Övrigt

Organisera med iPhone

Organisera med iPhone

Foto: Peter Kroon

iPhone är den första telefonen med stor skärm och program som går att använda smidigt och snabbt. Vi visar dig vilka program som följer med och framförallt hur de används om du vill använda telefonen för att organisera ditt liv. Men också de fantastiska möjligheter som finns med nedladdade program från App Store.

Att iPhone är en musikmobil utan motstycke är ingen hemlighet. Men det kan också vara en riktigt produktiv liten sak för att organisera ditt liv. Från början följer det med fyra stycken bra program och ett mindre bra som tillsammans skapar grunden för iPhone som organisations- och kommunikationsverktyg. 

Dessa är Kalender, Kontakter, Anteckningar, Mail och Safari. Som företeelse är inget av det här särskilt unikt men som vanligt när det kommer till iPhone är det helheten och enkelheten samt synkronisering med datorn, som bara fungerar, som gör att just iPhone tar planering av vardag och jobb till en helt ny nivå. 

Vi utgår från iPhone i den här artikeln men så gott som alla funktioner vi skriver om fungerar också med iPod touch så länge du är uppkopplad mot ett trådlöst nätverk. 

Synkronisering 

Alla uppgifter på din iPhone såsom kalenderhändelser, kontakter, bokmärken och mejlkonton kan synkroniseras med hjälp av iTunes. Anteckningar går däremot inte att synka och det är en av de få stora nackdelarna med iPhone. Det bästa sättet att ta en anteckning som du vill ha in i datorn är idag att faktiskt skicka ett mejl till dig själv. Synkroniserar du via iTunes måste du se till att du kopplar in din iPhone till datorn varje gång du gjort en ändring, oberoende av om ändringen är gjord i datorn eller i iPhonen. Synkronisering mot iTunes går så klart bara att göra på en dator. 

Alternativet är MobileMe, en abonnemangsbaserad tjänst som utöver mycket annat möjliggör synkronisering av alla uppgifter trådlöst över mobilnätet. Inom max 15 minuter efter det att en ändring är gjord i kalendern eller adressboken på en enhet är det också ändrat på alla andra enheter som är ihopkopplade via MobileMe. Missa inte vår stora MobileMe-artikel för mer om vad du får via den tjänsten.

iPhonekalenderKalender 

I Kalender-programmet har du möjlighet att visa dina göromål via månad, dag och lista. Väljer du månad så får du en överblick över aktuell månad och de dagar då du har något inbokat markeras med en liten punkt under datumet. Exakt vad du har att göra en viss dag ser du strax under datumvyn. Du kan enkelt byta månad med hjälp av pilsymbolerna till höger och vänster om aktuell månad. Vill du ha en mer detaljrik speciell dag tappar du på Dag längst ner och samma principer om navigering gäller här med pilarna längst upp. Det tredje visningsalternativet är något som vi saknar i kalendern i Mac OS X, det är att att få upp alla göromål i datumordning efter varandra. Under månad- och lista-vyn kommer du alltid tillbaka till dagens datum genom att tappa på Idag längst ner till vänster. 

För att lägga till något är det plus-tecknet längst upp till höger som gäller och här får du ange vad det är du skall göra, om det är på någon speciell plats, datum och tidpunkt, huruvida det upprepar sig, om du vill ha en påminnelse och i så fall när samt i vilken kalender den skall finnas i. Du kan också skriva en anteckning om aktiviteten. En grej som inte bör underskattas när det är portkoder inblandade. För att ändra eller radera en redan införd aktivitet trycker du på den och sedan Ändra-ikonen längst upp till höger. 

