Övrigt

Microsoft söker igenom e-postkonton helt lagligt (uppdaterad)

En rättsprocess har under en tid pågått mellan Microsoft och en tidigare anställd som misstänktes läcka kopior av Windows 7 och 8 under utvecklingsperioden.

Microsoft fick upp spåren via en fransk bloggare som påstod sig ha kontakt med läckan. Microsoft valde då att söka igenom bloggarens e-postkonto på dåvarande Hotmail.com och fick fram att en Microsoft-anställd i Mellanöstern var den skyldige. Den anställde kunde därefter gripas under ett besök i Seattle.

Det har efter gripandet diskuterats flitigt kring Microsofts agerande och om de har rätt att söka igenom sina användares konton, men rent juridiskt har Microsoft inte gjort något fel. I användarvillkoren för tjänsterna Hotmail och Outlook.com finns en klausul som ger Microsoft rätt att hämta, spara och dela med sig av användarnas information om det är vad som krävs för att skydda företaget eller dess kunder.

Diskussionerna verkar nu ha lett fram till att Microsoft kommer att publicera öppna rapporter som visar antal sökningar av konton som berörts av denna klausul.

Liknande villkor för Apple, Google och Yahoo

Börjar vi titta lite i de allmänna villkoren för andra stora e-posttjänster, som de från Apple, Google och Yahoo, visar det sig snabbt att detta är en vedertagen klausul som alla de stora aktörerna har med i villkoren.

Apples användarvillkor för iCloud ger dem tillsynes nästan godtyckliga ursäkter att söka igenom, läsa, spara och dela med sig av alla deras användares e-post. Följande stycke att alltså är tänkt att en användare ska ha läst igenom och förstått innebörden av, innan kontot registreras och används:

 Åtkomst till ditt Konto och Innehåll

Apple förbehåller sig rätten att vidta de åtgärder som Apple bedömer vara skäligen nödvändiga eller lämpliga för att genomdriva och/eller säkerställa efterlevande av detta Avtal eller någon del därav. Du bekräftar och accepterar att Apple kan, utan ansvar gentemot dig, tillträda, använda, spara och/eller lämna ut information rörande ditt Konto och Innehåll till brottsbekämpande myndigheter, myndighetspersoner, och/eller tredje part, om Apple bedömer att det är skäligen nödvändigt eller lämpligt, om det krävs enligt lag eller om vi har anledning att tro att sådant tillträde, användande, utlämnande, eller sparande är skäligen nödvändigt för att: (a) efterleva en rättslig process eller begäran; (b) genomdriva detta Avtal, inklusive utredning av eventuella brott mot detsamma; (c) upptäcka, förhindra eller på annat sätt hantera säkerhet, bedrägeri eller tekniska frågor; eller (d) skydda Apples, dess användares, tredje parts, eller allmänhetens rättigheter, egendom eller säkerhet, i enlighet med vad som krävs eller tillåts enligt lag.

[source:http://www.theverge.com/2014/3/20/5531428/microsoft-changes-outlook-com-email-policies “The Verge”, http://www.theguardian.com/technology/2014/mar/21/yahoo-google-and-apple-claim-right-to-read-user-emails “The Guardian”]

[related]Relaterat[/related][display-posts tag=”säkerhet” image_size=”thumbnail” orderby=”date” posts_per_page=”5″]

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!