Skrivet den 11 juli 2018 kl 13:16 av Nyheter2 kommentarer62

PTS vill se abonnemang med fri surf i hela EU

Att de olika teleoperatörerna i Sverige och Post- och Telestyrelsen, PTS, inte kommer överens är sedan tidigare känt. PTS har tidigare förelagt Telia att behandla internettrafik likvärdigt.

”PTS har bedömt att den trafikhantering som Telia tillämpar i sina erbjudanden om ”Fri surf på sociala medier” (Sociala) och ”Fri surf lyssna” (Lyssna) bryter mot den EU-förordning som säger att leverantörer av internetanslutningstjänster ska behandla all trafik likvärdigt på internet.”

Nu har PTS gjort ett utkast till föreläggande för operatören Tre där de anser att två av deras tjänster, 3Musiksurf och 3Dela Data, inte ska kunna begränsas vid roaming inom EU.

3Musiksurf fungerar som så att du kan fortsätta streama musik fast din vanliga månadsmängd med data är slut och med 3Dela Data kan du dela med dig av din datamängd till ett annat abonnemang. PTS vänder sig mot att 3Musiksurf och 3Dela Data är begränsade till att bara fungera i Sverige och nu har de gjort ett utkast till föreläggande mot att dessa två funktioner inte ska begränsas vid användning i resten av EU.

”PTS mening paketförmedlande datakommunikation oavsett om operatören avräknar data från den underliggande datavolymen i abonnemanget vid sådan användning. PTS bedömning är att den strömning av musik genom vissa utvalda musikströmningstjänster som ingår i 3Musiksurf är en del av den reglerade dataroamingtjänsten som ingår i abonnemanget, och inte en tillvalstjänst på det sätt som Hi3G gör gällande. Denna möjlighet till användning av paketförmedlande datakommunikation omfattas således av den EU-rättsliga regleringen för roaming liksom övrig inkluderad datavolym i abonnemanget.”

PTS