by • 5 maj, 2009 07:08 • Nyheter3 kommentarer208

När etik och moral möter verkligheten

NiN

Just precis ja, vi pratar om Apples godkännandeprocess av iPhone-program. Den har tidigare kritiserats av många och inte minst av mig för att den ibland kan vara godtycklig. Vilket i sin tur gör det svårt för utvecklare att avgöra om det verkligen är värt att lägga tid och pengar på att vidareutveckla en idé.

Sedan har vi ju det här med den amerikanska rädslan för allt som kan ses som omoraliskt och oetiskt (sex och våld och sådant hemskt). Apple är dessutom extra hårda och även om jag kan förstå att man inte vill att App Store skall växa sig känd på samma sätt som VHS-banden så går de lite för långt ibland.

Bandet Nine Inch Nails, som för övrigt var det första bandet som blev känt genom ett datorspel, har ett iPhone-program som heter nin access (App Store-länk) som erbjuder fans bakgrunder, remixer, nyheter, foton och så vidare. Ett utmärkt initiativ i dessa tider då det gäller för artister att hitta nya sätt på att nå ut med sitt material. Det vill säga om inte Apple hade lagt sig i, för i låten The Downward Spiral kan det hända att man sjunger ett par väl valda fula ord och i och med att denna går att nå genom programmet så bryter alltså programmet mot Apples regler om att fula ord inte får förekomma. Detta fick NiN reda på när de skulle uppdatera nin access och här Trent Reznors, som är bandets förgrundsfigur, åsikt i frågan.

Givetvis går det att ladda hem hela albumet The Downward Spiral via iTunes Store utan några som helst problem.

En lösning verkar dock vara på väg, i och med iPhone OS 3 så införs bättre föräldrakontroll och då verkar det som att man kommer släppa lite på tyglarna.

Spelet som gjorde Nine Inch Nails känd var för övrigt Quake, ett spel som snart går att köra i webbläsaren på våra kära Macar.