by • 21 april, 2009 20:53 • Nyheter1 kommentar293

Piratkopierare har större betalningsvilja

iTunes-Pirate

Vi har många gånger hävdat att piratkopiering inte primärt handlar om pengar utan om avsaknad av vettiga alternativ. Nu verkar det inte vara helt rätt, fast inte på ett sådant sätt som får skivbolagen att gilla det. Från Norge kommer nämligen den senaste av en rad undersökningar som visar att folk som piratkopierar köper mer musik än de som inte fildelar olagligt.

Det är inte svårt att förstå varför, genom fildelning kommer man i kontakt med så mycket annat än vad man gjorde på den tiden reklamradion och P3 i princip var de enda källorna till ny musik. Tesen att en hel industri stämmer sina egna kunder och att det handlar mer om kontroll över distributionskanalerna än någonting annat är förhållandevis lätt att ta till sig.

Läs mer hos Aftonposten.

Det skall emellertid sägas att det finns tecken på det motsatta och Sydsvenskan skriver om ett litet bolag som hävdar det motsatta nu när det är dags att stänga verksamheten. Kommentaren till artikeln i Sydsvenskan kan emellertid vara det faktum att även om skivindustrin inte vill erkänna det så lever vi fortfarande i en marknadsekonomi.

Jag är övertygad om att artister/säljare kommer att nå sina lyssnare/kunder även i framtiden men att det sker utan skivbolagen. En bra början är Record Union, håll koll på dem.

Du missar väl inte heller Macrdion #31 där vi tar uppe detta ämne och lite till.