Skrivet den 2 januari 2009 kl 00:52 av NyheterKommentarer inaktiverade för MobileMe – trådlös synkronisering, extra allt565

MobileMe – trådlös synkronisering, extra allt

MobileMe

Text: Peter Esse (Creative Commons) Bild: Benny Mårtensson

MobileMe är en relativt ny internettjänst som Apple släppte i samband med att iPhone 3G började säljas. Tanken är att underlätta för dig att hålla telefonens information helt synkroniserad med den information du har i datorn. Men det är inte allt; MobileMe innehåller många funktioner som passar både Mac, PC, iPod touch samt en funktion som till och med doldisen Apple TV kan använda.

Tjänsten kostar 795 kronor om året men när du ansluter din iPhone till iTunes, eller startar din Mac, för första gången, blir du erbjuden att testa gratis i 30 dagar. Tänk på att du ändå måste ange ditt bank- eller kreditkort och att Apple automatiskt fakturerar ett år när testtiden är slut, om du inte själv säger upp det.

MobileMe går också att köpa över disk hos alla Apple-återförsäljare. I artikeln hänvisar vi till webbgränssnittet ett par gånger och adressen dit är www.me.com

MobileMe: Login

Synkronisera ditt liv 

Precis som med musik och bilder kan du synkronisera adresser, kalendrar och bokmärken via iTunes. Men då gäller det att du kommer ihåg att koppla in iPoden eller iPhonen i din dator så fort som möjligt efter att du har gjort ändringarna. Med MobileMe sköts det mycket enklare och snabbare eftersom synkroniseringen görs i princip direkt när ändringen är gjord, helt trådlöst via mobilnätet var du än befinner dig. 

Först och främst ser dina bekanta att du skaffat MobileMe genom att du får en epostadress som ser ut som [email protected] Den kan du sedan använda i din iPhone, iPod touch, Mac, PC och så klart webbmejl. Extra bra blir det då alla enheter vet vad du gjort med varje speciellt meddelande. Om du läst ett mejl via datorn står det också som läst på din iPhone och vice versa, samma sak om du raderar brevet, vidaresänder det eller lägger det i en annan mapp. 

Om du vill synkronisera din adressbok, din kalender och dina bokmärken men använda din gamla epost går det bra, se bara till att det stödjer tekniken som heter IMAP vilket nästan alla gör. Är du osäker är det bara att fråga den som är ansvarig för din epost, till exempel din internetoperatör. 

MobileMe Gallery

iDisk, Gallery och iWeb 

MobileMe fungerar också som tre olika sorters lagringsutrymmen. iDisk är den första, den fungerar i princip som en hårddisk på nätet där du kan lägga saker som du behöver ha åtkomligt från vilken dator som helst. Du kommer åt den via samma webbgränsnitt som epost, adressboken och kalendern men även direkt från Findern i Mac och Utforskaren på PC. Vill du att någon skall ladda upp en fil till dig går det bra via din iDisk på adressen public.me.com/dittkontonamn.

För den som saknar diabilder – MobileMe Gallery 

Via MobileMe Gallery kan du publicera bilder som du sparat i iPhoto och filmer som du redigerat i iMovie. Adressen blir gallery.me.com/dittkontonamn. Sidorna som skapas blir riktigt snygga och erbjuder olika bildvisningar men tyvärr finns det ingen möjlighet att kommentera bilder. Det går att lösenordsskydda de bildalbum eller filmer som du inte vill att obehöriga skall titta på. Utöver iPhoto och iMovie kan du även lägga upp nytt material och administrera gammalt via me.com. Apple TV kan koppla upp mot ditt galleri och sedan går det att titta på de vackra semesterbilderna framför TV:n i vardagsrummet.

iWeb – enklare publicering av dina webbsidor 

iWeb följer med datorn precis som iPhoto och iMovie och har du skapat en webbsida finns det två sätt att få ut den på Internet. Först det omständiga sättet: spara sidan på hårddisken, starta ett FTP-program, skriv in rätt serveruppgifter och ladda sedan upp allting. Alternativ nummer två är att ha MobileMe och sedan trycka på knappen Publicera i iWeb och därefter är det klart. Adressen blir web.me.com/dittkontonamn. Tyvärr går det inte att uppdatera sin webbsida via nätet utan du måste hela tiden använda iWeb från samma Mac. Vill du ha en egen domänadress går det också, se längst ner.

MobileMe: Tillbaka till min Mac

Back to My Mac och synkronisering igen 

I nya Mac OS X Leopard finns det möjligheter att fjärrstyra en eller flera datorer. Men är Macarna kopplade till en router går det inte att få kontakt utan att göra en massa krångliga inställningar. Samma sak gäller om du vill dela ut filer från datorn. Back to My Mac (Tillbaka till min Mac på svenska) löser dessa problem.

Om du startar Back to My Mac (Systeminställningar, MobileMe, Tillbaka till min Mac) kommer alla datorer som du aktiverat det på hitta varandra under Delat i Finder-fönstren, även om de inte är inom samma nätverk. Du kan därmed styra din hemmadator sittandes på ett hotell någonstans i världen. För att det skall fungerar krävs att du har en AirPort Express, AirPort Extreme eller en kompatibel router från någon annan tillverkare. Du kan se ett urval på adressen support.apple.com/kb/TS1304.

