Skrivet den 16 oktober 2013 kl 16:01 av Nyheter, Recensioner7 kommentarer1922

Recension: iPhone 5c – instegsmodell utan budgetkompromisser

När iPhone 5s ser ut som förra årets modell kommer det fem färgglada nyheter från Apple. Men egentligen är det bara en version vi gillar och den ärver det klassiska från Apple både i form och färg.

iPhone 5c är telefonen som gick från att vara analytikernas dröm om en budgettelefon för att nå nya marknadsandelar till att vara en iPhone 5 med plastbaksida för ett pris som inte kan definieras som budget någonstans.

Bäst blir det dock om vi testar telefonen för vad den är – första generationen av Apples instegsmodell i mobilvärlden.

Funktion

iPhone 5c är ingen kompromiss. iOS 7 flyter på precis lika bra som på våra iPhone 5- och 5s-modeller. Kameran är väl godkänd precis som den var på iPhone 5 – detta då telefonen internt näst intill är identisk med just iPhone 5.

Men den är betydligt bättre än sin föregångare på en sak och det är LTE. Förra årets modell som endast kunde använda 4G på vissa centrala platser i Göteborg, Stockholm och Malmö och då endast om solen stod rätt, gräset var som grönast och att vi offrat en eller ett par plantager till vilken gud eller vilka gudar vi nu tillber. iPhone 5c har stöd för alla LTE-band som används här i Sverige.

4G är typiskt en sådan sak som du inte visste att du behövde förrän du får tillgång till det – apparna laddas hem i en rasande takt och laddningstiderna på nätet är i det närmaste obefintliga. I mitt eget hem som är ansluten till en telestation i bortersta djungeln kan jag med iPhone 5s utforska webben ungefär dubbelt så snabbt som med mitt eget ADSL-bredband. I dessa fallen skulle vi vilja ha möjligheten att ställa in att WiFi endast skall användas vid kommunikation med till exempel Apple TV men i övriga fall ta allt via mobildata.

iphone_5c_iphone_5_thick

Form

Precis som med många andra Apple-produkter så kommer den första modellen i plast. Egentligen är det bara original-iPhonen och Apple TV som inte började sina produktliv i detta material. Det löste man dock i andra generationen på båda de produkterna.

Det är precis som att företaget behöver ett lättformligt material som startsträcka och det är först efter några generationer som man haft tid på sig att ta fram en produkt som kan utnyttja aluminium på ett meningsfullt sätt.

Personligen är jag inget stort fan av det materialet medan det finns de som tycker det är vackrare än aluminium blandat med glas. Men skulle man nu tvunget göra en telefon i plast så är det precis så här man skall göra. Kvalitén är gedigen och formen är precis rätt. Den vita modellen vi testat påminner mycket om den sista MacBook-modellen, den som kom i unibody-format och en av de få vackra datorerna i just plast.

Designen är ärlig med omslutande materialval, motsatsen till när produkter designas för att utseendemässigt försöka efterlikna andra slags material, men som i själva verket oftast bara känns billigt.

iPhone 5c är skönare att hålla i än iPhone 5 och iPhone 5s, dels då den förstnämnda är några millimeter tjockare men dels också då baksidan är avrundad till skillnad mot flaggskeppsmodellens vassa kanter. Utseendemässigt är dock de andra två betydligt vackrare – känslan av att det här är en iPhone 5 med ett inbyggt tunt fodral är svår att släppa. Den är också mycket hal i början.

Ett frågetecken är också hur bra telefonen håller i längden. Apples historia med plast är allt annan än problemfri. Allt i från mikrosprickor på PowerMac Cube, via utbytta topcase på MacBook till problem med sprickor igen på andra och tredje genrationens iPhone. Kvalitén känns dock mångfaldigt bättre än den på iPhone 3G och 3GS. Reporna kommer emellertid som ett brev på posten. Mute-knappen känns också oroväckande skör.

Vi ställer oss även tveksamma till de andra fyra färger som iPhone 5c kommer i. Nu har vi inte sett dem i verkligheten, men om de bara lite överensstämmer med hur de ser ut på Apples officiella bilder är det minst sagt ett intressant val Apple har gjort. De stämmer dock rätt bra in på vad folk i allmänhet använder för kulörer på sina fodral.

Apple brukar dock inte anpassa sig till folk i allmänhet, folk i allmänhet brukar anpassa sig till Apple.

iphone_5c_standing_case

För de färgstarka

Apple menar dessutom att det är mer än bara är fem färger att välja mellan – med det officiella fodralet blir det 30 olika färgkombinationer att ta till sig.

Vi kan inte nog stryka under vilket feltänk det var att släppa ett fodral med fler hål än i en sweitzerost.

