by • 18 november, 2014 13:03 • Nyheter7 kommentarer882

Nokia återuppstår med en ny Android-tablet

Vi var nog många som hade räknat ut Nokia fullständigt i och med att Microsoft köpte deras mobiltelefon-tillverkning. Idag visade dock det som återstår av Nokia att de fortfarande finns kvar krafter i företag för att göra spännande produkter. Det som alla undrade vad det var Nokia skulle lansera visade sig alltså vara en Android tablet med en mycket bekant design.

n1_2

Nokias nya Android tablet kallas N1 och kommer med ett 64-bitars chipset från Intel. Den har en skärm på 7.9 tum och är endast 6.9 mm tjock. En mycket intressant detalj är att denna tablet kommer utrustad med en speciell typ av USB-kontakt, en så kallad USB 2.0 Type-C Reversible connector. Det finns alltså inget uppåt och nedåt på den USB-kontakt som används. Detta är en funktion som jag är övertygad att många av oss Android användare har saknat när vi tittat på Apples produkter. Övriga tekniska detaljer imponerar och detta är en tablet som har goda chanser att ge även Apples kraftigast iPad konkurrens på prestandan.

n1_4

När det kommer till designen så har Nokia tydligt låtit sig inspireras från Apples iPad, kanske så pass mycket att man nästan får se det som en kopia. Hur detta kommer uppfattas av konsumenterna (och Apple) återstår att se, men det är i varje fall en väldigt stilren och snygg design.

n1_3

Denna tablet kommer med Nokias egen startskärm, kallad Z Launcher, förinstallerad. Den funktion som lyfts fram mest är en förenklad sökning bland appar med hjälp av gester på skärmen. Z Launcher finns även för nedladdning till vanliga Android-enheter på Google Play Store om man vill testa själv. Vi återkommer senare med en recension av hur den fungerar.

Nokia N1 kommer lanseras med senaste Android 5.0 Lollipop och kommer föst att börja säljas i Kina i mitten av Februari (i samband med det kinesiska nyåret). Därefter följer en lansering i Ryssland och utvalda Europeiska länder. Priset ser ut att hamna på $249 exklusive moms.