Övrigt

Recension: Övervakningskamera med mörkerseende från D-Link

Från D-Link har vi fått låna en trådlös övervakningskamera med mörkerseende – en produkt som främst är riktad till småbarnsföräldrar som vill hålla ett öga på sina småbarn, men som lika väl kan användas som en generell övervakningskamera för andra ändamål.

DCS-825L EyeOn Baby Camera är det onödigt långa men officiella produktnamnet, och förutom att kameran skeppas med de könsstereotypa accentfärgerna blått och rosa (utbytbara) är det få saker som skvallrar om att denna produkt är menad att användas för övervakning av småbarn.

Prislappen är överkomlig och hårdvaran är gedigen och presterar klart godkänt. Men som med så många andra lovande produkter är denna pryl tyvärr ackompanjerad av riktigt dålig mjukvara – en app som lika gärna kunde ha skrotats redan på idéstadiet.

Dessutom marknadsförs denna produkt med en stor lögn som utan tvekan kommer att få både en och annan kund att bli riktigt besviken.

Klart godkänd hårdvara

Kameran är konstruerad som en rund boll som antingen kan ställas på en liten medföljande bordsdocka eller monteras på väggen med ett medföljande väggfäste. På baksidan dinglar en liten antennliknande sak som innehåller en termometer, och på framsidan är det i princip bara ett enda stort hål för objektivet. Runt objektivet döljer sig dock en rad infraröda dioder som nästan lite läskigt lyser med en djävulsröd färg när mörkerseendet aktiveras.

Den lilla bordsdockan har ett klibbigt lager gummi på ovansidan som dels gör att själva kameran sitter kvar på plats men också att det blir lätt att ta av kameran för att justera om riktningen.

Dlink kamera specs

För dig som hellre monterar kameran på en vertikal yta medföljer ett väggfäste där kameran monteras med en kulled. Det gör det betydligt lättare att ställa in riktningen jämfört med om och om lyfta och sätta tillbaka kameran i bordsdockan.

Det finns varken optisk zoom eller någon motor som gör det möjligt att panorera kameravyn – väl inställd och monterad är det en och samma vy som kan ses. För att rikta om kameran behöver du alltså fysiskt vrida alternativt flytta den. Detsamma gäller för att ställa in fokus – en manuellt justerbar ring på kamerans framsida.

På ovansidan finns fyra knappar: på/av, volym upp och ned samt en knapp som startar och stoppar sömniga musiktrudelutter som är tänka att få barn att somna in lättare. Då jag är en hyfsat färsk pappa med en niomånaders i barnkammaren var det lätt att testa melodierna på en relevant försöksperson, och överraskande nog är de mjuka tonerna ganska effektiva när det kommer till lugna ett oroligt barn. Inte alls som de hårda och nästan hemska polyfoniska signalerna som kommer ut ur vår babymonitor Philips.

Dlink kamera Infraröd

Gott om sensorer

Funktionsmässigt har denna kamera möjlighet att både känna av både rörelser och ljud som den sedermera kan skicka information om till en smartphone-app. Vidare finns även en inbyggd termometer som även den kan underrätta dig ifall temperaturen går över eller under en viss temperatur.

Alla dessa underrättelsefunktioner kan vidare också trigga kameran till att börja spela in och spara video eller börja knäppa stillbilder. Tyvärr har inte kameran något inbyggt minne, utan det krävs att du köper och stoppar i ett microSD-kort för att den automatiska inspelningsfunktionen ska fungera. Det går dock att aktivt gå in i appen och sätta igång en filminspelning eller ta foton som lagras direkt på telefonen.

Själva bildkvalitén ligger på 720p och även om det inte finns någon optisk zoom presterar den digitala zoomen helt okej för de gånger du verkligen behöver få en lite närmare titt på något som kameran fångar på bild.

Slutligen har EyeOn Baby Camera både en mikrofon och högtalare, vilket möjliggör tvåvägskommunikation. Tanken är att du ska kunna trösta ett gråtande barn genom att skicka din röst digitalt till kameran. Jag kan dock berätta att åtminstone mitt barn inte gick på den lätta. Ljudet är visserligen helt okej, men det verkar som att barn har ganska lätt för att urskilja högtalarljud från en förälders röst IRL, så att säga.
Dlink kamera rosa Dlink kamera blå

Bra hårdvara – med kass mjukvara

Hårdvarumässigt är D-Links kamera en grym produkt för sitt pris – den både känns kvalitativ och ger en bild som är klart godkänd. Mörkerseendet är inte bara en extrafunktion som man lagt till i sista sekund, utan en genomtänkt egenskap som ger kameran betydligt fler användningsområden. Exempelvis finns en inställning som får kameran att automatiskt slå om från vanlig bild till mörkerseende när det så behövs.

Det finns dock en sak som kan göra vilket stycke välutvecklad hårdvara som helst till en medioker produkt med usel användarvänlighet: mjukvara. Tyvärr verkar det som att D-Links hårdvaruenhet och dess tilldelade mjukvaruteam inte riktigt är på samma plan vad gäller kvalitet. Mjukvaran som erbjuds för att ansluta till EyeOn Baby Camera är inget annat än bedrövlig – kass, ful, buggig och på gränsen till värdelös.

Mjukvaran är egentligen bara en app, och den app jag provat är den som erbjuds för iOS. Redan efter några sekunder, när enheten ska skulle in (kameran ställs in via appen) stod det klart att jag skulle få en usel upplevelse. Efter en alldeles för buggig inställningsprocedur med ett flertal krascher kunde jag dock till slut börja använda appen.

