Skrivet den 25 november 2014 kl 11:33 av Nyheter, Recensioner5 kommentarer1737

Recension: Microsoft Surface Pro 3

Medan majoriteten av produkter och tjänster för konsumenter blir allt mer fragmenterade strävar den en gång så mäktiga maskinen Microsoft i motsatt riktning. Visst ska vi alla ha en armada av prylar i alla storlekar och former, men Microsofts vision är tydligare än någonsin: alla enheter ska köra samma operativsystem. Vi kommer säkerligen behöva invänta nästa års Windows 10 innan vi är helt i mål med deras vision, men Windows 8 är en tydlig fingervisning om vart det bär hän – precis som deras laptop-surfplatta Surface Pro som jag testkört i ett par veckor.

Surface Pro är otroligt nog redan uppe i version 3. Det var det nog inte många som trodde efter alla rapporter om hur tufft de tidigare Surface-plattorna haft det på marknaden. Nu vill jag däremot minnas att det i första hand var Windows RT, deras ARM-baserade surfplattor, som hade det allra värst. Men jag kan inte påstå att Surface Pro, den Intel-baserade plattan, har tagit världen med storm. Mindre företag hade säkert gett upp, men Microsoft uppfattas som extremt fokuserade och aggressiva i vart de vill komma. Vi har sett hur de tidigare plöjt pengar i sitt Xbox-projekt med ofantliga förluster, för att till slut gå segrande ur striden vid senaste konsolkriget. Trägen vinner.

Microsoft Pro 3 - 4

Så vad är Surface Pro 3? Och vad är den inte? För den ledigt teknikintresserade kan det vara lite svårt att förstå skillnaden. Surface Pro 3 (och naturligtvis Surface Pro 1 och 2) är datorer. Riktiga datorer, sådana du kan installera dina vanliga Windows-program på. Det är helt enkelt en vanlig laptop, fast i ett surfplatteformat. Ej att förväxla med Surface (utan tillägget Pro), som kör ovan nämna ARM-plattform. Vanliga Surface är mer vad man kan kalla en ”vanlig” surfplatta. Program måste skrivas specifikt för den enheten (även om Microsoft arbetar med ett universalformat på appar, så att de fungerar på alla deras plattformar).

I plattan vi fått låna sitter en Intel Core i5-4300U med 8 GB RAM-minne och en SSD-disk på 256 GB. Datorn levereras med Windows 8.1 64-bit. Med surfplattan följer en laddare och  en stylus med tillhörande batteri. Vi har även fått med ett Type Cover, det vill säga ett tangentbord med styrplatta som med magneter fäster i ena långsidan på Surface Pro 3 och som tillsammans med det inbyggda stativet gör att du kan ställa den på ett bord likt en vanlig laptop. Tänk dock på att tangentbordet fäster med magnet, och hänger i övrigt löst, då tangentbordet också kan svänga runt som skärmskydd. Du kan alltså inte ställa datorn var som helst eller lyfta den hur som helst. Den mår bäst på ett bord, inte i ett knä.

Microsoft Pro 3 - 6

Type Cover har fysiska knappar och bakgrundsbelysning. Till tidigare Surface Pro fanns det även ett tangentbord som hette Touch Cover, som var tunnare och som inte hade riktiga knappar, utan bara en touchyta du knackade på. Så vitt jag kan avgöra finns inte detta alternativ till Pro 3.

Skärmen är på 12 tum och har upplösningen 2160 x 1440. Skarpt, ljusstarkt och bra betraktningsvinkel. Plattan är 292 mm bred, 200 mm hög och endast 9,1 mm tjock, och hela paketet väger in på knappa 800 gram (utan tangentbord).

Microsoft Pro 3 - 9

Byggkvaliteten på datorn är imponerande. Hela bakstycket är av aluminium, med en lite trevligt sträv känsla för extra greppbarhet. Halva bakstycket utgörs av det utfällbara stödet som jag nämnde ovan. Det är steglöst och kan böjas förvånansvärt långt. Det verkar ordentligt byggt, och jag upplever inte någon oro för att det gånggärnet ska ge med sig innan datorn i övrigt har gjort sitt. Framsidan täcks helt av glas och möter upp bakstryckets aluminiumkant snyggt. Den enda plastdetaljen jag kan hitta är i ovankant (om man har den dockad med tangentbordet), där av/på-knappen sitter – rimligen är det där de placerat radioantennerna. Datorn är robust, känns ordentligt ihopbyggd och inget som rasslar och inget som gnisslar. Allt sitter som gjutet, men det får man väl nästan kräva av en dator för över 12.000 kr (billigaste modellen av Surface Pro 3 kostar i skrivande stund 7.300 kr).

