Skrivet den 27 september 2014 kl 00:54 av Nyheter, Recensioner25 kommentarer12302

Recension: Efter en första dag med iPhone 6

Efter en intensiv testdag med nya iPhone 6 finns det både goda och tråkiga nyheter att prata om. Förutsättningarna för mina reflektioner behöver dock klargöras först.

Att vara en liten, liten människa

Jag är en liten människa. Liten på längden och liten överlag, om än magen buktar ut mer vad som kan klassas som hälsosamt. Korta människor som mig har små händer, med korta fingrar. Du som likt mig tillhör människosläktet mini-homosapiens är inte på något sätt anpassade för stora mobiltelefoner.

Mina prinskorvar till fingrar må inge en volymmässig skräck i mobila prylar, men på längden är de föga imponerande.

iPhone 5s, som var min telefon innan dagens köp av iPhone 6 (nej, iPhone 6 Plus var inte att tänka på) var nätt och jämt lagom för mina fingrars räckvidd. Med en iPhone 5s kan jag med en hand manövrera skärmen utan någon vidare ansträngning. Den kritiska ytan i sammanhanget, längst upp till vänster, kan dock i vissa fall vara svår att nå. Men det har aldrig varit ett problem.

Men så lanserar Apple inte bara en utan två för mig gigantiska modeller. Den största är inte bara gigantisk med mina fingermått, den är rent ut sagt oanvändbar. Etniska nordbor med hög genomsnittslängd kan jag tänka mig kan manövrera en 6 Plus med en hand – men för en kort asiat som mig är det bara att glömma. Under den korta stund jag testade iPhone 6 Plus hade jag svårt att använda den ens med båda mina händer. När jag höll den i liggande läge, som när man håller en spelkontroll, fick jag bokstavligen kämpa för att mina tummar skulle nå till G och H-tangenterna. Skulle jag dessutom försäkra mig att inte tappa bjässen hade jag tvingats till att helt utesluta dessa bokstäver och ytterligare ett par runtomkring från alfabetet.

Mina händer är alltså små, med korta fingrar och liten räckvidd som följd.

Av den anledningen blev det en iPhone 6 och inte en 6 Plus som inhandlades. Med 64 GB lagringsutrymme, och det som Apple kallar för rymdgrå nyans.

iPhone 6 Design Apple 7

Design

Designen för iPhone 6 skulle kunna sammanfattas med ett enda ord: avrundad. Alla hörn och vassa kanter som utmärkt både iPhone 4- och 5-serien är borta och ersatt med mjuka, runda hörn och kanter.

Till och med kanten på skärmen är avrundad, och ger en silkeslen känsla när exempelvis iOS 8:s nya tillbaka-gest utnyttjas. På många sätt speglar den fysiska designen iOS 8:s mjuka design och animationer.

Som vanligt när det gäller Apple och design andas iPhone 6 lyx och kvalitet. Detta trots de tjocka och märkligt gummiliknande avgränsningslinjerna som stryker sig tvärs över baksidan på både ovan och nedansidan, och trots den kameralins som snopet tittar ut ur aluminiumet.

Hade dessa två invändningar inte funnits hade iPhone 6 som produkt känts en aning mer färdigutvecklad, men det är å andra sidan inget jag stör mig på vid användning. Baksidan tittar jag sällan på och att enheten inte ligger platt mot en bordsyta är något som enbart märks om jag medvetet trycker på den för att få den att vobbla. Det som oroar mig är hur bra kamerans linsglas kommer att må när den fått stöta sig med diverse ytor i varierande hastigheter i ett par månader.

Formfaktor

Att iPhone 6 enligt mätstocken blivit o,7 millimeter tunnare än iPhone 5s kan tyckas vara obetydligt, men det både känns, syns och märks vid hantering. Tunnheten i kombination med allt det avrundande gör den något svår att greppa på ett naturligt sätt. Att baksidan av aluminum är hal som en ål gör inte saken bättre. Har du klumpiga händer gör du helt klart bäst i att köpa ett fodral.

Den högre vikten på drygt 40 gram verkar dock hjärnan anse vara i proportion till den större formfaktorn och därför omedvetet acceptera. Den känns dock lite tyngre i byxfickan, där den med nöd och näppe får plats trots mina pösiga Humör-jeans.

Recension – iPhone 6 – olika storlekar, iPhone

4,7 stora tum

Så till det mest kritiska för dig som likt undertecknad har begåvats med små händer. Ökningen från 4,0 till 4,7 tum må se liten ut på pappret, men skillnaden i verkligheten är högst påtaglig. Speciellt då jag de senaste två åren har lärt upp mitt muskelminne med en skärm på fyra tum.

Men det är inte den vertikala storleksökningen som är mest jobbig att anpassa sig efter, även om jag inte över huvudtaget når till ”Tillbaka”-knappen i de flesta appar utan att behöva balansera telefonen på mitt lillfinger. Nej, den största förändringen har att göra med den ökade bredden på iPhone 6. Att skriva i porträttläge känns konstigt, oavsett om jag skriver med en eller två händer. Den andel stavfel och feltryckningar som vanligtvis med iPhone 5s legat på en godkänd nivå har under dagen idag skjutit i höjden. Mina händer känns mer ansträngda när jag skriver, och muskelminnet behöver definitivt omprogrammeras.

