by • 10 februari, 2009 19:18 • Nyheter2 kommentarer409

Recension: iMovie ’09 – programmet som hittat hem

Solnedgång i Thailand

Detta är andra delen i vår recensionsserie av årets uppdatering av iLife. Känner du inte till de stora skillnaderna mellan förra årets omgörning av iMovie jämfört med föregångarna bör du ta en titt på vår videoguide innan du läser denna recension.

Till en början med kan vi meddela att det denna versionen inte har någon tidslinje att redigera mot, denna försvann i iMovie ’06 och lär aldrig återses igen. Anledningen är lika enkel som självklar, iMovie ’08 riktade sig aldrig till de som satt och gjorde så avancerade verk att det behövdes, utan till de som enkelt ville slänga ihop en film med släkt och vänner på några minuter. Med det inte sagt att det inte fanns brister och det intressanta är förstås om dessa är lösta nu.

Bättre precision

Den absolut största nyheten i nya versionen är den så kallade precisionsredigeraren och med den skall det vara mycket enklare att redigera ihop så att två klipp matchar varandra samt deras ljud. Bara ljudet i sig har varit föremål för massiv kritik i föregångaren och då att det inte gick att använda det från ett videoklipp och bilden från ett annat, något som inte längre är ett problem med precisionsredigeraren.

Vi kan utan problem flytta ljudet från ett klipp över ett annat. Vid första anblicken är det dock inte riktigt uppenbart var man skall klicka för att åstadkomma detta men efter en snabb titt på Apples videoguide så blev det genast mycket klarare. Men det är inte bara ljudet det handlar om och att matcha bildinnehållet med varandra är även det mycket smidigare nu.

Precisionsredigeraren

 

Att man måste lära sig tänka lite annorlunda gäller inte bara precisionsredigeraren, för även om nya versionen är så mycket bättre än iMovie ’08 är det fortfarande mycket i gränssnittet som inte riktigt har samma logik och utseende som i resten av iLife-programmen. Känslan är lite att iMovie ’09 hamnar någonstans i mellan Apples konsumentprogram och de för professionella. Inte funktionsmässigt utan när det kommer till utseendet och lättheten att lära sig det.

Det är också det enda programmet som vi känner till där vi faktiskt får välja huruvida vi vill se avancerade funktioner eller inte. Dessa avancerade funktioner är emellertid inte raketteknik utan trevliga så som att lägga in bild i bild samt grönskärm, saker som vi gärna hade sett att användarna själva inte behövde aktivera.

En annan inställning som du bör ändra om du har en ny HD-kamera är den under Video, för om du inte ändrar till rätt så importerar inte iMovie ’09 ditt material som full HD.

Övergångar och texter

När det kommer till det absolut viktigaste i en riktigt bra hemmavideo; övergångar, effekter och annat grafiskt lull lull så ser vi även här rejäla förbättringar. 

Även om övergångar inte saknades i förra versionen var det inte särskilt många av dem och ännu färre som faktiskt gick att använda kreativt. Nu finns det ett gäng till och de är riktigt trevliga, ”Byte” har snabbt blivit den personliga favoriten.

Övergångar

Bland övergångar så finns även möjligheten att välja tema. Teman lägger på grafiska effekter, övergångar och texter som matchar varandra. Alla ser professionella och trevliga ut men med bara fem att välja mellan lär de ta slut snabbt för den flitige, för att inte tala om alla YouTube-missbrukare.

Teman

När det kommer till texteffekter är urvalet ännu större och det är svårt att inte hitta något som passar även om Star Wars måste vara den mest uttjatade texteffekten i modern historia.

Texter

Effekter och bakgrunder

Att effekter helt saknades i iMovie ’08 var ännu en anledning att programmet aldrig sågs som riktigt färdigt. Dessa är nu tillbaka och snyggare än någonsin. 20 bakgrunder har vi också att välja mellan numera men åtta av dem är enfärgade och det får oss verkligen att undra varför vi inte helt själva får välja färger? Under samma meny som bakgrunderna hittar i vi även kartor och för er som läste iPhoto ’09-recensionen så har Apple fått dille på kartor i år och det med all rätt. Äntligen kan vi visualisera våra resor kors och tvärs över jordklotet. Det finns åtta olika kartor att välja mellan.

Tyvärr får vi bara välja mellan flygplatser, större städer och vissa sevärdheter när vi skall lägga in våra markeringar på kartan.

Kartor

Granskaren och dess funktioner

Klickar vi på ett videoklipp och väljer någon form av klipp,- video-, eller ljudjustering kommer granskaren upp. Här finns gamla hederliga inställningar att göra så som för färg och ljud men också framförallt två nya, oerhört saknade, funktioner: Stabilisering och hastighet.


Med hjälp av stabilisatorn jämnas skakiga handkamera-filmer ut och resultatet kan bli riktigt imponerande. Men den är ingen Chuck Norris och klarar verkligen inte allt, segment av filmen som är omöjliga att fixa markeras med röda sick-sack-streck. Att analysera en 30 minuters lång film tar flera timmar och att analysera hela filmbiblioteket, ja då får det bli många koppor kaffe. Lyckligtvis går det att göra annat medan iMovie håller på.

Genom granskaren har vi även möjlighet att bestämma hur snabbt det skall gå, vi får välja mellan 12.5(?)  och 800 procent. Vi kan också klicka i en liten bock för att spela klippet baklänges.

Sammanfattningen

iMovie ’09 är det som förra versionen borde ha varit, en fullfjädrad filmredigerare men som gör det möjligt att skapa en film mycket smidigare än något annat program, men det är fortfarande ett sätt att redigera våra familjefilmer och långfilmsproducenter gör sig icke besvär, då är det Final Cut som gäller. Och kom ihåg, i Apples värld visas familjefilmerna bäst via YouTube och inte DVD-spelaren och iDVD har inte ens uppdaterats. Det skall emellertid sägas att kompatibiliteten är något bättre men du kan till exempel inte göra några kapitel i iMovie ’09 för att sedan automatiskt få dem med i iDVD.

Jag tillhörde de som tyckte det blev mycket roligare att redigera film i iMovie ’08 och för mig gör den här uppdateringen det ännu roligare, och snabbare.

iMovie ‘09, en del av iLife ‘09

Pris: 895 kronor
Betyg 4/5
www.apple.com/se/ilife

Läs också våra andra iLife ’09-recensioner.