Skrivet den 28 augusti 2014 kl 15:33 av Nyheter, Recensioner12 kommentarer12734

Recension: Lockitron – det lilla digitala låset för ytterdörren

Vi har tidigare testat Yale Doorman i längtan om att digitalisera våra hem – en produkt som trots sin omständliga installation fungerar väldigt bra. Denna gången testar vi uppstickaren Lockitron från Apigy som fick en raketstart med att crowdfunda ihop 1,5 miljoner dollar 2012.

Lockitron är en specifikationsspäckad liten apparat som monteras på insidan av din dörr, dold för nyfikna ögon. Lockitron har inbyggt WiFi, Bluetooth 4.0, NFC, fotosensor och accelrometer – betydligt mer teknikspäckad jämfört med Yales digitala lås.


[related]Läs också:[/related][display-posts id=”100888″  image_size=”thumbnail” orderby=”date”  posts_per_page=”1″][line]

Uppackning

Förpackningen som Lockitron levereras i andas inspiration från Apple, även om kartongen är i svart. Inuti finns allt som behövs för att installera Lockitron över ditt redan befintliga lås. Med i kartongen kommer själva Lockitron-lådan som sätts över det befintliga låset, monteringsplatta, fyra batterier, skruvmejsel (!) och en NFC-tag.

Lockitron uppackning

Installation

Fungerar inte med alla dörrlås

En förutsättning för att Lockitron över huvud taget ska vara ett alternativ för dig och din dörr är dels att din låsanordning inte har en bakplatta (”escutcheon”) och att avståndet från låscylindern ner till handtaget inte är för kort. I annat fall får helt enkelt inte Lockitron plats. Du kan läsa mer om kompatibilitet på Lockitrons hjälpsidor.

Börja med att koppla upp mot WiFi

Innan Lockitron kan installeras på dörren ska den kopplas upp mot ditt WiFi-nätverk. Detta görs genom låsets tillhörande app med en teknik som kallas BlinkUp. Telefonens skärm blinkar i en viss följd och en fotosensor i högra hörnet på Lockitron registrerar detta och kopplar därefter upp mot ditt nätverk.

Installationen är sedan mycket enkel, med hjälp av skruvmejseln som följde med i lådan lossar du på plattan runt vredet på din dörr. Du för på den C-formade bakplattan bakom vredet och sedan spänner du fast vredet igen. Lockitronlådan passar nu över vredet och fäster på bakplattan genom att vridas fast motsols. Sedan sätts en gummiplatta över som passar i lådan över det gamla vredet, och slutligen är det bara att sätta på locket så är installationen klar.

Min ytterdörr är en dubbeldörr så viss modifikation med en såg fick göras innan själva Lockitron-lådan kunde vridas på utan att slå i den andra dörren.

Första problemet jag sprang på var att dörren hade ett fallås, ett så kallat smäcklås – ett lås som alltid går tillbaka till låst läge när dörren stängs. Detta var för mig som bor i hyresrätt inte svårare att åtgärda än att ringa vaktmästaren och få det utbytt till ett vanligt fallregellås redan samma eftermiddag.

Sense-funktionen inte aktiverad

Lockitron har sedan de började skeppa ut sina första enheter dragits med olika problem, och det kanske största har varit att batterierna tagit slut snabbare än beräknat. Detta har resulterat i att de stängt av Bluetooth-funktionen ”Sense” – en funktion som gör det möjligt för Lockitron att känna av när du närmar dig dörren och då låsa upp den åt dig automatiskt.

Lockitron planerar fortfarande att lansera Sense lite längre fram i tiden, och i skrivande stund betatestas funktionen. Målet är att Sense ska dra mindre ström och även lära sig på vilka tider du kommer och går för att låta Lockitron gå i vila när den kan anta att du inte är hemma.

Allt sköts via en app

Hela installationen utav Lockitron görs via den tillhörande appen som finns tillgänglig för Android och iOS. Även om det finns ett webbgränssnitt som ser mycket bra ut så är det genom appen mycket smidigare.

Appen är enkel att manöverera i, när den startas upp visar den ”Locked” eller ”Unlocked” och genom att svepa en stor låssymbol åt antingen vänster eller höger sköter du låsning och upplåsning. Telefonen vibrerar lite snällt när den får bekräftelse tillbaka från Lockitron om att den önskade åtgärden är utförd.

I appen går det även att göra inställningar så som namn på din Lockitron, tidszon, åt vilket håll låsannordningen på din dörr är. Du kan se en aktivitetslogg med information om vilka som låst upp eller låst den, samt om den har blivit låst för hand.

