Skrivet den 31 oktober 2013 kl 08:00 av Nyheter13 kommentarer440

Närmare 2000 nya toppdomäner på gång

Foto: Flickr (CC)

En enorm expansion av toppdomänregistret är på gång och ICANN, organisationen som har till uppgift att administrera denna del av webben, har under en tid tagit emot ansökningar till nya toppdomännamn – den sista delen i en webbadress (.se, .com). Nästan 2000 ansökningar har skickats in, främst av större företag som har råd att att betala för en riskfylld ansökan.

För att skicka in en ansökan kostar det 185000 dollar, knappt 1,2 miljoner svenska kronor enligt dagens växlingskurs. Den avgiften är alltså enbart för en ansökan, och innebär inte att de sökande får rätten till toppdomänen per automatik.

Exempelvis finns Apple listade som intressenter för .APPLE, Fiat vill bland annat ha .FERRARI, .FIAT och .ALFAROMEO, svenska SAS AB är givetvis ute efter .SAS och nere i Lund fiskar Sony Mobile Communications efter .XPERIA.

Vid en fösta anblick finns Google inte att hitta i den långa listan, men det visar sig att Google av regelmässiga skäl skickat in sina ansökningar via dotterbolaget Charleston Road Registry Inc. Tittar man på listan igen med den vetskapen är Google intresserade av nästan 100 nya toppdomäner. Bland annat står de som sökande till .DAD, .CHROME, .CLOUD, .DEV, .DOCS och .DRIVE.

Toppdomänerna .APP och .WEB verkar vara de mest heta namnen, med intressenter som Google, Amazon och DotApp. Populära toppdomäner som dessa som har fler än en intressent auktioneras ut.

Ytterligare ett svensk bolag finns med i listan, Sandvik AB, som ansökt om .SANDVIK, .SANDVIKCOROMANT samt .WALTER.

Databasen med toppdomännamn finns att bläddra i på ICANN:s webbsida. Totalt fick ICANN in drygt 350 miljoner dollar på denna ansökningsomgång, över 2 miljarder svenska kronor.

[via: http://money.cnn.com/infographic/technology/new-gtld-list/ ”CNN”]
[source: https://gtldresult.icann.org/application-result/applicationstatus/viewstatus ”ICANN”]

13 kommmentarer på Närmare 2000 nya toppdomäner på gång

 1. frippz skriver:

  Inte speciellt snygga TLDs, om man nu kan kalla det så. :P Dessutom vill jag att Google ger fan i .dev! Gissa hur många utvecklare som kör Pow eller liknande setups skulle bli putta (mig inkluderat)?

 2. Jon Carlestam skriver:

  Hur funkar .SANDVIK COROMANT i en URL..?

 3. zanoii skriver:

  Det känns spontant som att det här bara kommer att öka förvirringen och därmed risken för bedrägerier.

 4. Blev det inget av .STOCKHOLM?

 5. Dan skriver:

  Har inte SAS bättre saker för sig (typ undvika konkurs) än att lägga några miljoner på det här?

 6. Utan mellanslag :) (korrat).

 7. Det ska tilläggas att de toppdomänerna låser allt annat i den bokstavsordning. Exempelvis, om .APPLES registreras, så kan ingen registrera .APP eller .APPLE etc.

 8. supercranky skriver:

  En annan rolig grej är att Google försökte få igenom ”dotless domains” så folk skulle kunna skriva in enbart ”search” som adress och komma till Google, men där blev det nej från ICANN

 9. Esse skriver:

  Jobbigt om Bing skulle norpa ”search” rakt framför Google :)

 10. SYND! Det hade varit smidigt!

 11. DomänNyheter.se skriver:

  Upptäckte ni detta först nu? ;-)

  .stockholm är fortfarande aktuell, men den kommer inte vara öppen för allmänheten utan endast kunna registreras av Stockholms stad.

 12. Jeremy Karlsson skriver:

  Vad dåligt!

 13. M S skriver:

  Toppdomänen .sucks hade nog skapat störst rusning.
  Man kunde satt priset till en miljard dollar styck, att fördelas till välgörande ändamål.