by • 30 november, 2010 12:30 • Nyheter, Recensioner8 kommentarer495

Recension: Detta är iPad – Peter Esse

ipadhogkantEn recension av iPad kan göras på två sätt, antingen berätta vi om skärmen som gör att den visar allt i från spel till böcker helt makalöst vackert. Eller den perfekta vikten som gör den så gedigen men samtidigt aldrig för tung. Eller snabbheten som laddar fram webbsidor i ett knyck.

Att skriva det i en recension är egentligen inte så intressant på en sådan här produkt – det är självklart. Att iPad kommer att vara den perfekta kompromissen i hela sin livslängd är det inget snack om – det är det som gjort Apple så stora. Vad som är intressant är vad vi skall ha den till och det faktum kanske är den inte för alla.

Vad iPad ersätter

I min mening finns det tre stora produktkategorier som vi använder idag i vår dagliga kommunikation: Datorn, mobilen och sedan ett mellansegment som är individuellt anpassat. Exempel på det är bärbara dvd-spelare för kidsen bak i bilen, Nintendo DS och PSP, tidningar, böcker. Ja allt det som vi pysslar med när vi inte skall vara så där rasans produktiva.

Just mellansegmentet och dess produkter är också de som ersätts med iPaden. I vissa tidigare försök med att göra maskiner som är kan göra mycket så har det blivit halvmesyrer.

Så är det inte nu. iPad bättre på film än en DVD-spelare då den klarar högre upplösning och slipper repiga skivor. Den är bättre än Nintendo DS och PSP på så sätt att det är lättare att få innehåll var du än är och personligen passar de touchvänliga spelen mig bättre. För mig är iPad också en bättre bok än en fysisk bok av den enkla anledningen att de få gånger som jag faktiskt har tid att sätta mig ner och läsa så ligger boken någon helt annanstans. På iPad har jag alltid den med mig och dessutom är den synkad med min iPhone vilket gör att vilken enhet jag än bokmärkt på så slår det igenom på dem alla.

Framförallt är den bättre att surfa med än en netbook och då tänker jag inte på något där vatten är inblandat.

Vad iPad inte ersätter

Men på samma sätt som iPad passar så där perfekt till fritiden så passar den mindre bra i ett arbete där det handlar om att producera tecken.

MacBook Air

Datorn

Jag jobbar i huvudsak som säljare på dagtid samt skriver här på Allt om Mac övriga tider. Som säljare passar iPaden alldeles strålande att sitta och ta anteckningar på vid ett kundmöte men när det kommer till offertskrivande och projekttexter är det den bärbara Macen som gäller.

Att blogga på iPad är något som min kollega Andreas Nilsson kan göra men han är samtidigt lite galen och klarar att skriva långa inlägg på en iPhone. Jag gör inte det, jag skriver så många gånger snabbare på ett fysiskt tangentbord och ett system där jag kan ha flera fönster jämte varandra.

Där är MacBook Air 11″ en gåva till mänskligheten.

Expressen

(Skärmdump av Jardenberg, via flickr)

Tidningar

En sak till som den inte ersätter är papperstidningar. Samtidigt som förlagen spekulerar i att iPad är räddningen så släpper de mediokra appar som egentligen bara är gloriferade PDF-läsare. Det är ett hån mot läsaren att sälja PDF:er som dessutom är dyrare än pappersvarianterna. Någon iPad kommer aldrig att rädda en papperstidning, möjligen kan den rädda tidningsförlagen men då måste de sluta se iPaden som ett mysigt litet extraknäck.

Sammanfattningsvis använder jag min iPad ganska lite men samtidigt kan de där 15 minuterna i soffan med iPaden vara guld värda i en annars så stressig vardag, för att inte tala om de 14 timmarna på planet till Thailand.

Tre rekommendationer

  • Köp ett fodral – då slipper du repor
  • Köp 3G-varianten – då slipper du stå utan Internet när du mest behöver det.
  • Köp till AppleCare – cirka 700 kronor extra är så värt det när hörlurskontakten börjar glappa år 2 för att dina barn varit lite oförsiktiga, särskilt på de dyrare varianterna.

Läs alla våra inlägg om iPad i Sverige.