Övrigt

På besök hos Petter & Sleepy

Petter & Sleepy

I år firar Petter 10 år som artist. Men han vägrar fastna i det förflutna – istället blickar han framåt och tar tillfället i akt att ge ut en ny skiva. iLove träffade Petter och hans vapendragare DJ Sleepy för ett snack om Mac-kulten, fildelning och en framtid som cykelbud. 

För tio år sedan släppte Petter albumet Mitt sjätte sinne. Skivan sålde i 100 000 exemplar, vilket räckte till två platinaskivor på Petters hallvägg och blev det definitiva startskottet för en artist som idag kan titulera sig Sveriges hip hop-kung. Men Petter vägrar att sitta still på sin tron – den 3 december kommer albumet X, en best of-samling, men inte som man tror. 

– Tanken är att skivan ska sammanfatta de gångna tio åren, berättar Petter och lutar sig tillbaka i stolen. Vi ville göra en skiva som låter oss paketera ihop det vi gjort hittills på ett snyggt sätt, för att kunna säga “okej, det här är vi klara med, nu kan vi lägga det bakom oss och ta tag i framtiden”. Annars är jag lite emot att släppa best of-skivor. Det signalerar lite att man kastar in handduken. Men så är det ju inte alls. 

På tal om framtid och skivans namn: du är ju flitig Mac-användare. Är det ett medvetet val, eller blir det bara så när man håller på med musik? 

– För min del var jag väldigt inne på Counter-Strike och World of Warcraft, och satt med PC som alla andra gamers. Sen får man barn och börjar få mer ansvar och mindre tid, och dessutom åkte jag på en helvetes massa virus. Jag var inte jättekunnig och hade väl inte heller några antivirusprogram, och jag tröttnade på det till slut. Sen kom jag på att Macar inte har några virus, och det fick avgöra saken. När jag väl kommit igång med Mac insåg jag plötsligt att allt var så mycket mer logiskt, det passade mig som inte är så teknisk perfekt. Mycket av det som jag stört mig på i Windows försvann över en natt. Med det sagt får jag ändå hjälp dagligen, flinar Petter och kastar en menande blick på sin vän Patrik, alias DJ Sleepy, vid skrivbordet mittemot. 

Patrik fyller i: 

– Och jobbar man i den värld som vi jobbar i så är det ju säkert nittio procent Mac-användare. Det är verkligen bara så – standarden är satt. PC-världen har ju en massa bra program också, men ändå: håller du på med musik och inte kör Mac, man blir lite utanför helt enkelt; “jaha, kul att du är med också”… 

Som vi alla vet har varumärken en stor roll i hip hop-kulturen. Amerikanska rappare åker Lamborghini, visar sig i kläder med stora logotyper – har Apple blivit en del av den livsstilen? 

– Det tror jag definitivt. Apple har snygga och bra prylar, sån’t är viktigt. Och det är skönt att Apple inte fokuserar på själva datorn, utan på vad man kan göra med den, förklarar Petter. 

Petter och Sleepy

Identifierar ni er med “Apple-livsstilen”? 

– Om det var en livsstil för mig skulle hela mitt hem vara en vit skinnsoffa med ett glasbord till och en dator på den, det är ju så det känns, skrattar Petter. 

– Fast jag tycker det är kul med kulten runt, erkänner Patrik. Jag brukar följa nyheterna, det är kul och lätt att ryckas med. Och Apple är ju inget varumärke man skäms för att gilla. 

– Man behöver ju inte köpa hela paketet heller. Vi tar de bitar som funkar för oss och för in det i vår befintliga livsstil. Petter fortsätter: Jag känner en kille i New York, han har allt i sin MacBook. Hela studion, DJ-program och allt. Han kan plugga in sin dator var som helst och börja spela, utan att hålla på och rigga utrustning i timmar. Det kanske inte funkar för alla, men för honom är det en perfekt lösning. 