Har du din kalender uppdelat i flera olika såsom Privat och Arbete kan du separera dessa genom att trycka på kalender-ikonen längst upp till vänster i huvudfönstret. Du kan emellertid inte skapa nya sådana kalendrar direkt från telefonen utan du måste göra det via kalenderprogrammet iCal på Mac eller Outlook om du använder Windows. 

iPhoneadressbokKontakter 

Kontakter är grunden i all kommunikation och det är få mobiler som klarar av en diger kontaktlista, iPhone har inte det problemet, att ta ett finger och snabbt dra uppåt eller nedåt och snabbt släppa och sedan se hur iPhone skrollar igenom alla dina kontakter av sig själv är en fröjd att se, lägg fingret på skärmen och skrollandet stannar direkt. Även om det är ett smidigt sätt att navigera i listorna har du även hela alfabetet på högersidan och genom att välja vilken bokstav du skall sortera på hamnar du direkt under de namn som huserar där. Vill du sortera på ett annat sätt än du gör nu, till exempel byta från första bokstaven i förnamnet till efternamnet ställer du in det under Inställningar i huvudmenyn. Du har också ett sökfält längst upp för att direkt söka efter namnet men oftast går det faktiskt snabbare att göra det via bokstavslisten. 

Genom att tappa på namnet får du upp alla uppgifter som du har på den personen, du kan ändra, lägga till eller ta bort något genom att tappa på Ändra längst upp till höger. Vill du lägga till helt nya fält såsom smeknamn, avdelning eller födelsedag har du möjlighet att göra det via Lägg till fält längst ner i Ändra-menyn. Vill du göra någon till favorit (du har en favoritsektion under Telefon-delen) gör du det längst ned i kontakten, där har du också en ikon för att skicka ett SMS till personen. 

Precis som med Kalendern kan du gå tillbaka ett steg genom att tappa på ikonen längst upp till vänster och därmed sortera efter de indelningar som du gjort, i detta fallet grupper. 

iPhonewebblasareSafari 

Apples mobilvariant av webbläsaren Safari var den första webbläsare som visade hela webbsidor i stället för speciella mobilvarianter. Detta genom att förminska hela webbsidan så att den får plats i det lilla fönstret. Givetvis är det omöjligt att läsa vad som står på webbsidan men det är där det magiska med Apples multi-touch kommer in. Sätt två fingrar på skärmen och dra ifrån varandra och du zoomar in, gör motsatt rörelse och du zoomar ut. Men vi gillar bäst att surfa runt genom att dubbeltappa. Är det ett textstycke vi vill läsa så tappar vi bara snabbt två gånger på det och iPhone zoomar in perfekt runt det stycket. Samma sak med bilder. Bilder kan för övrigt sparas genom att du tappar på en bild, håller kvar fingret några sekunder, varpå det kommer det upp en fråga om du vill spara bilden. Bilderna sparas på samma ställe som dina foton. 

Gränssnittet i Safari baserat på samma logik som de andra programmen med små ikoner längst ner och i detta fallet har du en Fram- och en Bakåt-knapp, ett Plus-tecken för för att mejla sidan till någon, bokmärka i Safari eller direkt i huvudmenyn, en ikon för att komma åt redan sparade bokmärken samt en ikon för att visa aktiva Safari-sidor som du ännu inte stängt. Safari kan ha igång åtta stycken sidor innan programmet säger stopp. 

Du skriver in adressen längst upp, och till vänster om den har du en sök-ikon som tar dig till Google-sök, och till höger en knapp för att ladda om sidan. 

iPhonemailMail

Om kalendern och adressboken gör iPhone till en telefon som är före allt annat, är det mejl-programmet som gör att de andra troligen aldrig kommer att komma ifatt. Det är snabbt, enkelt och lättöverskådligt och därmed kan du faktiskt hantera alla dina mejl härifrån. Vi tycker själva att det kan vara skönt att slippa ta med sig datorn vart vi än går och ändå ha full koll på mejl som trillar in. 