Hur lång tid detta kan tänkas ta ber jag att få återkomma om efter en längre tids användning.

Klart är dock att den större skärmen, som förvisso har lika hög pixeltäthet som iPhone 5s, är en fröjd att använda i alla andra sammanhang; vare sig det är webbsurfning, videovisning eller att skrolla i ett Twitter-flöde. En större skärm kan visa mer, och här verkar Apple likt många andra telefontillverkare ha hittat en bra balans på 4,7 tum.

Nytt hem för låsknappen och ettrig vibrator

Låsknappen har flyttat ut till högra långsidan, och även om jag är övertygad om att det på sikt kommer att kännas bättre har jag under dagen inte lyckats vänja mig vid den; mitt högra pekfinger sträcker sig envist mot toppen när den ska sättas i vila.

En annan sak som skiljer sig från iPhone 5s är vibratorn. När iPhone 6 vibrerar känns det betydligt mer snärtigt än den i iPhone 5s. Även resonansmässigt är det en tydlig skillnad, där iPhone 6:s vibrator både låter högre och starkare.

Recension – iPhone 6 – prestanda 3

Hårdvara

Bortsett från de hårda nyheterna på utsidan finns även en hel del nytt under skalet. Ett nytt chip, kallat A8, med ett par snabbare kärnor och ny grafikkrets ger kraft åt allting, och batteriet har ökat i storlek i takt med enhetens nya storlek och ska enligt Apple kunna hålla ut lite längre. Efter bara en dag är det dock svårt att sia något om batteritiden, men tittar vi på några av de rigorösa batteritester som redan gjorts verkar skillnaden vara marginell.

A8-chippet gör det den ska och allting flyter på som smör, precis som vi förväntar oss av Apples mobila prylar, och vid sidan av den finns en uppdaterad generation av hjälpprocessorn, också kallad rörelseprocessorn: M8. Nytt för i år är en Barometer som med hjälp av skillnader i luftryck ska kunna registrera höjdskillnader så små som att gå upp för en trappa.

Skillnaden mellan att starta tunga spel och appar på denna modell jämfört med förra generationen är marginell, och det beror antagligen på att den snabbare processorn behöver den extra kraften för att driva den större skärmen.

Det som är högst irriterande, och som Apple har fått alldeles för lite kritik för, är att mängden RAM är densamma på 1GB. Problemen med att Safari – som dessutom lider av något slags problem med minnesläckor – gång på gång måste ladda om redan inladdade webbsidor är lika påtaglig i iPhone 6 som förra generationens modeller. Detsamma gäller tungdrivna webbsidor med mycket innehåll, som exempelvis Facebook-appen.

Med en prislapp på över 7000kr är det närmast ett skämt att det inte bjuds på mer RAM. Ännu mer märkligt känns det att den mycket större iPhone 6 Plus har lika lite.

Kameran imponerar

För mig är iPhone min primära kamera. Den extremt dyra systemkameran som köptes för några år sedan tillsammans med lika dyra tillbehör står mest i garderoben och samlar damm. När foton behöver tas för professionellt bruk dammas den av, aldrig annars.

Därför glädjer det mig att Apple och andra smartphone-tillverkare fortsätter att utveckla dessa pyttesmå kameror. Kameraoptiken och tillhörande digitala bildprocessorer är ett stort steg uppåt i den kvalitativa stegen jämfört med förra generationens kameror. Det som Apple har döpt till Focus Pixels är inte bara ett PR-trick, det fungerar faktiskt.

Aldrig tidigare har autofokus kunnat arbeta så snabbt med att hitta den fasta punkt som behövs innan ett foto ska tas, för att inte tala om hur mycket smidigare det har blivit att filma med iPhone – rikta bara telefonen och autofokus med Focus Pixels-systemet tar sin uppgift om att se till att det blir skarpt på allvar. Med iPhone 5s vid filmning tvingades jag gång på gång trycka på skärmen för att få autofokus att reagera, vilket resulterade i en rad oönskade skakningar i videon.

På tal om skakningar kommer iPhone 6 också med en förbättrad digital bildstabilisering. Efter att ha spelat in ett fåtal videoklipp är det tydligt att det även på denna punkt är en stor skillnad mellan 5s och 6. Tyvärr är det bara 6 Plus som har optisk bildstabilisering, vilket enligt många redan gjorda tester visar på en tydlig förbättring vad gäller videobildstabilisering och minskad grynighet i foton.

Det nya slowmotion-läget där kameran knäpper 240 bilder per sekund gör funktionen än mer rolig att använda. Tyvärr verkar dock inte autofokus fungera när slowmotion-video spelas in, vilket eventuellt skulle kunna vara en bugg i iOS 8.