Microsoft Pro 3 - 3

Tangentbordet andas dessvärre inte samma kvalitet. Den har en filtaktig yta på baksidan, runt tangentbordet samt runt styrplattan, medan resten är plast. Knapparna känns hala och lite svåra att skriva på. Det bidrar säkert att du med skalet kan ställa den i lite vinkel mot skärmen, vilket gör att den hänger i luften och sviktar lite beroende på hur hårt du skriver. Sviktandet gör att det känns lite fladdrig och ljudet från tangenterna blir lite klonkiga, och i all ärlighetens namn känns det lite billigt, speciellt med sitt pris på saftiga 1.000 kr.

Microsoft Pro 3 - 7

Pennan som följer med är tillverkad i samma material som datorns bakstycke, och ser på alla sätt och vis ut som en vanlig penna – ej att förväxla med surfplatte-pennor med en liten mjuk gummikudde längst fram. Nej, här är det ett hårt stift som snarare påminner om en kulspetspenna, men utan färg. Upplösningen på pennan mot skärmen är hög och Windows hänger med bra i svängarna.

Innan jag går vidare måste jag gå tillbaka lite i min personliga historia. Jag har arbetat på Mac sedan 2001 och har kört Mac hemma sedan 2007. Det försätter mig i en situation där eventuell kritik kan avfärdas med att jag normalt uppehåller mig i Apples ekosystem. Men låt mig redan här vara tydlig med att jag gillar Windows. Jag är en av få som faktiskt gillade Vista, bara en sådan sak. Microsoft gjorde flera fel vid lanseringen av det operativsystemet, men störst fel begick programutvecklarna. Jag gillar Windows 7, jag gillar Windows Phone och jag gillar Windows 8. När jag såg första Surface Pro blev jag allt lite småsugen. När Pro 2 kom så blev jag ännu lite mer sugen. Och i och med lanseringen av Pro 3 så tyckte jag att det verkade som att Microsoft hade rätat ut alla frågetecken, och att de på tredje gången gillt – på pappret – hade byggt den perfekta kombinationen av en surfplatta och en ordentlig dator.

Jag gick in med inställningen att jag kommer gilla denna dator skarpt.

Microsoft Pro 3 - 5

Men tyvärr så gör jag inte det. Det är både irriterande och frustrerande att jag inte kan tycka om den. Den är så oerhört välbyggd, den är snygg och Windows är trevligare än någonsin. Så vad är då problemet?

Där jag hoppades få en kombination av en surfplatta och en ordentlig dator, fick jag istället en kompromiss. Jag gillar inte kompromisser. En kompromiss är resultatet av ett beslutsfattande som inte avslutats ordentligt. Låt oss börja med input.

På Surface Pro 3 finns det långt många fler sätt att mata in information än på någon annan dator jag någonsin testat. Du har det externa tangentbordet, du kan styra med fingret, du kan styra med pennan, du kan skriva med tre olika on-screen-tangentbord och du kan även skriva med pennan. Eller fingret. Med andra ord kan du mata in information var som helst, hur som helst, med vad som helst. Det låter ju perfekt: alla kan göra som de vill. Och ja, det hade varit sant om något av sätten hade varit tillräckligt bra.

Det externa tangentbordet har jag redan tyckt till om. Det är otrevligt att skriva på, men främst är det styrplattan som irriterar. Den har en konstig sträv yta som samtidigt upplevs hal. Man har också en tendens att halka ner på styrplattan om man samtidigt försöker klicka med den, vilket resulterar i att du klickar under det du siktar på. Så fort jag instinktivt lägger fingrarna på styrplattan så avbryter jag och siktar direkt på skärmen. På skärmen gör dock inte fingrarna mycket nytta, för man kastas i tid och otid ut utanför det som Microsoft en gång i tiden kallade för Metro-läget. (Vad det heter idag? Ingen aning, startmenyn kanske?)

Microsoft Pro 3 - 8

Fingrar har inte i ”vanliga” windows att göra, och utan styrplattan så är det bara pennan kvar. Att styra muspekaren med penna går faktiskt rätt så bra, men så fort du ska skriva något så måste du göra av pennan någonstans. För input genom att skriva med handstil för att sedan tolkas in är inte en hållbar inputmetod annat som en show-off-gimmick.

