Skrivet den 17 september 2018 kl 19:03 av NyheterKommentarer inaktiverade för Nu finns iOS 12, watchOS 5 och tvOS 12 att ladda ned2798

Nu finns iOS 12, watchOS 5 och tvOS 12 att ladda ned
Vad är egentligen nytt?

Nu har Apple äntligen släppt uppdateringarna till sina nya produkter och nedan går vi igenom alla dom största nyheterna till dom olika produkterna Apple Watch, iPhone och Apple TV.

iOS 12:

När det kommer till iOS så har fokus i år inte legat på att försöka klämma in så många nya funktioner som möjligt utan istället att göra operativsystemet snabbare och rensa det från många buggar som iOS 11 drogs med – men trots detta så bjuds det på en hel del godsaker.

Bilden längst till vänster visar den nya funktionen Screen Time som nu även finns som widget där man enkelt kan se hur mycket tid man spenderar på sin telefon och kan även lägga in begränsningar för hur mycket man får använda vissa appar. På nästa bild har vi en ny mörk notis för Do Not Disturb-läget där man meddelar att det är igång och på bilden bredvid ser vi att musikkontrollerna på låsskärmen även dom är av mörk karaktär. På den sista bilden har vi fått ett par nya appar och funktioner att lägga till i Control Center. Apple har mer och mer börjat smyga in det lite mörkare temat och förhoppningsvis bjuder iOS 13 på ett dark mode.

På bilden längst till vänster har vi Screen Time som man finner i inställningar på sin telefon och som vi tidigare skrev kan man här se hur mycket tid man spenderar på telefonen och även lägga in restriktioner för sig själv eller sina barn. På den tredje bilden har Apple lagt till något som heter ”Set Up an Alternative Appearance” vilket gör det lättare för Face ID att låsa upp din telefon om man har solglasögon, hatt eller något annat som man kanske inte har på sig varje dag. Och på den sista bilden längst till höger har vi en ny funktion när man tar skärmdumpar på telefonen, nu kan man på färgskalan välja vilken färg pennan som man markerar och skriver med ska ha.

Längst till vänster är en väldigt trevlig funktion där iOS automatiskt kommer ihåg koder som skickas via SMS för verifikation så man kan logga in på diverse sidor, som en del av tvåfaktorsauktorisering. Man kan nu även sätta på eller stänga av automatiska uppdateringar av iOS och under notiser har vi lite mer möjligheter att välja om notiser ska grupperas eller inte. På sista bilden har Apple lagt till lite nya grafer under batteriinställningarna så man kan få en bättre överblick över förbrukningen av batteriet.

Längst till vänster ser vi att Siri nu kan sätta på ficklampan om man ber henne, vilket inte tidigare har gått och i nästa bild får man nu mer information om sina foton och videos direkt i fotoappen vilket är ett trevligt tillskott. I hem-appen för all hemautomatisering såg vi tyvärr inte många nyheter men temperatur visas nu med decimaler istället för att rundas uppåt eller nedåt. På den sista skärmen visas låsskärmen och det nya här är att om Face ID inte lyckas läsa av ens ansikte första gången så kan man nu bara svepa upp för att prova igen. Tidigare var man tvungen att antingen vinkla bort skärmen eller släcka den och tända igen.

Sökfunktionen i bilder har blivit smartare och man kan nu söka efter platser, personer, blommor, bilar och mycket mer. Som ni kanske redan noterat på vänstra bilden så har klockan på iPad nu flyttats till västra hörnet högst upp och man ser nu även vilken dag, datum och månad det är. Apples egna aktie-app har också gjorts om och finns nu även till iPad.

Voice memos har nu även lagts till på iPad och fått lite ny design, samma ändringar har gjorts på iPhone, och sist men inte minst har vi Apples nya AR-app för att mäta saker. Appen finns till iPhone och iPad och fungerar faktiskt riktigt bra. Det är bara att starta appen och börja mäta det du vill mäta.