Dlink-kamera-3

Den fula appungen

Det känns märkligt att i en recension av en kamera behöva anmärka på hur snygg eller ful den tillhörande appen är. Men det går i detta fallet inte att låta bli: denna app är utseendemässigt riktigt ful, med en salig blandning av egen “design” (om man nu kan kalla det för design) som jag antar ska försöka passa in i iOS 7, och inbyggda designelement från iOS 6-tiden. Den är så ful att D-Link själva aktivt verkar ha valt att inte visa upp den i deras produktbilder.

HE998_AV6 HE998_AV7

Officiella produktbilder för D-Link EyeOn Baby Camera. Varför visar de inte upp appen?

Självklara knappar leder till inte så självklara funktioner och buggar finns det att hitta i mängder. Exempelvis måste jag “återansluta” till kameran varje gång appen startas och jag vill ansluta till den.

Jag måste alltså återansluta till kameran, innan jag ansluter till kameran.

Det mest sorgliga här är att D-Link har en betydligt fräschare app som både ser bra ut och verkar vara kompetent vad gäller funktion, men den appen har inte stöd för denna kameramodell. Oförståeligt.

Dlink kamera Ställa in

“Push-notis vid händelse” – ren och skär lögn

I marknadsföringen för denna kamera stoltserar D-Link med information om att appen kan ta emot push-notiser kamerans sensorer reagerar på ljud, rörelse eller temperaturförändringar. En trevlig men också högst rimlig funktion att förvänta sig från en övervakningskamera som säljs år 2014. Den konkreta beskrivningen ser du i skärmdumpen nedan:

D-link kamera pushnotis-reklam

Det här, mina damer och herrar, är inget annat än en ren och skär marknadsföringslögn – “mydlink baby-appen” kan inte ta emot push-notiser.

Faktum är att appen inte alls har stöd för push-notiser. I praktiken betyder det att kameran kan registrera rörelser, ljud och temeperaturförändringar men kan inte meddela användaren om det så vida inte appen är igång och i förgrunden. De enda notiser, om man nu ens kan kalla dem för notiser, som finns tillgängliga är små ikoner i själva appens gränssnitt som lyser upp när något händer.

Den andra, ovan nämnda appen, den som är mycket nyare men som inte har stöd för denna kamera, kan komiskt nog registrera kamerans sensorer och ta emot push-notiser från den. Så jag måste alltså ha två appar installerade: en inkompatibel som dock kan ta emot notiser, och en som ska vara kompatibel men som inte kan ta emot notiser.

Du förstår snabbt att det är en salig röra här som någon på D-Link omedelbart behöver börja reda i.

Undermålig molntjänst

Till att börja med vill D-Link att jag ska skapa ett mydlink-konto för att kunna nå kameran även när jag inte befinner mig på samma lokala nätverka som kameran. En rimlig begäran som framförallt är bra ifall du väljer att använda kameran som en generell övervakningskamera. Det finns dock två saker som gör molntjänsten till en hemsk upplevelse.

För det första fungerar uppkopplingen till kameran via molnet inte bra alls. Det tar ibland minuter innan någon bild börjar streamas och när det ettorna och nollorna väl börjar trilla in kommer de med en lång fördröjning och dålig upplösning. Här är det inte tal om 720p och oftare än sällan lyckas appen och molnet inte leverera någon bild över huvud taget.

Dlink kamera Ingen bild

För det andra kan appen inte känna av ifall du befinner dig på samma nätverk som kameran eller inte. Oavsett så skickas bilden först till molnet och sedan till appen, vilket gör att bildkvaliteten och fördröjningen blir lidande helt i onödan. När appen inte är inloggad i mydlink är bildkvaliteten riktigt bra och fördröjningen i princip obefintlig, eftersom den då hämtar bilden direkt från det lokala nätverket.

Det slutar helt enkelt med att jag får logga in och ut mig fram och tillbaka beroende på om jag är hemma eller på språng, vilket känns onödigt omständligt.

Sedan denna recension skrevs har den kritiserade appen fått en uppdatering som framförallt löser problemen med att ansluta till kameran via D-links molntjänst. I övrigt är det dock inte mycket nytt uppdateringen kommer med (red. anm).

Mörkerseende – en barnsligt rolig funktion

Dlink kamera Mörkerseende lek

Hade denna produkt inte haft detta äss i rockärmen hade det inte blivit något annat än ett platt fall. Men faktum är att mörkerseende är precis så där roligt som man inbillar sig att det ska vara innan man har testat. Inledningsvis kom jag på mig själv att stå framför kameran långa stunder och bara titta på mig själv – fula grimaser blir betydligt fulare med infraröda dioder.

Men bortsett från det barnsliga är funktionen riktigt praktisk och fungerar väldigt bra. Även den mörkaste vinternatten utan någon som helst belysning klarar kameran av att visa vad som händer framför i dess synfält. Perfekt oavsett om du vill spana på ditt barn i sovrummet eller om du vill övervaka ditt hems entré, veranda eller varför inte garage?

Dlink kamera Bäbis mörker

[one_half] Plus:

  • Mörkerseende
  • Klart godkänd bildkvalitet
  • Överkomligt pris

[/one_half][one_half_last]Minus:

  • Inget autofokus
  • Bedrövlig mjukvara (app)
  • Inga push-notiser (falsk marknadsföring)
  • Tröttsamt könsstereotypa färger

[/one_half_last]

[line]

Fakta:

Efter att denna recension skrevs har den kritiserade appen fått en uppdatering som framförallt löser problemen med att ansluta till kameran via D-links molntjänst. I övrigt är det dock inte mycket nytt uppdateringen kommer med (red. anm).

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!