Har datorerna påverkat sättet ni gör musik på? Man kan ju tänka sig två vägar: antingen att allt blir enklare och man själv kan göra mer, eller att man fastnar framför datorn och aldrig blir klar. Drar i reglage och finputsar effekter i det oändliga… 

– Jag är fortfarande så mycket nybörjare att jag inte har så mycket att jämföra med. Jag lär mig fortfarande. Men annars är det nog bara positivt, det är så sjukt enkelt att göra grejer… 

– …och det går mycket fortare att göra saker, musikskapandet har helt klart accelererat, flikar Patrik in. 

– Vad som också är viktigt är att allt vi behöver för att göra vår grej finns på våra Macar. Oavsett om det är Logic eller GarageBand eller ett bokföringsprogram – allt funkar och är logiskt uppbyggt. 

CD eller vinyl? 

– Varken eller, nu kör jag inte längre speciellt ofta live på klubbar, men jag har ett sån’t där Serato Scratch Live-system, säger Patrik. Då kan man använda digitala filer, men ändå få känslan av vinyltallrikar, scratcha och allt. 

Vi tittar oss runt. Längs ena långväggen står en serie djupa bokhyllor fullproppade med vad som måste vara tusentals vinylskivor. 

– Ja… vi har funderat på att sälja av en del, förklarar Petter. Men det var inte värt det, man får ju knappt några pengar alls för en vinylskiva nuförtiden. Faktiskt så samlar jag fortfarande vinylskivor. Mest för känslan, men ibland kommer jag också över musik som inte finns utgiven på annat sätt. 

Fildelning har ju blivit extremt populärt, och en del menar att skivbolagen får skylla sig själva som inte kommit på bättre lösningar. Men det verkar ju som att det ändå finns många som vill betala för sig – Apples iTunes Store går ju lysande. Vad tycker du om fenomenet? 

– Klart fildelning är populärt, det är ju ett gratis sätt att få musik på. Men jag har varit med och producerat skivor, jag har sett budgetar och vet hur mycket det kostar att göra en skiva. Ur det perspektivet är det ju solklart för mig att det är ohållbart att musiken sedan sprids gratis på nätet. Samtidigt är det ju i grunden ett fel i vårt nuvarande system som orsakat det här. Skivbolagen har inte varit snabba med att få fram bra alternativ till piratkopiering. Fast nu börjar det komma, jag tror att sånt som Spotify kan få enormt genomslag för hur vi lyssnar på musik. Det vettiga alternativet till att tanka hem från Pirate Bay är ju inte att köpa en CD i butik, utan att tanka hem låten på laglig väg. Spotify och iTunes Store är inte svaret på allt, men det är en bra bit på vägen. 

– Fast det viktigaste är ändå att folk lyssnar på musik. Hellre att någon tankar hem min skiva än inte lyssnar på den alls. 

Samtidigt leder det ju till att hela idén om ett album går förlorad, i alla fall på sikt. Är inte det ett hot mot artister? Förut kunde man ju sälja en skiva med två-tre hits på, nu måste varje låt sälja sig själv. 

– Det blir definitivt en annan form av konsumtion. Risken finns att man aldrig upptäcker vissa låtar, säger Patrik. Ofta har man ju köpt en skiva på grund av någon speciell låt, men när man lyssnat på den i ett halvår upptäcker man att den där näst sista låten, den som man inte gillade i början, är helt briljant. 

– Men vi musiker tänker fortfarande i termer av “album”, menar Petter. Det är ju en berättelse, som att göra en film. Det ska finnas en inledning, ett avslut, helheten måste hänga ihop. 

Den 3 december kommer din nya skiva. Vad sammanfattar du om tio år? 

– Jag kommer nog alltid att hålla på med musik, där känns det som att jag hittat något som verkligen passar mig. Om jag var bra på bokföring skulle jag hålla på med det istället… fast häromdagen såg jag ett cykelbud bränna förbi, och tänkte att det skulle kunna vara fett kul. Men jag vet också att jag skulle bli uttråkad efter en vecka. Och som det ser ut nu får man väl vara glad om världen finns kvar om tio år. 

Av: Kristina Nilsson Foto: Daniel Lundkvist

Petters webbsida hittar du på petter.nu och hans blogg på www.goddamnit.se/petter 

Petters skivor: 1999 Bananrepubliken | 2001 Petter | 2004 Ronin | 2006 P | 2007 God Damn it |  2008 X 

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!