 5/5 iLove’s

+ I princip allt, lite som ett muterat kinderägg.
– …

Pris: från 12495 kronor för grundmodellen.

Reklam: Köp MacBook Pro hos Kullander.se