Övrigt

Microsoft och MIT kan minska scenarion för krock med självkörande fordon

Med hjälp av ny teknik som hittar "blind spots"

Självkörande bilar är något som de flesta människor går runt och drömmer om. Däremot så kan AI inte än hantera alla möjliga scenarion. Detta är något som mycket snart kan komma att ändras då MIT och Microsoft tillsammans har utvecklat en AI modell som kan fylla de resterande klyftorna av kunskap.

MIT beskriver det som att modellen kan hitta och täppa igen de så kallade virtuella “blind spots”. Modellen jämför en människas handlingar i ett specifikt scenario med vad den skulle ha gjort och förändrar sitt beteende efter det.

I praktiken innebär det att om modellen hamnar i en situation där den inte vet hur den ska agera så tittar den på hur en människa i dess omgivning skulle göra och “tar efter” den. Forskare i frågan har även kommit upp med en lösning som hindrar modellen från att få för stort självförtroende.

Med hjälp av en algoritm identifierar och accepterar inte modellen bara rimliga svar utan den räknar även på sannolikheten för att hitta mönster. Även fast det finns en 90% chans att något är säkert så tar modellen inga risker utan ser då det som en svaghet som måste hanteras.

Teknologin är inte redo att testas ute i verkligheten än men den funkar just nu i tv-spel. Skulle detta slå igenom så har man tagit ett stort steg framåt i utvecklingen av säkra självkörande fordon. Just nu har självkörande bilar fortfarande problem med förändrade scenarion såsom snö eller om ett utryckningsfordon behöver komma förbi.

 

Källa: Engadget

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!