by • 20 december, 2010 15:50 • Nyheter4 kommentarer428

Nya Writings bäst bland skriv-apparna på iPad

ipad_writings_1

Det har nu kommit ett antal riktigt bra appar för att författa texter på en iPad. Men det märks att det är en ny enhet då ingen app riktigt är bra på alla delar i kedjan. Vad som behövs förutom en tom sida att skriva på är ett enkelt sätt att förflytta sig i sin text samt bra synkmöjligheter.

Om jag börjar med synk så är det antingen det sätt som Simplenote använder sig av som man gillar eller så synkar man mot Dropbox. Det sätt som Pages använder som är genom iTunes är helt klart svårast att gilla.

Jag kommer jämföra Writings mot två andra appar, Writer och Nebulous Notes. Även en tredje finns vid namn PlainText som är värd att kolla in men mindre funktionsrik. Nebulous och Writer använder båda en extra rad ovanför tangentbordet för att få in funktioner som att flytta markören steg för steg eller hoppa mellan hela ord.

Att hoppa mellan hela ord som Writer kan känns som man har mindre nytta av, det är ofta som man träffar rätt när man bara klickar ungefär där markören ska hamna. Nebulous har funktionen att med piltangenter kunna flytta markören bokstav för bokstav.

Vad Writings dock har gjort är att man flyttar markören helt enkelt genom att klicka i höger eller vänstermarginalen för att flytta ett steg åt respektive håll.

Förr gick det oftast fortare att skriva om hela ordet man stavat fel men med Writings så känns det helt plötsligt naturligt att klicka i marginalerna för att gå till den felstavade bokstaven och byta ut den. Håller man dessutom nere fingret så rör sig markören fortare mellan bokstäverna.

Så om man nu ska rätta sin text i efterhand så klickar man ungefär där man vill ha markören och stegar rätt genom att klicka i marginalen. En helt enkelt väldigt enkel lösning på ett kanske litet men ofta irriterande problem när det gäller text och skrivande på iPad. Det blir helt enkelt mer flyt i skrivandet med Writings än de andra programmen.

ipad_writings_2

Writings synkar mot Dropbox där det skapar en mapp som dina texter hamnar i. Den synkar dock inte automatiskt vilket är synd utan du måste manuellt klicka på molnet nere till vänster för att dina texter ska laddas upp. Här är det fortfarande SimpleNote som gäller. Men är det viktigast att kunna skriva långa texter är det Writings som vinner. Självklart så skrev jag denna artikel i Writings för att testa appen.

Writer iA Writer - Information Architects, Inc.
Nebulous Nebulous Notes (for Dropbox) - Nuclear Elements
PlainText PlainText - Dropbox text editing - Hog Bay Software

Writings kostar 38 kronor i App Store.

Writings - ice cream studios s.r.l.