by • 9 juni, 2015 12:42 • NyheterInga kommentarer1111

Nyheterna i kommande iOS 9

Apple är stolta över iOS 8 och att hela 83% av aktiva iOS-användare uppdaterat till den senaste versionen. De för att retas visade de upp att samma siffra för Android är ynka 12%. För att få med alla mot framtiden så kommer alla enheter som idag kan göra iOS 8 också kunna köra iOS 9.

Dessutom ska det vara optimerat så äldre enheter blir ännu snabbare än idag och kravet på ledigt utrymme vid installation har sänks från 4,6 GB till mer hanterliga 1,3 GB. En välkommen nyhet för de med äldre enheter och de litet lagringsutrymme.

ios9_appar

Inbyggda appar

En ny app i iOS 9 är Nyheter som kombinerar snygg design med nyheter från ledande nyhetskällor baserat på dina intressen. Tyvärr gäller detta endast nyhetskällor i USA, Storbritannien och Australien. En annan app som Apple lagt en hel del krut på i denna uppdatering är Anteckningar som nu kan betydligt mer än tidigare. Här går det att lägga till checklistor, bilder och du kan till och med lägga till handritade skisser.

ios9_kartor

Kartor kan nu ge dig information om kollektivtrafiken i utvalda städer och ge dig förslag på platser i närheten så som restauranger och shopping. Passbook heter numera Wallet och CarPlay går att använda trådlöst. Om du har en bil som stödjer just detta vill säga. En välkommen nyhet är också att iCloud Drive får en egen app i iOS 9.

ios9_ipad

Produktivitet på iPad

Som vi skrev om igår i inlägget Extra kärlek till iPad i iOS 9 så får nu plattan stöd för multitasking med flera appar samtidigt på skärmen tack vare funktionerna Slide Over, Split View och Bild-i-Bild. Med Slide Over kan du snabbt svara på ett meddelande när du surfar på webben och göra en anteckning för att sen bara svepa bort den appen och fortsätta surfa.

ios_ipad_air_2_split

Med Split View på iPad Air 2 kan du gå ett steg längre och ha två appar aktiva sida vid sida. Med Bild-i-Bild kan du ha en video eller FaceTime-samtal som en liten ruta ovanför en annan app.

ios9_quickview

Det virtuella tangentbordet har fått inbyggda genvägar för att skapa fet och understruken text samt kopiera och klistra in. Dessutom kan tredjeparts-appar skapa egna genvägar. Nytt är också möjligheten att kontrollera pekarens position i texten genom att använda två fingrar på tangentbordet för att markera, ändra och flytta text.

Sist men inte minst är stödet för externa tangentbord betydligt bättre med möjlighet att byta appar och söka direkt från kortkommandon. Du kan också interagera med appar genom deras egna kortkommandon.

ios_9_intelligens

Intelligens

Under ytan har Siri blivit 40% bättre på att förstå tal och hanterar idag 1 miljard förfrågningar per vecka. Felprocenten ligger på 5% vilket Apple säger är bäst i branschen. Dessutom förstår nu Siri betydligt mer avancerade frågor och kan söka i bilder med mera.

Det är en del av den intelligens som byggts in i iOS 9 så som när du sätter i hörlurarna på morgonen så föreslår den musiken du brukar springa till. Om du brukar springa på morgonen vill säga. En annan finess är om ett okänt nummer ringer så kollar telefonen i dina mail efter telefonnummer och ger förslag på vem det kan vara.

Numera försöker iOS lära sig vilka appar du använder mest och ger dig också en genväg tillbaka till appen du använde tidigare om du exempelvis behöver svara på ett iMessage. Utveckalre får också tillgång till ett API för sökning i appar. Allt detta sker lokalt på enheten och inget skickas till Apple eller tredje part som en del i hur viktig Apple anser den personliga integriteten vara.

ios9_move

Lätt att flytta till iOS från Android

Apple har tagit fram en app som heter Move to iOS som gör det enkelt att byta från från Android till iOS. Det flyttar säkert dina kontakter, meddelanden, bilder, videos, bokmärken, mailkonton, kalender, bakgrundsbilder och DRM-fri musik och böcker. Den hjälper också till att föreslå liknande appar som du hade på din Android-mobil.

En betaversion av iOS 9 finns tillgänglig idag för utvecklare och den färdiga versionen släpps senare i höst som en kostnadsfri uppdatering.