Recension – iPhone 6 – Hero 2 kamera

iOS 8

iOS är ju iOS, som vi alla vet, och precis som väntat är det få saker som skiljer sig mellan att använda operativsystemet på en iPhone 5s och en iPhone 6. Det mest uppenbara är givetvis den större skärmen som på sikt när appar optimerats för de nya enheterna kommer att kunna visa mer information och på ett smartare sätt.

iPhone 6 Plus har som bekant fullt stöd för landskapsvisning, vilket iPhone 6 inte har. Men jag kan definitivt säga att 4,7-tumsskärmen också skulle kunna dra nytta av det. En förhoppning är att Apple aktiverar detta stöd även för iPhone 6 i framtiden.

Reachability – för oss med korta fingrar

Men bortsett från att iOS 8 i övrigt är som iOS 8 på vilken annan moderna iOS-enhet som helst är det ett par saker som utmärker sig. Dels finns funktionen “Reachability” som sänker ned allt innehåll till den nedre delen av skärmen för att saker och ting placerade högt upp på skärmen ska bli lättare att nå. Denna funktionen aktiveras med två lätta duttningar på hemknappen, och är som ni förstår något som jag med små händer och korta fingrar uppskattar.

Det finns dock ett problem, och det är det faktum att detta användarvänliga vy snabbt återgår till fullskärmsläge igen. Apple förväntar sig alltså att jag ska dutta två gånger på hemknappen per gång jag vill nå något som är högt upp på skärmen. Det de måste förstå är att jag väldigt ofta vill nå knappar som ligger i den breddgraden, och att jag inte alls är så sugen på att dutta på hemknappen tio gånger i minuten.

Det behövs en inställning för att behålla Reachability-läget en längre stund, i nuvarande tappning är det bara en irriterande funktion.

Visningszoom

En annan nyhet i iOS 8 enbart för iPhone 6 och 6 Plus är att du redan vid aktiveringsmenyn, när du ställer in enheten för första gången, får valet att aktivera funktionen Visningszoom. Valet står mellan att behålla standardvyn eller att göra så att allting blir lite större.

Detta påverkar dock även hur många appar du kan ha på hemskärmen på vertikal ledd och utöver det blir text och knappar och andra designelement lite större. Slutligen påverkar det också om den liggande tangentbordslayouten ska visa fler eller färre tangenter.

Recension – iPhone 6 – inzoomad

 

Nya knappar på tangentbordet

Det fullstora tangentbordet som dyker upp i landskapsläge har nu fler tangenter (enbart när Visningszoom är inställt på Standard). I den svenska tangentbordslayouten går det numera att med dedicerade tangenter stega bakåt och framåt med markören, ångra senaste inmatning och mata in ett kommatecken. Dessa nya tangenter har dock mer eller mindre pressats in längs kanterna, och på så sätt tryckt ihop tangenterna med bokstäver.

De nya knapparna är absolut trevliga att ha, även om användbarheten i skrivande stund får förbli utvärderad, men det gör också att träffytan för bokstäverna har blivit mindre vilket resulterar i att det blir svårare att skriva.

För att än en gång återkomma till oss med små händer är det precis så att jag når de mittersta tangenterna när jag skriver i landskapsläge med spelkontrollsfattning.

Recension – iPhone 6 – tangentbord 1 + marginaler

iPhone 6 värd att uppgradera till?

Trots mina pyttehänder i relation till den nya formfaktorn är jag redan efter ett dygn helt på det klara med att detta kommer att bli en trevlig bekantskap. Ja, skärmen är större, betydligt mycket större, och det kommer nog att ta ett tag innan jag återigen kan rulla barnvagnen samtidigt som jag skriver ett SMS med en hand – och ja, det är en otroligt saftig prislapp med tanke på att skillnaderna mellan 5s och 6 bortsett från storleken inte är så stora.

Men trots det är iPhone 6 inget annat än ännu ett mästerverk från Apple. Precis som vanligt har Apple förbättrat, optimerat och vidareutvecklat något riktigt bra till något ännu bättre.

Med det sagt kan jag inte med gott samvete rekommendera någon som har en iPhone 5s att skynda dig till butiken för uppgradering. Är du däremot i slutet på ditt abonnemang och ändå tänker förlänga det för att plocka ut en ny iPhone så ska du absolut välja iPhone 6. Dock bör du först testa den nya formfaktorn; känna, klämma och undersöka hur det känns att hålla i den och använda den. För det är en stor skillnad.

Har du inga som helst problem med att äga och använda en ännu större telefon är det helt klart iPhone 6 Plus du ska läsa mer om och kika på.

Få funktionella skillnader

Förutom just storlekarna är Apples stora nyhet i år Apple Pay, ett mobilt betalsystem som dels kan komma att bli en ny kassako för Apple, men också en revolution inom branschen för mobila betalningar. Men som vanligt när det gäller nya häftiga digitala tjänster är det USA som kommer först.

I ärlighetens namn vore det nog lite naivt att tro att Apple Pay kommer komma till Sverige innan Apple har lanserat nästa års iPhone-modell, och av den anledningen är det inget köpargument för oss. Att NFC-stödet i dessa nya modeller dessutom är helt och hållet låsta till Apple Pay tar bort ännu en USP.

Läs också iPhone 6 Plus-recensionen: iPhone 6 Plus  – störst är inte alltid bäst