I appen går det att från adressboken eller manuellt via e-post och telefonnummer bjuda in personer för att få tillgång till att styra din Lockitron. Det går att ställa in exakta tidsintervall på minuten för när tillgången skall ges och det går även att ge någon permanent tillgång till.

Lockitron app

Efter två månader med Lockitron

Mina förväntningar har gått upp och ned gällande denna på pappret väldigt intressanta produkt. Jag stödde projektet som via crowdfunding sökte pengar i oktober 2012, men den skeppades inte förrän i juni 2014 på grund av förseningar.. Stundtals orkade jag inte ens läsa alla de olika mail som skickades ut gällande funktioner som skjutits upp eller tillkommit. Framförallt missade jag att Sense-funktionen inte är tillgänglig än, med stor besvikelse till följd.

Jag har en önskan kring framtidens lås: dörren ska öppnas när jag kommer fram till den. Automatiskt. Att behöva ta fram en telefon eller plastbricka för att öppna dörren är inte så mycket mer fantastiskt än att ta fram en metallnyckel och vrida runt.

Med två små barn som ska upp för fyra våningar är som sagt min önskan att dörren ska vara öppen när vi kommer upp. Att leta efter nycklar när jag bär på ett eller flera barn och ett par matkassar är något av en mardröm. Men att leta fippla fram min telefon, låsa upp den, öppna appen, dra åt sidan och vänta på att dörren ska öppnas löser inte problemet. Däremot har jag börjat öppna dörren redan i bilen, och plötsligt började besvikelsen lägga sig.

Lockitron olika färger

På grund av att batterierna i Lockitron drogs med problemet att de tog slut så snabbt har tiden mellan att Lockitron vaknar upp och går i vila ökats. Detta kan resultera i att även om jag står utanför dörren och via appen har öppnat dörren så har inte Lockitron låst upp dörren. Lösningen på detta är att Lockitron har en inbyggd accelrometer som känner av knackningar och då vaknar till liv. Det räcker att jag drar ner handtaget en gång så vaknar Lockitron till liv och utför kommandot som är skickat till den.

Min sambo kände sig inte alls pigg på att börja öppna dörren med en app och fortsatter att använda den gamla hederliga nyckeln – en möjlighet som exempelvis Yale Doorman inte har. Från insidan låses dörren med antingen det nya lite större vredet som Lockitron har eller med en liten knapp på sidan. Denna knappen använder både min sambo och vår femåring gladeligen för att låsa dörren, och fungerar även som indikator – den lyser antingen grönt, rött eller orange beroende på aktuellt tillstånd.

Lockitron dörr

Ej slutet för vanliga nycklar

Vi har fortfarande våra nyckelknippor med oss när vi ska gå ut. Vagnförrådet som vi delar med de andra i huset har en annan nyckel, porten har en nyckel, jobbet har sina nycklar och våra cyklar har sina. Hemnycklarna följer således med varje gång vi går ut. Det går givetvis att ha fler Lockitron-enheter om det är så att alla dörrar i ett hus ska uppgraderas, men det är idag svårt att helt och hållet säga upp bekantskapen med de seglivade metallpinnarna.

Problem med vila och batteritid

Stundtals vaknar inte Lockitron från sin vila även när kommando är skickat. När sedan ytterligare ett kommando skickas kan låset svara med att registrera båda men enbart utföra ett. Det resulterar i att det i appen står att dörren är upplåst men att dörren i själva verket precis låst sig. Även åt andra hållet med att dörren skulle vara öppen när appen säger att den är låst.

Efter 2 månaders överdrivet hård testning av enheten har nu batterierna tagit slut och en notis i telefonen påminner mig om att byta ut dem. Räkna med ett par tiopack batterier per år.

Överkomlig prislapp

Priset på Lockitron är $179, i skrivande stund är det 1244 sek vilket får anses som ett ekonomiskt alternativ när det kommer till elektroniska lås för hemmet. Yale Doorman kostar i sitt grundutförande närmare 3000 kronor, och då utan att ha stöd för WiFi- och app-styrning. Men å andra sidan ingår då ett komplett lås, och inte bara ett mekaniskt vred.

Plus:

 • Snabb och enkel installation – Installationen var klar på någon timme, allt som allt.
 • Flertalet anslutningsmöjligheter – Ingen metod lämnas bakom, även sms får följa med.
 • Öppet API – Det finns rykte om att Pebble ska implementera stöd för Lockitron.
 • Lätt att skicka temporära nycklar till vänner och hantverkare 
 • Enkelt att byta ut batterierna –  Fyra AA-batterier som ska räcka i 6 månader.
 • Pris – I jämförelse med andra enheter är den ett billigt alternativ.
 • Dold – Till skillnad från andra elektroniska lås sitter Lockitron enbart på insidan.