Dels uppstår en känslan av kaka på kaka; den svarta framsidan och färgade baksidan ger som vi nämnt ovan en känsla av att det redan sitter ett fodral på telefonen. Därför blir det som att ha ett fodral på ett fodral, särskilt med tanke hålen på baksidan. Detta ser inte alls bra ut.

Men det slutar inte där, i och med att texten på baksidan, så väl ”iPhone”-texten som CE-märkning och annat, visas halvt om halvt känns det mycket rörigt. iPhone blir ”non” vilket inte bara ser konstigt ut, det är synonymt med nej på flera olika språk, det vill säga ett negativt ord. På de officiella bilderna har man tagit bort all plottrig text för att det skall se bättre ut, det känns hyfsat oärligt.

Tyvärr samlas det också damm och annat runt dessa hål, det går så klart enkelt att få bort men ett fodrals syfte torde vara att skydda mot just detta och inte hjälpa till att samla in det.

Här har vi alltså ett fodral vars form går före funktion, och då skall vi tänka på att inte ens formen är särskilt väl genomförd.

iPhone 5c smutsig

Pris

Instegsmodellen kostar 5295 kronor för modellen med 16 GB utrymme. För tusen kronor mer dubblerar vi det till 32 GB. Det är faktiskt bara 700 kronor mindre än vad billigaste iPhone 5-modellen kostade för cirka ett år sedan. Anledningen till att det inte är större är bland annat den generella prishöjningen på cirka 200 kronor som alla modeller har fått i Europa.

I stället för att behålla iPhone 4s på 8 GB (2295 kr) som är lite för svag för iOS 7 borde Apple lagt en iPhone 5c med samma utrymme för 4295 kronor.

Det hade varit något unikt – en billig iPhone som egentligen inte kompromissar på något mer än utrymmet. Ett utrymme som många användare inte behöver då de strömmar nästan allt innehåll från molnet.

iphone_5c_case

Framtiden

Det har alltid känts konstigt att skicka ner årets tidigare modell i kedjan och göra den billigare. På så sätt har man devalverat dessa modeller. Särskilt nu när det skiljer så lite i användarupplevelsen (Läs vår recension av iPhone 5s angående detta) vid vanligt användare mellan modellerna så gäller det att hitta andra sätt att differentiera dem.

Vår gissning är att det nu finns två iPhone-modeller som kommer att utvecklas parallellt med varandra. Det kommer nog inte vara helt självklart att c-modellen automatiskt ärver ner saker från toppmodellen utan distinktionen kommer säkert vara större än så.

Helt i enlighet med hur iPod och iPod mini var, PowerMac kontra iMac, MacBook Pro respektive MacBook och så vidare.

iPhone 5c har inledningsvis inte sålts fullt så bra som iPhone 5s och det är inga problem att få tag på telefonen i butikerna. Det är inte särskilt konstigt. De som köar utanför Apples och återförsäljarnas butiker är de som vill ha det senaste, gamla modellen ärvs av närmsta familjemedlem.

Men när det är dags för företagen att uppgradera är detta i det närmaste en självklar modell och fördelen då är även att Apples beryktade leveransproblem av nya modeller inte appliceras på denna.

iphone_5c_iphone_5_table

Sammanfattning

Det är positivit att Apple nu skiljer på instegsmodellen och toppmodellen i stället för att bara sälja den gamla modellen för ett lägre pris. Även om vi inte är de största förespråkarna av plast så blev vi positivt överraskade över hur väl det fungerade.

Utöver förhoppningen om att denna modell skall vara tåligare än tidigare plastbestyckade Apple-produkter samt önskan om en billigare enhet med mindre utrymme har vi egentligen inget att klaga på. Men hoppa över det officiella fodralet.

Fakta

 • Namn: iPhone 5c 32 GB vit
 • Tillverkare: Apple
 • Artikelnummer: MF092
 • Pris: 6295 kr hos Apple för vår modell när den släpps i Sverige. Från 5 186 kr hos Prisjakt för 16 GB.

Läs också

[display-posts id=”78327, 78552, 78016″ image_size=”thumbnail” orderby=”date”]

7 kommmentarer på Recension: iPhone 5c – instegsmodell utan budgetkompromisser

 1. Lappen71 skriver:

  Finns ingen info på FB om tävlingen!!

 2. Ken Burns Effect skriver:

  ”gamla modellen för ett billigare pris”

  ->Lägre pris

  ”Pris: 7295 kr hos Apple för vår modell”?

 3. StefanBP skriver:

  Ser Peter att det redan kommit ut Apple Skal även till Mac Pron, även de med hål i. ;)

 4. Esse skriver:

  Hej! Det var en glitch där ett tag men nu går det att trycka på länken här i artikeln och komma direkt till tävlingssidan.

 5. Esse skriver:

  Tack för korren i vanlig ordning!

 6. Ken Burns Effect skriver:

  6295 kr ska det välan ändå vara?