by • 30 november, 2014 12:13 • Nyheter1 kommentar770

Med FingerKey kan du låsa upp din Mac med Touch ID

Sedan Apple öppnat upp Touch ID på iOS-enheter för utvecklare har ett flertal nya användningsområden tillkommit för användare. Den senaste i raden heter FingerKey och låter Mac-användare logga in på sina konton genom att använda Touch ID på sin iPhone eller iPad.

Det hela känns som en naturlig vidareutveckling av appen Knock som vi tidigare rapporterat om, men i praktiken mindre smidigt och mer mer omständigt.

Med appen FingerKey på din iOS-enhet och ett hjälpprogram på din dator kan du alltså logga in med hjälp av ditt fingeravtryck. Det enda som krävs är att de båda apparna parats ihop och ställts in att fungera med varandra, samt att Bluetooth är påslaget.

Tekniskt imponerande, men omständligt

För att låsa upp Mac:en krävs alltså att du först väcker din Mac från viloläget och sedan öppnar FingerKey-appen. I appen väljer du sedan den dator du vill logga in på och slutligen håller du ditt finger på hemknappen i någon sekund. De går att skapa en genväg till appen från Notiscenter.

Tekniskt sett imponerande, helt klart, men då de flesta Mac-användare har sitt lösenord mer eller mindre memorerat i fingertopparna går det i de allra flesta fall betydligt snabbare att bara skriva in lösenordet som vanligt.

De gånger FingerKey faktiskt kan spara tid är om du ofta går runt på exempelvis kontoret och kan låsa upp din Mac under tiden du går tillbaka till din kontorsplats. Men än en gång, hur många millisekunder tar det för dig att skriva in lösenordet på vanligt vis?

En officiell implementering bör kunna bli smidigare

På sikt bör det oundvikligen bli så att Apple implementerar en officiell inloggning inom ramen för Apples nya tankesätt ”Continuity”, likt hur hand-off för appar fungerar; är du i närheten av din Mac som är låst och du väcker skärmen på din iPhone så ska du hitta en upplåsningsknapp i nedre vänstra hörnet. Ett svep på uppåt på den så ska det bara vara att använda Touch ID för att logga in på Mac:en.

FingerKey kostar 15 kronor på App Store, och hjälpprogrammet hittar du på appens webbsida.

En tillfällig bugg ska enligt utvecklaren ställa till det för iPhone 6- och 6 Plus-användare, men en uppdatering är på väg till App Store för att åtgärda detta.