Minus:

 • Lockitron-lådan är större än på bilderna – Lådan mäter 10,5 x 17,3 cm
 • Förmedlar inte korrekt information i appen –  Även om detta skulle gå att uppdatera med mjukvara är det högst viktigt att det fungerar.
 • Svårt att vakna ur viloläge – Det finns ingen information om när Lockitron går i vila eller hur ofta.
 • Försäkringsbekymmer – Det finns ännu ingen bra standard för vad som gäller vid försäkringsärenden. Enligt uppgifter från låssmed kommer standard SS3522 inom en snart framtid uppdateras för att inkludera vad som krävs av elektroniska lås.

[line]

Fakta:

[line]

Betyg: 7/10

Lockitron är helt klart ett steg i rätt riktning mot framtiden och utopin om en nyckelfri värld. Men den når inte riktigt ändra fram. Avsaknaden av Sense-funktionen är en stor besvikelse, även om det ska komma tillbaka. Och att batterierna inte klarar sig längre än ett par månader tyder på att något inte står helt rätt till.

Bortsett från de få bristerna med att vakna ur vila och tömma batterierna lite för snabbt gör den sitt jobb. Att enkelt kunna styra sitt lås med en app kan dock vara både smidigt och omständigt, beroende på situation. Lyckligtvis fortsätter de vanliga nycklarna att fungera ifall något skulle gå snett.

 

12 kommmentarer på Recension: Lockitron – det lilla digitala låset för ytterdörren

 1. Dan skriver:

  Hade den haft sense så hade jag varit seriöst intresserad. Att batterierna bara håller ett par månader känns ganska naturligt med tanke på det fysiska jobbet att låsa och låsa upp. Det låter dock som att du behöver en pryl till: http://store.apple.com/se/product/MC500ZM/A/apple-batteriladdare :)

  Jag hoppas på uppdaterad information om sense och problemen med viloläge och lägesproblem löser sig.

 2. TianZhu skriver:

  Spelar ingen roll hur mycket teknik det finnns i låset om det ser ut sådär. Och med det menar jag låset, inte färgerna. Det där låset ser ut att kunna brytas upp hur lätt som helst.

 3. Edwin Andersson skriver:

  Låset är ditt egna, det är bara en dosa man sätter över vredet på insidan. Därmed kommer inte säkerheten påverkas.

 4. TianZhu skriver:

  Då var det ett fruktansvärt klent lås :) vill inte länka i den här artikeln, men en vän är med och gör ett lås som går i produktion i vinter som har den högsta tänkbara säkerheten, enligt de svenska myndigheterna som testar. ASSA är inte glada :)

 5. Edwin Andersson skriver:

  Jag tror att låset på bilden är till en innedörr, mest för att visa ”proof of concept”. Men jag gillar tanken med ett enkelt och billigt system att automatisera sina lås.

 6. Esse skriver:

  Länka på!

 7. Alltså, själva låset är ju detsamma. Det endas om är en säkerhetsrisk med just Lockitron är ifall man med mjukvara på något sätt skulle kunna hacka den och på så sätt låsa upp dörren.

  Och som Peter skriver: Länka på!

 8. Malte Lewan skriver:

  Förutom Yale Doorman och Lockitron finns ju annars Genie Smart Lock: http://www.mobil.se/nyheter/styr-l-set-med-mobilen#.U-vbiWSSwqb

 9. Thor skriver:

  Jo, det har faktiskt blivit några sådana laddare genom åren. Närmare bestämt 3st.
  Jag har varit i kontakt med tillverkarna om att få testa sense i beta inför recensionen men det tyvärr inte aktuellt. Men så fort det blir publikt ska vi uppdatera med mer information om hur det fungerar. Jag tror att svårigheten ligger i att veta om en står innanför eller utanför lägenheten.

 10. Thor skriver:

  Som Peter och Siavash skriver: länka gärna på!
  Svårigheterna ligger i att det ännu inte finns någon standard framtagen i Sverige för elektroniska lås och vad som kommer att krävas.

 11. Thor skriver:

  Har Genie gått i produktion än?

 12. Järker Påhls skriver:

  Enligt mallen så passar den inte på min dörr. förmodligen mer plats på dörrar i USA där de brukar gå inåt?

  Känns vågat att köpa något elektroniskt lås tills det blir godkänt, svårt att veta vilket lås som är säkert jämfört med en mekaniskt :/