Skrivet den 29 augusti 2014 kl 12:58 av Nyheter, Recensioner10 kommentarer3200

Recension: Fon Gramofon – Spotify Connect på burk, men…

Gramofon är resultatet av en framgångsrik Kickstarter-kampanj av företaget Fon. De är mest kända för att erbjuda gratis routrar till privatpersoner som är villiga att dela ut sitt fasta internet till varandra. Idag finns det över åtta miljoner Fon-routrar spridda över hela världen.

Men nu skall vi prata om Gramofon. Fon hade en idé om att bygga en musikstreaming-enhet. De ville testa att använda crowdfundingtjänsten Kickstarter för att finansiera den, och det gick vägen. Drygt 4800 backers och 65 000 dollar över sitt mål på 250 000 dollar den 15 maj resulterade i att Gramofon blev verklighet. Under mitten av augusti har enheterna, i svart eller vitt, börjat anlända världen över, bland annat hos mig.

Men vad är Gramofon?

Bra fråga. Trots att jag är en av de som stöttat projektet var jag in i det sista lite osäker på vad enheten egentligen var till för, egentligen ända fram tills dess att jag hade fått den levererad, kopplat in den och startat den. Pitchen för enheten är att den ”streamar molnmusik till ditt ljudsystem. En modern jukebox, där smartphones agerar fjärrkontroller och WiFi knyter ihop allt”. Mycket fluffigt.

De pratar om hur bra den är på fester, hur du slipper sladd eller Bluetooth, hur bra den fungerar med din egen stereo, hur du kan låta musiken spela vidare medan du gör annat på din telefon, hur Gramofon förlänger ditt nuvarande trådlösa nätverk och hur den kan spela från tjänster som Spotify, Rhapsody och via sin egna gratistjänst för musik.

Det låter väl bra, om än lite luddigt.

Så vad ÄR Gramofon?

Just nu är den egentligen bara två saker, möjligen tre. Då enheten betecknas som en ”levande enhet”, med vilket Fon menar att den kommer uppdateras med fler funktioner allt eftersom, så kan man ha viss förlåtelse för om vissa funktioner saknas. Upp till bevis om Fon verkligen kommer hålla sitt löfte – betydligt större tillverkare har misslyckats med mindre åtaganden, om vi säger så.

coming_1

Först och främst är Gramofon en extern Spotify Connect-enhet. Spotify Connect är Spotifys egna protokoll för att skicka musik trådlöst till kompatibla enheter. Man kan förenklat kalla det Spotifys egna AirPlay. För att det skall fungera så behövs en enhet med Spotify Connect-stöd – en förstärkare, aktiva högtalare, smartphone eller annat – något som kanske inte riktigt har tagit fart ännu.

Gramofon fungerar därför utmärkt som en komplettering till ett system som inte har stödet. Plugga in, och du kan skicka musik direkt ur Spotifys appar på iOS och Android. Spotify för Windows Phone, och av någon absurd anledning Spotify på Mac och Windows, stöds fortfarande ej (skäms på er Spotify, skäms!).

Det andra Gramofon gör är att förlänga ditt WiFi, som en repeater helt enkelt. Den har även ett nätverksuttag, men då instruktionerna är snyggt minimalistiska misslyckas de med den grundläggande funktionen av att i en manual förklara vad man skall göra och varför. Det gör inga under för mina försök att lista ut vad Gramofon skall vara bra till. Låt mig återkomma till WiFi inom kort, låt mig bara avhandla den sista funktionen, möjligen-trean.

image_3_galery

Gramofon pratar om sin egna musiktjänst, den där med gratis musik. Det betyder i praktiken ett gratis premium-konto på tjänsten WahWah som gäller i sex månader. Du kan fortsätta gratis efter denna tiden, men då blir det reklam. Annars får du betala, precis som alla andra tjänster. Tjänsten skall fungera i Sverige redan, men jag kan för mitt liv inte få igång den. Den kräver för övrigt ett Facebook-konto.

Men så är vi då tillbaka till två funktioner, med potential till tre. Låt mig nu återgå till WiFi.

Gramofon kostade för mig via KickStarter 50 dollar, eller knappt 350 kronor. För att vara en Spotify Connect-enhet kan jag tycka att det är överkomligt. En ChromeCast kan anses ha liknande funktionalitet fast för video, och kostar ungefär detsamma.

Så om enheten nu gör väldigt få saker, men ändå till ett acceptabelt pris…

…varför är jag då så förbannad på Gramofon?

Kommer ni ihåg Fon? Företaget som kostnadsfritt ger dig en WiFi-router mot att du delar ut din egen internetuppkoppling till andra Fon-användare? Gramofon är inte en helt ny produkt, det är bara en ny version av deras router, med musikfunktionalitet. Med andra ord så pratar vi nu om en router som kostar betydligt mer än gratis, som inte låter dig göra mycket annat än att streama via Spotify Connect, men som ändå kräver att du delar med dig av din internetuppkoppling.

Måla mig naiv, jag kanske skulle ha misstänkt att den här sortens funktion fanns inbyggd när det trots allt är Fon som ligger bakom, men då hade man ju hoppats att man själv fick välja om man ville använda den funktionen eller inte. Då man i detta fall betalar för enheten anser jag mig ha rätten att välja bort den sortens funktion. Men detta är inte vad som gör mig förbannad. Nej, det är faktumet att Gramofon, varken på deras webbsida eller på deras Kickstarter-sajt en enda gång nämner att detta är ett krav. I alla texterna runt Gramofon så pratar man om den som en musikenhet primärt, inte en router som kräver att du delar med dig.

”Men är det så farligt då?” tänker du. Nej, det behöver det inte vara för alla. Men det finns säkerhetsskäl och det finns bandbreddsskäl till varför man inte skulle vilja dela med sig av sin uppkoppling. De är skäl goda nog, men det allra största skälet är helt enkelt att man inte får veta detta. Som betalande kund känner jag mig en aning förd bakom ljuset, en känsla ingen tillverkare av någon produkt någonsin egentligen skall vilja att en kund upplever.

Om vi sätter irritationen åt sidan, fungerar Gramofon? Ja, Spotify Connect fungerar bra. Den enda skillnaden mot en stereo eller förstärkare med funktionen inbyggd är att du behöver välja ingång innan du börjar sända. Gramofon ansluts med sladd, teleplugg till RCA (eller freestylekontakt till vita och röda kontakter, som vi gamlingar skulle säga), så det gäller att din stereo har ingångar för det.

Slutligen är enheten liten och snygg, med en fin lampa.

I övrigt är jag förbannad.

[one_half]

Plus:

  • Spotify Connect
  • Snygg
  • Fin lampa

[/one_half][one_half_last]

Minus:

  • Otydlig marknadsföring
  • Lurar kunder
  • Musiktjänsten WahWah fungerar inte

[/one_half_last]

[line]

Fakta:

  • Produktnamn: Gramofon
  • Tillverkare: Fon
  • Pris: 50 dollar (ca 350 kr)

[line]

Betyg: 3/10

Som Spotify Connect-enhet fungerar den som den ska. Att enkelt kunna konvertera vilken ljudutrustning som helst till en Spotify-mottagare för 350 kronor borde göra denna produkt prisvärd.

Men den usla marknadsföringen och lurendrejeriet gör att man förlorar sin trovärdighet. Att jag tvingas dela min internetuppkoling med andra i samband med att jag kopplar in en ljudutrustning är inte acceptabelt.