Vi fick även ett gäng nya Animojis att leka med och nytt är att även ens tunga registreras, Apple presenterade även Memoji där man kan skapa en Animoji som ser ut precis som man själv vill. Nytt är även att man kan ringa FaceTime med så mycket som 32 personer samtidigt och Animojis och Memojis går nu att använda i FaceTime, dock är denna funktion försenad och kommer i senare uppdatering.

CarPlay blev helt plötsligt väldigt mycket bättre också då man nu har stöd för tredjepartsappar och både Google Maps och Waze visade man upp på eventet som två kommande kart-appar som kommer lanseras till CarPlay under hösten.

Har du saknat att kunna dela med dig av bilder på forum eller till familj och vänner så blir även detta möjligt i iOS 12 och med några enkla steg kan man markera bilder man vill dela, trycka på kopiera länk och sedan är den redo att delas.

 

watchOS 5:

Även Apple Watch får lite kärlek idag och här bjuds det inte på jättemycket nya funktioner men några roliga funktioner bjuds det på trots allt.

Med i watchOS 5 är Competitions vilket är en funktion där du kan bjuda in vänner och familj och sedan tävla om vem som rör sig mest under 7 dagar. Man kan följa sina utmanares utveckling och man får notiser när dom stänger ringar och mycket annat. Apple presenterade även en ny träningsfunktion för Yoga och vandring och skulle du glömma bort att starta en aktivitet så känner nu klockan av detta och frågar om du vill logga träningspasset.

Alla barns drömmar går nu i uppfyllelse och likt en hemlig agent finns nu en Walkie-Talkie-funktion till Apple Watch där du kan kommunicera med en vän direkt via klockan. Funktionen fungerar både via WiFi och 4G och principen är precis densamma som vanliga Walkie-Talkies.

Andra saker som är nytt är att man nu kan synka ned podcasts direkt till klockan så man slipper ta med sig sin iPhone ut på löparturen eller i solstolen.

Siri watch face är en ny urtavla som använder maskininlärning för att presentera saker som är viktiga för dig, efter en tids användning kommer den veta att du sätter dig i bilen och kanske vill ha estimerad tid innan du är hemma, eller när du kommer till jobbet så dyker notiser om möten upp. Siri aktiveras även automatiskt när vinklar klockan mot dig och du behöver inte längre aktivera henne med kommandot ”Hej Siri”.

tvOS 12:

Den absolut största nyheten är att Apple TV nu får stöd för Dolby Atmos och Apple TV blir nu den enda streamingspelaren på marknaden som erbjuder Dolby Vision och Dolby Atmos. Apple har även meddelat att massvis av filmer i iTunes kommer ha stöd för Atmos och vissa har redan dykt upp i deras affär.

Något annat som många gillar är skärmsläckarna som finns till Apple TV och nu har Apple slängt in ett gäng nya som är filmade i 4K HDR. Dom har även gjort dom mer interaktiva så man kan se platsinformation och även svepa för att bläddra mellan dom olika skärmsläckarna.

Att skriva in lösenord på Apple TV är inte helt kul med en fjärrkontroll men det blir lättare med iOS 12 och tvOS 12. Har du ett lösenord sparat på din iPhone eller iPad så kommer du kunna fylla i lösenordet automatiskt på din Apple TV och mer eller mindre inget manuellt arbete krävs.

Att soffan älskar att äta upp fjärrkontrollen som följer med Apple TV känner nog dom flesta igen sig i, men med iOS 12 och tvOS 12 läggs Apple TV Remote automatiskt till i kontrollcenter på din iPhone.

Siri blir även lite smartare till Apple TV och skulle man inte hitta sin iPhone så kan man nu be Siri skicka ut ett ljud till telefonen så man enkelt kan hitta den.

Sist men inte minst kommer Zero Sign-On som kommer att lanseras i USA till en början och funktionen riktar sig till dom som har både internet och TV hos samma operatör. Med Zero Sign-On känner Apple TV automatiskt av användarens bredbandsoperatör och loggar in på alla appar och tjänster automatiskt utan att man behöver göra något.

 

Comments are closed.