On-screen-tangenbordet, det som är standard, är okej att skriva på men med tab-knappen på alternativ meny och ingen alt-knapp över huvud taget blir det snabbt begränsande för den som råkar befinna sig utanför startmenyn. Man kan slå på ett mer avancerat tangentbord som mer liknar ett vanligt fysiskt fullbreddstangentbord, men då är tangentbordet för litet på en 12-tumsskärm för att kunna skriva bekvämt på. Visst kan vi avfärda allt detta med att det är en surfplatta också, det är inte till för att skriva romaner på eller för att sitta i Excel och trolla med pivot-tabeller. Men det är inte bara en surfplatta. Detta är en kraftfull dator, och som en dator behöver den en extern skärm, externt tangentbord och extern mus. Och då är det helt plötsligt en ganska så dyr maskin som man gör stationär. Det kostar extra att få med sig sin riktiga dator i surfplatteförpackning.

Microsoft Pro 3 - 2

Problemen slutar inte där, men mycket av det jag upplever har mer med Windows 8.1 att göra än något annat, och jag tänker ta upp det ändå eftersom detta är en Microsoft-byggd dator med ett Microsoft-byggt operativsystem. Jag förväntar mig att de ska fungera felfritt ihop. Redan efter en timme med datorn satt jag och fabriksåterställde den i tron om att någon tidigare recensent hade gjort något konstigt med maskinen. Tydligen inte, för även från scratch har jag problem. Den startar inte upp ordentligt, den laddar ner till synes obefintliga uppdateringar (Windows update rapporterade inga nya uppdateringar, ändå har den uppdaterat sig vid tre olika tillfällen när jag stängt av och slagit på). Två av uppdateringarna gjorde att datorn hängde sig och jag fick starta om den. Man får aldrig riktigt veta vad den gör, den står och snurrar i tio minuter med meddelandet ”Arbetar med funktioner” eller ”Arbetar med uppdateringar”. Luddigt.

Funktioner

Väl uppstartad får jag veta att jag knappat in fel lösenord och/eller användarnamn. Detta är alltså innan jag rört något annat än på-knappen för att starta enheten. Tangentbordet har vid två tillfällen hängt sig och krävt omstart för att fungera som normalt. Windows 8.1 verkar fortfarande ha lite problem med att hantera Hi-DPI-skärmar då saker hoppar mellan att vara normalstort och bedrövligt litet, utan att man rör några inställningar. Kanske ska jag som kund veta hur jag ska hantera det, men helst inte.

Touchen verkar vara kalibrerad på ett sätt så att där du rör, exakt där träffar du. Det låter som en rimlig inställning. Men för dig som har en modern smartphone och som försökt trycka på något på skärmen när enheten och gränssnittet är upp och ner har märkt att de justerat ner touchen till lite under den ytan du försöker trycka på. Det har väl något med uppfattad vinkel att göra, att man inte riktigt trycker där man tror att man trycker. Så i Windows 8.1 träffar jag ofta lite, lite ovanför det jag vill träffa. Jag har testat att kalibrera, men det blev inte bättre. Jag testade även att försöka fuska till detta genom att kalibrera lite utanför i höjdled för att kompensera på det sättet, men det gjorde inte heller saken bättre, snarare svårare. Det tog ett par försök att ta sig tillbaka och återställa kalibreringen.

Microsoft Pro 3 - 1

Det finns inget tillfälle där man misstar Pro 3 för en surfplatta, för fläkten är nästan alltid igång. Den är förmodligen asymmetrisk för att att ge mer av ett vitt brus när den låter, och det är väl okej. Men du hör fläktljudet ständigt, även när datorn står i idle-läge utan några program igång.

Pro 3 vill vara allt-i-allo-datorn och till viss del är den det. Men för att det ska bli en framgångssaga behöver Microsoft på något sätt ha löst problematiken i att vara bra på flera saker, och det har de inte. Du påminns ständigt om att det inte är en surfplatta, och du påminns ständigt om att det inte är en laptop. Pro 3 har säkert en målgrupp, men jag kan inte riktigt definiera vem det skulle vara.

Jag vet inte riktigt hur Microsoft ska gå vidare härifrån. Hårdvaran sätter ett par fysiska gränser, men för min del är nog det viktigaste att få Windows bättre förberett för att fungera på denna sortens enheter.

[one_half]

Plus:

  • Grym byggkvalitet
  • Kraftfull hårdvara
  • Snygg

[/one_half][one_half_last]

Minus:

  • Hårdvara och mjukvara kommer inte helt överens
  • Type Cover är inte särskilt trevligt att använda
  • Låter mycket och ofta

[/one_half_last]

[line]

Fakta:

[line]

Betyg: 6/10

En välbyggd dator och surfplatta i ett, som inte helt lyckas vara bra som både och.