När du startar Mail hamnar du allt som oftast i din Inkorg och där läser du dina meddelande genom att tappa på dem en gång. Väl där kan du flytta, radera, svara samt vidarebefordra dem. Detta gör du genom de små ikonerna längst ner. Genomgående var du än befinner dig i Mail har du en fyrkantig ikon med en penna i, tappa på den och du skriver ett nytt mejl. Här kan du antingen direkt skriva in adressen till den du vill skicka eller tryck på plus-tecknet för att välja från adressboken. Kom ihåg vårt tips från förra numret: Om du vill slippa skriva .se så håller du bara kvar fingret på punkt-symbolen för att få upp ett val med bland annat .se. 

Vill du radera eller flytta flera meddelanden samtidigt trycker du på Ändra längst upp till höger och sedan tappar du en gång på de meddelanden du vill göra något med. Välj därefter Radera eller Flytta längst ner. Vill du bara radera ett meddelande sveper du med fingret horisontellt över meddelandet och en Radera-ikon kommer fram. 

Du kan inte bifoga någon bild direkt härifrån. Vill du göra det måste du gå via Bilder i huvudmenyn. 

Har du flera mejl-konton eller mappar kommer du åt dem genom att tappa på brevlådor längst upp till vänster 

iPhoneantackningarAnteckningar 

Detta är programmet som man lätt kan få uppfattningen av att Apple glömde. Grundfunktionen är tämligen enkel, att skriva ned något. Men det är också allt som går. Du kan inte skicka dem till någon annan enhet, varken andras eller din egen. Lägg till en ny anteckning genom plus-tecknet och läs eller redigera en redan existerande genom att tappa på den. Sorteringen av dina anteckningar sker efter när du ändrade dem senast, inte efter skapelsedatum.

Organisera mera

Utöver de programmen som följer med din iPhone finns det ett gäng som ger organiserandet ytterligare en dimension. Precis som nästan alla program som du kan ladda hem från App Store tillför de ett stort värde för en relativt liten peng och vissa är till och med gratis. 

När du skriver in länkarna i din webbläsare kommer iTunes att starta automatiskt och ta dig till programmets sida på App Store. 

iPhone1pass1Password Gratis (eng) 

Programmet som låter dig springa runt med alla dina koder, pinkoder och bankkonton i telefonen, det enda som krävs är två saker: 1. Komma ihåg huvudkoden; 2. Komma ihåg att inte dela med sig av den till någon. Med 1Password kommer du att bli en sådan där typ som faktiskt kommer ihåg sina kontonummer vid bankbesöken. Precis som med Things gör sig programmet bäst tillsammans med Mac-versionen av samma program. 

Ladda hem via App Store

 

iPhoneclock

Clock 7 kronor (eng) 

Vi fortsätter med enkla men geniala program. Clock visar hur mycket klockan är och den gör det med bravur. Stora visare och svart bakgrund. Ja ni förstår varför vi gillar det här programmet, du kommer aldrig mer bli bländad av din iPhone när du vaknar klockan 03.54 och undrar hur länge det är tills den fantastiska väckarklockan går igång. Clock kan göra så att telefonen inte går i vila vilket är effektivt om du har den på laddning samtidigt. 

Ladda hem via App Store

 

iPhonethingThings 75 kronor (eng) 

Vi tog upp Things även i förra numret och med största sannolikhet lär vi göra det igen. Så mycket betyder detta lilla program för oss. En avancerad To- Do-lista som kan användas till just det men också att dela in göromålen i projekt, dagar, måste-göras-någon-dag men framförallt synkroniseras det med samma program på datorn och helt plötsligt är livet så mycket mer organiserat. 

Ladda hem via App Store

 

iPhoneresisthlmRes i STHLM gratis (sv) 

För alla som befinner sig i Stockholm, oberoende av om det är som bofast eller på resande fot, är Res I STHLMovärderligt. Utöver reseplaneraren och realtidsinformation använder programmet den inbyggda GPS-enheten i iPhone 3G och låter dig hitta den busshållplats eller tunnelbanestation som är närmast för stunden. 

