Skrivet den 6 januari 2009 kl 20:10 av NyheterKommentarer inaktiverade för Macworld 2009: iLife ’09 lanserat484

Macworld 2009: iLife ’09 lanserat

iLife 09

iLife 09 kommer att skeppas ut senare i den här månaden och alla program i sviten fick sig ett par trevliga nya funktioner. Apple har bland annat tagit fasta på att hela världen nu är anslutan till Facebook och både iPhoto och iWeb innehåller funktioner för att publicera saker direkt dit.

895 kronor för en användare och 1145 kronor för familjepaket.

 

iPhoto 09

Photo ’09

Med iPhoto kan du nu organisera dina bilder genom ansikten och platser. Med ansikten taggar du en person och sedan kollar iPhoto igenom alla dina foton efter denna person. Fungerar inte hundraprocentigt enligt Apple men visst är det tufft där det fungerar.

Med platser känner iPhoto av var bilden är tagen någonstans om vår kamera har en GPS inbyggt (iPhone har det till exempel), så kallad geotagging. Sedan går det att sortera ut våra bilder efter just detta. iPhoto låter oss enkelt tagga upp våra bilder manuellt om vi saknar GPS-data på dem.

Du kan dela ut bilderna direkt till Facebook och Flickr från iPhoto. Flickr som stödjer  getagging och Facebook stödjer taggning av personer, en extra häftig funktion är att om du delar ut bilder på Facebook och sedan kommer en kompis och taggar sig själv på den bilden, då går det tillbaka till iPhoto.

Du kan skapa digitala resedagböcker med egna kartor baserat på var bilderna är tagna någonstans.

iMovie 09

iMovie ’09

När iMovie ’08 kom saknades det en hel del funktioner från föregåande så som animationer, teman och flera övergångar. Dessa är nu tillbaka. Den nya versionen erbjuder också helt nya funktioner så som bildstabilisator och mycket bättre precision när vi redigerar. 

GarageBand 09

GarageBand ’09

Den här uppdateringen av GarageBand handlar mycket om att lära sig spela musik. Det finns interaktiva guider och vanliga videoinstruktioner. De har till och med anlitat ett gäng kända musiker så som Sting, Colbie Cailllat med flera. Det går också att köpa nya lektioner för en summa när du är fulllärd på det som redan finns.

I övrigt är det fullt med nya effekter och instrumentvarianter.

iWeb ’09

Nu är det ännu enklare att lägga in YouTube-filmer, RSS-strömar och video från din iSight, i alla fall om vi får tro produktinfirmationen – iWeb demades nämligen aldrig på keynoten. En sak som vi gillar extra mycket är att iWeb går att koppla till våra Facebook-konton och automatiskt visa där om vi uppdaterat vår iWeb-sida.

På kategorin äntligen finns nu en inbyggd FTP-client så att vi inte längre behöver spara sidorna för att ladda upp dem via ett tredjepartsprogram, om vi inte har MobileMe. Lika mycket äntligen är det också att det går att ha flera olika webbsajter.

iDVD

iDVD verkar tyvärr inte blivit uppdaterat alls och därmed är det fortfarande dåligt kompatibelt med iMovie.

Apples informationssidor om iLife ’09 hittar du här på apple.se

Comments are closed.