Skrivet den 30 juni 2014 kl 10:39 av Nyheter, RecensionerKommentera1055

Recension: Kinesiskt flaggskepp till bra pris ligger skönt i handen

I förra veckan dök Huaweis senaste flaggskepp Ascend P7 upp hos oss för test. Efter att ha packat upp enheten fick jag ta mig en funderare kring om det är en tillplattad iPhone eller en 5-tums Huawei Ascend P7 jag har fått skickad till mig.

Design och form

huawei_p7_vit_ram
Inspirationen till designen kan Huawei aldrig prata bort, den vita eller svarta fram- och baksidan täckt av två lager Gorilla Glass 3 med en metallram runt telefonen är direkt taget från Apples iPhone 4 och framåt och hade det inte varit för den Huaweitypiska rundade nederdelen hade vi knappt kunnat skilja dem åt.

Placeringen av de fysiska knapparna känner vi igen från Sonys Xperia-serie där volym upp och ner samt en rund standbyknapp hittas på telefonens högra sida.

huawei_p7_knappar

Kort sagt, designen är väl beprövad och tack vare att enheten endast är 6,5 mm tjock och har minimala kanter runt skärmen känns den 5 tum stora skärmen trots sin storlek bekväm i handen. Personligen hade jag dock önskat en lite tyngre enhet, 124 gram är för lite vikt för att en enhet i denna storlek ska kännas exklusiv och välbyggd.

Skärm, kameror och ljud

Några av de bättre egenskaperna på Ascend P7 är skärmen och kamerorna. Skärmen på 5 tum levererar riktigt fin bild med upplösningen 1920 x 1080 pixlar vilket ger en pixeltäthet på 445ppi. Känslan när jag navigerar runt i menyer och appar är bra och mina tidigare klagomål mot Huaweis långsamma, okänsliga skärmar har jag snart helt glömt bort.

Huawei har valt att trycka in två kameror på 13 respektive 8 megapixlar som även dessa levererar bra och garanterar detaljerade selfies. Jag hade verkligen inte förväntat mig några stordåd om vi ser till enhetens pris på strax över 3700 kronor hos billigaste stora elektronikvaruhus, men konkurrenterna får se upp – P7 tar bilder i klass med betydligt dyrare enheter.

huawei_p7_tunn

Ljudet vid samtal och liknande gör inget större väsen av sig, men är inte heller sämre än förväntat. Högtalaren för musikuppspelning spelar på klassiskt Huawei-manér hellre högt än bra, och kanske är det just vad vi söker när vi spelar upp musik från våra telefoner. Är så fallet har Huawei lyckats då det inte är ofta man får ut så mycket ljud ur en 6,5 mm tunn enhet.

Övrig hårdvara

Utöver skärmen, kamerorna och högtalarna är resten av hårdvaran lite mer sparsmakad. Till skillnad från konkurrenterna som just nu använder Qualcomms senaste serie processorchip (Snapdragon 800) väljer Huawei att använda sig av sitt dotterbolags lite billigare. HiSilicons Kirin 910T heter motorn i Ascend P7 och är en fyrkärnig processor på 1,8GHz.

HiSilicons processor håller tyvärr inte samma hastigheter som nyare Snapdragons men klarar sig ändå okej och kan jämföras med enheter som drivs av Snapdragon 600 (exempelvis Samsung Galaxy S4). Endast vid tyngre användning och vid spel märker jag av korta hack i den annars mjuka bildvisningen.

I anslutning till processorn hittar vi arbetsminnet på 2GB RAM som får ses som standard för en enhet som vill tävla med dyrare enheter, liksom 16GB lagringsutrymme som tenderar att gå åt det snålare hållet även om det är utbyggbart upp till 64GB med microSD-kort.

Åt det snåla hållet drar även batteriet på 2500 mAh som tyvärr tar slut lite för snabbt på Ascend P7. Jag kan inte kalla batteriet för en besvikelse men det blir ändå en punkt på önskelistan inför nästa telefon från Huawei.

huawei_p7_3

Mjukvara

Vårt testexemplar levererades med Android KitKat 4.4.2 och ligger i nivå med övriga konkurrenter trots att vår Nexus 5 nyligen fick tillgång till version 4.4.4.

Huaweis egna gränssnitt, Emotion UI 2.3, ger oss ett eget ikonpaket, ”Me Widget” som sammanfogar flera widgets för musikspelare, fotoalbum och favoritkontakter i en och samma widget, samt ett tangentbord med swype-funktion.

Applistan är borttagen och vi är förpassade till startskärmarna – ”vad du ser är vad du får”. För Apple-användare känns detta säkert naturligt men för mig som kommer från Nexus-hållet med standardversionen av Android känner jag mig lite låst.

huawei_p7_energy_1 huawei_p7_energy_2

En av de bättre funktionerna i Emotion-gränssnittet är batterisparfunktionen. Som vi tidigare påtalat är batteritiden inte något som P7 kan stoltsera med, men som vi kan lära oss att leva med tillsammans med Huaweis batterisparfunktion.

Du kan på ett enkelt sätt välja exakt vilka appar som ska få vara igång i bakgrunden och när batteriet kommit ned till förinställd batterinivå går enheten in i ett energisparläge. Energisparläget innebär att skärmen dimmar ner och att endast grundläggande funktioner så som röstsamtal, sms och kontakter finns tillgängliga. Självklart går funktionen att stänga av, men jag måste säga att jag gillar upplägget.

Som inbiten Nexus-användare ogillar jag alla förändringar i Android som hårdvarutillverkarna tvingar in i sina enheter. I detta fall kan jag inte säga att något tillägg direkt stör mig i användningen, men förutom batterisparfunktionen hittar jag inte heller någonting jag tidigare eftersökt.

Vad som däremot stör mig desto mer är att Huawei envisas med att förinstallera flertalet appar och spel som jag inte alls har något intresse av. När jag tar upp min nya Android-mobil vill jag själv välja vilka appar som ska installeras.

huawei_p7_2

Slutsats

Huawei Ascend P7 gör ett tappert försök att vara en premiumlur för ett långt mycket lägre pris än konkurrenternas likvärdiga flaggskepp. På vissa punkter känns försöket lyckat, medans andra går att förbättra.

Letar du efter en premiumtelefon och har råd att betala det pris det medför rekommenderas HTCs One-serie före P7. Har du däremot en lägre budget känns Ascend P7 som ett bra alternativ.

Enheten känns exklusiv om man bortser från vikten, även om kommentarer kring likheterna med utseendet på Apples produkter framkallas från min omgivning så fort jag plockar upp den ur fickan.

Använder du inte krävande applikationer kommer inte heller prestandan att göra dig besviken och framför allt kommer du att kunna ta fina foton som visas på den mycket trevliga skärmen.