by • 3 maj, 2009 15:15 • NyheterInga kommentarer267

Recension av Iomega eGo Helium

iomegago2

Iomega är företaget som är vänliga nog att ta fram hårddiskar ”speciellt för Mac-användare” och den första som vi fått testa är eGo Helium. Iomegas diskar har alltid varit helt ok utseendemässigt och även lånat friskt från framförallt Mac Pro / Power Mac G5. Att de är speciellt framtagen för Mac-användare betyder i detta fallet att de är HTF+-formaterade vilket är ett format som enbart Mac OS X kan skriva och läsa till och att föredra om bara Macar är inblandat. Självfallet går det att enkelt formatera om dem till något som Windows också behagar.

Formen gör ingen besviken den här gången heller och nuser som en förkrympt stängd MacBook Air – utan att det blir tacky. USB-kabeln, som är enda anslutningsmöjlighenten, har dessutom den goda smaken att vara vit. Disken väger 199 gram och tar alltså rätt liten plats i fickan. Den skall klara en hel del också och skyddet mot förlorad data kallas på Iomega-språk DropGuard. Tyvärr vågar jag inte göra några empiriska test på just detta, det rekommenderade priset är trots allt 1099 kronor för 320 GB modellen. 500 GB går på 1529 kronor. Iomega skriver dock att den skall klara ett fall på upp till 1,30 meter.

Iomega är snälla nog att skicka med EMC Retrospect för backup samt tillgång till tjänsten Mozyhome för online-backup. Att Retrospect används är ingen slump då företaget EMC står bakom både det och Iomega.

Ironin i det hela är emellertid rätt påtaglig då Iomega faktiskt inte har särskilt bra trackrecord när det kommer till kvalitén på sina diskar. Min egen privata jag köpte bestämde sig för att ge upp redan innan jag hunnit fylla den med viktig data och min bloggkollega Joacim Melin på Macpro har haft problem med ännu fler. Melin är numera helnöjd med sin externa disk från Iomega.

Den här disken har emellertid fungerat klockrent men bestämmer du dig för att satsa, se då till att använda den medföljande backupmjukvaran, eller för den delen TimeMachine, eller varför inte både och?

Du missar väl inte vår artikel om backup?

Disken är utlånad av Iomega.

Iomega Go Iomega Go