Övrigt

Ny märkning från Bahnhof garanterar svensk lagring

Den svenska internetoperatören Banhof tycker om att ge sig in i aktuella samhällsdebatter. Senast startade de en egen licensbelagd tv-kanal i protest mot Radiotjänsts nya tolkning av lagen för Radio- och TV-avgift.

Denna gång tar Banhof tag i lagringsproblematiken som uppmärksammats i och med att Washington Post med hjälp av Edward Snowden avslöjade att den amerikanska säkerhetstjänsten NSA systematiskt avlyssnar och lagrar data som passerar amerikanska gränser.

Jon Karlung, VD på Bahnhof, förklarar:

Jon Karlung

“Det här är ett enormt problem för alla molntjänstanvändare. Det spelar ingen roll hur många VPN-tunnlar du använder, eller hur den egna säkerhetspolicyn ser ut. Lagrar du data i molnet så är risken överhängande att den rent fysiskt lagras utanför Sveriges gränser, ofta i USA, och då kan man utgå från att utländsk signalspaning också lagrar och analyserar din information.”

Banhof lanserar nu därför märkningen “Based in Sweden” som ska garantera att lagrad data, kommunikation och kunduppgifter stannar inom Sveriges gränser. Svenska företag, myndigheter och privatpersoner ska inte behöva finna sig i att få sin data avlyssnade av amerikanska myndigheter.

Företaget öppnar för alla svenska tjänsteleverantörer som uppfyller villkoren att ansluta sig. Kraven är att leverantören kan garantera att ingen trafik tar omvägen via ett annat land, och att all datalagring sker på servrar inom landets gränser.

En logotyp har tagits fram för leverantörer att använda sig av föreställande en fiskgjuse hållandes ett magnetband. I mitten av skölden finns en liten text innehållandes “RF 2 kap 6 §” som anspelar på grundlagens skydd mot övervakning och avlyssning.

nsa_bis

IDG.se har en teori om att Banhof valt att ha just fiskgjusen som symbol som parodi på NSA:s symbol: en vithövdad amerikansk örn.

Det återstår att se hur många som ansluter sig till Banhofs initiativ.

Läs hela pressmeddelandet från Banhof

Läs också:

[via: http://feber.se/webb/art/279793/bahnhof_lanserar_sverigemrknin/?rss “Feber”]
[source: http://www.bahnhof.se/press/press-releases/0/153/2013/08/26/bahnhof-infor-garanterat-svensk-lagring “Bahnhof”]

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!