by • 12 juni, 2009 11:08 • NyheterInga kommentarer194

Recension: Prince of Persia – kul omstart som inte riktigt når ända fram

Prince of Persia

Prince of Persia Prince of Persia

Prince of Persia 5 utgjorde en omstart för den anrika spelserien. Borta är den något actionbetonade stämpeln till förmån för fantastisk akrobatik och samspel mellan spelare och den datorstyrda Elika. Elika som är den kvinnliga hälften av det som nu blivit en duo besitter magiska krafter som låter henne hjälpa den persiska prinsen då han ligger brunt till. Något som fungerar bättre än vad man först trott. Lite för bra. En del av det nya spelet som fått utstå mycket kritik är det faktum att man inte längre kan dö. Så fort du störtar mot en säker död kommer den Magiska Elika att slänga upp dig och på så viss rädda prinsen från den död han nyss skulle störta emot.

Detta är något man kan uppfatta som djärvt från utvecklaren och utgivaren Ubisoft men som bidrar till att man aldrig bryr sig om man klarar ett visst hopp eller inte. Udden av vad död betyder i digital underhållning har alltså helt suddats bort och spelet känns stundvis helt odramatiskt.

Det handlar om handling

I spelet möter vi vår vän prinsen i ett ökenlandskap, letandes efter sin bortsprungna åsna. Sökandet avbryts då prinsen får syn på hans blivande kompanjon Elika och hur hon jagas av vakter. Prinsen som innehar 3kg stake hoppar in och räddar den unga mön som är i fara för att sedan få reda på att hon är en prinsessa. Elikas pappa som således är konung över landet där prinsen och Elika befinner sig är lite smått galen och inte alldeles förtjust i hans dotters något udda livsstil har bestämt sig för att släppa löst mörkretsfurste och detta gör han med hull och hår. Det vackra lanskapet som nyss brett ut sig framför vår prins och hans nyfunna vän ödelägs snart och ett totalt jävla mörker infinner sig i stället. Det är nu upp till prinsen och Elika att återställa plattsen till dess ursprungliga form. 

När konsol möter Mac och inget tycks fungera

Spelet som i första hand är ett konsolspel som sedan konverterades till PC och nu med hjälp av cider till Mac gör sig ständigt påmint om att det är just ett konsolspel.

Spelet saknar stöd för flera av de mer kända joypadarna för Mac och lämnar dig därför kvar med musen som svärd och tangentbordet som sköld. Något som hade kunnat fungera bra mycket smidigare. Utöver brist på bra kontroll dras spelet med stora prestandaproblem. Spelet som i sitt ursprung är en vacker historia tvingas bli oerhört fult om det överhuvudtaget ska bli spelbart på din Mac. Detta med undantag för den som sitter med en Mac Pro och då får lite mer flyt i spelet. Faktum är att spelet är så fruktansvärt dåligt optimerat att spelet plattsar in på Tio i topp bland de sämsta konverteringarna som släppts till Macen. Synd. För spelet i sig är roligt.

 

recensionikonrecensionikonrecensionikon 3/5 iLove’s
+ Roligt spel med trevlig handling.
– Kräver Peter Esses Mac Pro

Pris: 49,99 USD (cirka 480 kr inkl moms )

Spelet köps genom digital nerladdning på gametreeonline.com