Övrigt

Podcaster – Apples nya fristående app för podcasts

Precis som ryktena för någon vecka avslöjade har nu Apple släppt en helt ny, fristående app som sköter allt som har med podcasts att göra. Appen heter Podcasts på engelska och Podcaster på svenska, och ikonen är färgad lila med den klassiska podcast-ikonen – inte helt olik den ikon vi skissade ihop när vi skrev om ryktena. Designen av appen i övrigt är  som vanligt när det gäller Apple-appar väldigt välgjord – samtidigt som den känns modern har Apple slängt in en gnutta retrodesign på sidan där uppspelningskontrollerna finns att hitta.

Dina podcasts kan listas antingen som stora ikoner eller i en vanlig lista. Tyvärr visar inte ikonvyn hur många ospelade avsnitt du har i varje prenumeration vilket listvyn distinkt visar. Från listvyn finns också möjligheten ta fram en lista med alla dina ospelade avsnitt.

Med Podcaster kan du prenumerera på dina favoritpodcasts och få nya avsnitt automatiskt nedladdat till dina enheter – även i bakgrunden när appen inte är igång. Inställningen för automatiska nedladdningar och hur många av de senaste avsnitten du vill behålla nedladdat görs per prenumeration, och det finns tyvärr ingen allmän inställning som som gäller för alla dina prenumerationer.

Förutom att du med knappen “Katalog” kommer åt en iTunes-liknande sida där du kan leta efter nya podcasts finns också en liten upptäckarflik. I denna vy kan du med ett nytt gränssnitt bläddra mellan populära podcasts i olika genrer/ämnen.

En intressant sak är att det finns en “Redeem/Lös in”-knapp i podcast-butiken vilket skulle kunna vara en indikation på att Apple kommer börja tillåta försäljning en månadsprenumerationer av podcasts.

Sist och inte minst ska Podcaster enligt appbeskrivningen har stöd för synkronisering mellan olika enheter. Både dina prenumerationer och hur långt du lyssnat på ett avsnitt ska kunna synkroniseras mellan olika iOS-enheter med samma Apple ID, samt med iTunes (version 10.6.3 och senare). Dock verkar detta inte riktigt fungera ännu – efter att har prenumererat på en rad olika podcasts på min iPhone fick jag upp detta när jag startade igång appen på min iPad:

Hojta till om du har fått synkroniseringen att fungera – eller om du grävt fram en inställningsida för appen som inte heller verkar finnas. Skriv också gärna vad du tycker i övrigt om appen – kommer du byta bort dina andra appar som Downcast och Instacast?

Uppdatering: Det finns för tillfället inget stöd för iCloud-synkronisering av prenumerationer. Din nuvarande position i ett avsnitt synkroniserars visserligen över iCloud – men själva prenumerationerna gör inte det. Vi hoppas på att Apple uppdaterar Podcaster med fullt stöd för iCloud-synkronisering.

Podcaster är gratis och är en universal app till både iPhone och iPad (kräver iOS 5.1)

Podcasts - Apple

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!