by • 29 maj, 2010 14:30 • Nyheter6 kommentarer776

Ny Apple TV på gång

Det verkar äntligen som att Apple kommer släppa en ny Apple-TV. Tidigare har de uppdaterat den i mycket små steg och mest via mjukvaruuppgraderingar. Denna gången kommer den vara radikalt annorlunda rent tekniskt sett, så det är nog mera en helt ny produkt egentligen.

Man kommer basera den på iPhone OS, och samma hårdvara som iPad och kommande iPhone HD är byggd på. Bredband och molnlösningar är annorlunda idag än när den introducerades för 3.5 år sedan, så den kommer antagligen vara byggd för att visa strömmande media snarare än något annat, så lagring kommer mest vara för att tillfälligt mellanlagra strömmande media från hemdatorn och från Internet-källor.

Apple-TV, som idag är en maskin stor som en liten bärbar dator, skulle i framtiden inte behöva vara mycket större än ett USB-minne eftersom den varken behöver en skärm eller batterier. Processor, och flash-minne tar inte mycket plats, det enda som skulle behöva vara skrymmande är kontakterna, och en framtida Apple-TV är tänkt att bara ha ström och anslutning till en TV.

Engadget är de som kläckte nyheten, och deras specifikationer pekar på en maskin med 16 GB lagringsyta, klarar HDTV-signal med 1080p och ett extremt lågt pris på 99 dollar. De säger inget om en AppStore för AppleTV men det vore rätt märkligt ifall Apple inte fortsätter succén som AppStore är för iPod touch, iPhone och iPad, särskilt som den skulle vara byggd på samma plattform som dem.

Engadget tror inte att Apple kommer prata om denna på WWDC, men Daring Fireball påpekar att denna produkt (K66) finnits inbakad i iPhone OS 4-betan i flera månader vilket antyder att de arbetat på den länge och att den antagligen inte är speciellt långt borta. WWDC vore en utmärkt scen att tillkännage denna produkt så att utvecklare får lite tid på sig att bygga program för den, program som inte kan styras av touch-gränssnitt utan från en fjärrkontroll.

Detta skulle definitivt vara en Apple TV som växer upp från en hobby till en seriös produkt för Apple. För att Apple ska lyckas med detta behöver de stort stöd från medialeverantörer som TV- och filmbolag. Notera dessutom att Apple antagligen kommer kräva MPEG4/H.264, HTML5 och allt annat som iPhone och iPad är bra på. Flash eller andra videotekniker kommer inte göras besvär.