Övrigt

Nya villkor för iTunes hintar om iTunes Match i Sverige (uppdaterad)

Uppdatering 1: Minuterna efter att vi publicerat denna artikel rapporterar Macrumors om att iTunes Match aktiverats i de nordiska länderna. Det verkar dock som att deras påstående enbart har villkorsändringen som grund. Vi har själva ännu ej kunnat bekräfta det som du kan läsa om längre ned.  

Uppdatering 2: Det ser ut som att tjänsten faktiskt är lanserad i Sverige, Norge, Danmark och Finland, tillsammans med “iTunes i molnet” som låter oss ladda ned köpta låtar på nytt och som automatiskt hämtar köpta låtar på alla anslutna enheter.

Men alla tekniska bitar verkar ännu inte finnas på plats. Det finns ännu inga spår av iTunes Match i svenska iTunes, men via en direktlänk går det att nå prenumerationssidan. Dock avbryts aktiveringsprocessen när vi försöker prenumerera. En del användare har fått igenom sina köp, och debiterats 249kr, men har ändå inte fått tillgång till tjänsten.

Ett rimligt antagande är att både iTunes Match och iTunes i molnet börjar fungera inom kort, förmodligen redan under natten eller morgondagen.

Screen Shot 2013-12-09 at 22.23.36

iTunes Match är en synkroniseringstjänst för musik via iTunes. Alla låtar du har i ditt iTunes-bibliotek synkroniseras med Apples stora musikkatalog. De låtar som finns att köpa i iTunes “matchas”, och de låtar som ej finns tillgängliga i iTunes laddas upp till Apples servrar och knyts till ditt iTunes-konto.

Upp till 25 000 låtar kan synkroniseras, och blir sedan tillgängliga på upp till 10 av dina iOS- och Mac-enheter inklusive Apple TV, både via nedladdning och streaming (endast streaming för Apple TV). Alla låtar som matchas uppgraderas till 256kbit/s.

iTunes Match kostar 249kr per år och är en prenumerationstjänst.

Läs orginalartikeln:

Efter att Polen och Ungern i somras fick tillgång till iTunes Match var det bara vi nordbor kvar, och många trodde att Apple inom kort skulle fullända den europeiska lanseringen kort därefter. Men i skrivande stund har Sverige, Norge, Danmark och Finland fortfarande inte tillgång till den eftertraktade tjänsten, trots att iTunes Match-knappen dykt upp ett par gånger i iTunes och försvunnit lika snabbt.

IMG_0540Nu har dock något hoppingivande dykt upp. Under tisdagen uppdaterades de allmänna villkoren för iTunes, och i beskrivningen av förändringarna är det all-in på iTunes Match:

“Nya villkor har lagts till för att förklara iTunes Match tjänsten, inklusive begränsningar av mängden och kvalitén på musik som iTunes Match får använda. iTunes Match får endast användas för lagligt förvärvat innehåll.”

Enligt Twitter verkar alla de ovan nämnda nordiska länder ha fått de nya villkoren där Apple gör klart att vi inte får “tvätta” piratkopierad musik med hjälp av tjänsten, även om det är fullt möjligt och nästan lite för enkelt – och trots att det har visat sig vara lönsamt för rättighetsinnehavarna som tack vare iTunes Match börjat tjäna pengar på illegalt nedladdad musik.

Lika lång väntan på iTunes Radio?

Om vi ponerar att detta innebär att iTunes Match faktiskt lanseras nu inom kort betyder det att det tog över två år för utrullningen av tjänsten att nå våra breddgrader. iTunes Radio, som är Apples senaste musiktjänst, finns i dag enbart tillgänglig i USA. Med samma tidsperspektiv skulle det innebära att vi i Sverige och våra närmsta grannländer kommer kunna använda tjänsten någon gång under sommaren 2015.

Det som talar emot en så lång väntan är att iTunes Match och alla de nya avtal som skapats eventuellt kan ha banat väg för iTunes Radio. Om inte annat få vi hoppas på det.

[related]Mer om iTunes Match[/related]
[display-posts tag=”iTunes-match” image_size=”thumbnail” orderby=”date” posts_per_page=”5″]

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!