Synkronisera mera 

Förutom att MobileMe gör det enkelt att synkronisera epost, adresser, kalendrar och bokmärken mellan en rad olika enheter kan den faktiskt hålla reda på ännu mer information åt dig. Dashboard-program, Dock-ikonerna, Nyckelringar (det vill säga dina sparade lösenord, till exempel olika webbsidor) epost-inställningar (regler, signaturer och smarta brevlådor) Anteckningar och slutligen Systeminställningar går att synkronisera. Du ställer in exakt vad du vill synkronisera under MobileMe-ikonen i Systeminställningar. Vissa tredjepartsprogram, så som Transmit som vi tipsar om i detta nummer, kan också få sina inställningar synkroniserade. 

MobileMe: Kryptering iChat

Kryptering i iChat 

Du kan använda ditt MobileMe-konto i Apples chattprogram iChat. Den stora fördelen framför att registrera ett konto hos aim.com är att du då krypterar allting som sänds via iChat, vilket kan vara betryggande i dessa FRA-tider. Det fungerar emellertid bara om du pratar med någon som också använder sitt MobileMe-konto (eller gamla .Mac-kontot) för iChat. 

Offentliga kalendrar via iCal 

iCal är det inbyggda kalenderprogrammet i Mac OS X och det har möjligheten att dela ut hela eller delar av din kalender på Internet. Bra om din tid är viktig för fler än dig själv. 

MobileMe: Epost-alias

Engångs-epost 

Vill du inte ge ut din epost till vem som helst? Då kan du skapa nya adresser under @me.com som i sin tur skickar all epost till din huvudadress. Om du sedan stöter på problem är det bara att radera adressen och så får du inte några mer mejl dit. Du gör detta under inställningar för epost på me.com. 

Mer information

Men .Mac då?

Vi nämnde .Mac i artikeln, det är föregångaren till MobileMe. Många funktioner såsom synkronisering, Tillbaka till min Mac, iDisk med mera kommer direkt från .Mac. Om du eller någon annan du känner har en @mac.com-epostadress är det från samma ställe. Mac.com och me.com går till samma servrar så för gamla .Mac-användare spelar det ingen roll vilken domän som används men för de som registrerat efter den 11 juli är det enbart me.com som gäller.

Men PC då?

Även en PC kan vara med i gemenskapen. De funktioner som fungerar på PC är epost, kalendrar och adressbok-synkronisering via Outlook, Outlook Express och Windows Contacts. Bokmärken via Internet Explorer och iDisk via Windows Utforskare. Inställningar för MobileMe installeras i samband med att du installerar eller uppdaterar iTunes nästa gång. 

Vill du hålla dig uppdaterad hos andra?

Webbgränssnittet i MobileMe kräver de absolut senaste webbläsarna. Tänk på att du därför inte kan komma åt din webbmail om du besöker någon som har en äldre dator eller ett internetcafé på en utlandsresa till exempel.

Synkronisera kalender, adressbok och bokmärken utan att använda MobileMe-eposten

Vill du nyttja MobileMe för att pusha kalendrar, adressbok och bokmärken men använda en egen epost? Då gör du så här:

På datorn

Se till att epostkontot i Mail är av typen IMAP. Detta går inte att ändra i efterhand utan du måste lägga till ett nytt om det redan ligger ett av typen POP. Tänk på att alla dina epostmeddelande försvinner ur Mail-programmet om du raderar ett konto. Därför bör du lägga in det nya först, markera din gamla epostbrevlåda, markera alla epostmeddelande och dra dem över till din nya epostbrevlåda.

Du lägger till ett nytt epostkonto genom att välja Inställningar i Mail, sedan Konton. Under Fliken allmänt i samma inställningsfönster kan du också välja hur ofta datorn skall kolla din epost, vi har valt ”Varje 1 minut”.

På iPhone

 1. Välj inställningar och sedan Epost, kontakter, kalendrar.
 2. Välj lägg in konto och sedan MobileMe
 3. Skriv in rätt uppgifter.
 4. Se till att reglarna för Kontakter, Kalendrar och Bokmärken är till höger och E-post till vänster.
 5. Nu är du klar.

Så kopplar du en egen domän till din iWeb-sida

 1. Gå in på nic.se och sök efter domänen du vill ha. När du hittat ett ledigt namn som du gillar surfar du vidare till någon av de ombud som är godkända av nic.se och finns länkade till på samma sida. 
 2. Registera din domän och vänta någon dag tills den blivit aktiverad. 
 3. Kontakta supporten hos den internetleverantör du valt och fråga hur du gör så att CNAME för www är web.me.com (även om detta låter som grekiska för dig kommer de att förstå). 
 4. Logga in på www.me.com och välj Account (ikonen med huvudet), välj Personal Domain och skriv in din nya domänamn. 
 5. Klicka på Done. 
 6. Vänta upp till 48 timmar. 
 7. Klart! 

Comments are closed.