Ladda hem via App Store

 

 

iPhoneweekWeek 7 kronor (sv) 

I Sverige är vi världsmästare på att prata om veckor och är du som vi som inte använder kalendrar med veckorna inskrivna är programmet Vecka helt ovärderligt. Inte nog med att det visar vilken vecka det är, det går också att välja en dag när som helst på året och därmed få upp vilken vecka den tillhör. Enkelt men ack så smart. 

Ladda hem via App Store

 

 

iPhoneistranslateiTranslate Gratis (eng) 

Översätter mellan en rad olika språk inklusive svenska. Kräver uppkoppling mot nätet för att fungera. Översättningarna blir sällan perfekta men det lär dig garanterat att beställa en öl eller två. Eller förhandla fram ett fredsavtal för den delen, programmet baseras nämligen på Google Translate (translate.google.com) som i sin tur tagit hjälp av Förenta Nationernas dokumentarkiv för att samla in ord. 

Ladda hem via App Store

iTranslate Plus 7 kronor (eng) 

iTranslate Plus gör samma sak som vanliga iTranslate men är fritt från reklam. 

Ladda hem via App Store

iPhonefilesFiles 44 kronor (eng) 

Fixar det som borde följa med iPhone och iPod touch: att föra över, och visa, dokument och bilder. För att föra över filer krävs att både din dator och din iPhone eller iPod touch är uppkopplade på samma trådlösa nätverk, att titta på filerna kräver dock ingen uppkoppling. Då det kan vara krångligt med olika filtyper gör du bäst i att läsa instruktionerna extra noga för just detta program. 

Ladda hem via App Store

Files Lite Gratis (eng) 

Files Lite är begränsat till 200 MB, det blir en hel del dokument det också. 

Ladda hem via App Store

iPhoneambAmbiance 7 kronor (eng) 

Planering kräver utvilat sinne och finns det något som gör en så utvilad som att somna till regnljud? Men kommer du inte från Borås som är Sveriges regnigaste stad så kan Ambiance hjälpa till. Med det programmet kan du välja upp till tre olika ljudinspelningar samtidigt. Kyparn, kan jag få lite åska och regn tack? 

Ladda hem via App Store

 

 

iphoneboxBox Gratis (eng) 

Box.net är en tjänst som möjliggör lagring av filer på Internet. Programmet med samma namn gör, att du kommer åt filerna från din iPhone eller iPod touch. 

För att det skall fungera måste du vara ansluten via www.box.net och upp till 1 GB är helt gratis. 

Ladda hem via App Store

 

 

iPhonesvenskalmanackaSvensk Almanacka 22 kronor (sv) 

Visar allmänna helgdagar, flaggdagar, namnsdag, födelsedagar, vecka och till och med solens- och månens upp- och nedgång, givetvis får du även reda på hur många år det är till nästa skottår. Allt som behövs om inte programmet Week räcker till med andra ord. 

Ladda hem via App Store

Att skriva med tangentbordet

Det finns i huvudsak två sätt att skriva med det virtuella tangentbordet på iPhone. Antingen genom att hålla telefonen i ena handen och tappa med ett finger från den andra handen. Det andra, något snabbare, är att hålla telefonen med båda händerna och skriva med båda tummarna. 

Snabbast går det också om du inte rättar ord för ord utan att du skriver på och sätter din tilltro till att din iPhone själv rättar det du skrivit fel. Det den missar går du tillbaka i efterhand och ändrar. Ett stort problem vi svenskar har är att telefonen gärna skriver år i stället för är, det finns egentligen ingen bra lösning på detta men teorin är att du kan sitta och skriva är så många gånger tills den börjar fatta, ett annat mer säkert tips är att du i stället skriver zr och då rättar i alla fall de flesta iPhones detta till är.

Läs också vår generella artikel om iPhone.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!