by • 30 november, 2010 12:00 • Nyheter, Recensioner19 kommentarer680

Recension: Detta är iPad – Andreas Nilsson

ipad_3g

iPad är något nytt

Att iPad är en revolutionerande skapelse är ingen tvekan om men frågan många ställer sig är, vad ska man ha den till? Kommer den ersätta din dator och kommer du sluta köpa tidningar t.ex? Kommer du att se dina filmer på iPad istället för teven, behöver du aldrig gå till bokhandeln igen och kan man skriva lika snabbt som på ett vanligt tangentbord. Första frågan kanske många ställer sig är kommer jag behöva 3G modellen eller ska jag nöja mig med endast Wi-Fi?

iPad Wi-Fi eller iPad 3G + Wi-Fi

pulse_cafe

Den frågan skulle jag säga är den enklaste att besvara. Du ska köpa modellen med Wi-Fi + 3G. Ni kanske undrar varför den är så lätt och varför jag är så bestämd. Jag kanske inte ska vara så bestämd egentligen men jag köpte först en iPad med Wi-Fi och man kände sig helt låst. Så fort man kom utanför dörren så blev den betydligt tråkigare.

Utan 3G när du inte heller har tillgång till Wi-Fi så kan du inte läsa de senaste nyheterna, du kan inte kolla Twitter och du kan inte svara på mail. Du kan inte heller spela spel som behöver att kontakt med spel-servern. Du kan inte chatta med dina vänner och du kan inte kolla Facebook. En iPad är gjord för att ha tillgång till internet. Har den inte det så försvinner mycket av nyttan och nöjet. Du kan såklart fortfarande se de filmer du lagt in och läsa böcker men det kanske inte är så roligt i längden.

Nu är det förstås de som har bra tillgång till Wi-Fi under dagarna, på tåget och på caféer med mera. Men ni som har så bra koll på att ni faktiskt vet att ni kommer ha tillgång till Wi-Fi den allra mesta tiden lovar jag är ni som kommer sakna en iPad 3G mest när den helt plötsligt inte har någon internet-uppkoppling. Jag vill bara ni ska tänka på att det är jävligt (ursäkta) tråkigt utan internet.

Kom också ihåg att har du inte iPad 3G och bara kopplar upp dig via Wi-Fi så får du inga Push Noticifations när du inte är uppkopplad. Skulle din iPad bli stulen eller om du tappar bort den av någon anledning så är den svårare att hitta med Find My iPhone-tjänsten då det endast är iPad 3G som har GPS.

ipad_iwork

Ersätter iPad en dator?

Man ska heller inte tro att en iPad som ersätter en bärbar dator för det gör den inte. Men det finns många saker den gör mycket bättre. Det är mera så man ska tänka när man funderar över om en iPad är något att ha, man kan inte jämföra den rakt av mot en annan produkt.

Vad som framför allt gör en iPad trevligare än en dator är att den är mera social, eller användandet av det blir mera socialt. Man använder lättare en iPad tillsammans med flera andra personer än en dator. Det är så mycket lättare att skicka den fram och tillbaka för andra att se. Sitter man flera runt ett bord så gömmer man sig inte bakom en datorskärm och man visar snabbt andra om man exempelvis surfar efter möbler eller kollar kakrecept.

Samtidigt som den är mer social så är den också mera personlig. Med en Mac kan varje användare ha sitt konto men på en iPad så är det bara ett som gäller. Är man flera som använder en iPad så får man helt enkelt se varandras mailkonton och samsas över bilderna och musiken. Lösningen är förstås att alla i hushållet har varsin iPad men det kanske inte är aktuellt innan man testat den.

iPad är perfekt för barn

ipad_sketch

En iPad passar också bättre än en dator för just datorovana och den används lätt av folk i alla åldrar. Det är inga problem för barn från i princip ett år att använda en iPad och min gamla mormor som aldrig suttit vid en dator någonsin kunde surfa runt på lokaltidningen och förstora upp texten till för henne läsbar storlek. Vad gäller små barn så är det den mest populära leksaken de kan få.

Men det är förstås inte bara en leksak utan ett utmärkt pedagogiskt verktyg när de lär sig saker. En artikel om bra iPad-appar för barn kommer senare. Min dotter är drygt två år och hanterar min iPad utan problem och använder ett flertal appar som jag kommer tipsa om.

Portabel som få

Om man ska jämföra portabiliteten på iPad och dator så tar den likvärdigt med plats om man jämför en 11-tums MacBook Air men iPad vinner klart om man istället tänker på hur portabel den är när man använder den. För att använda en dator så behöver den stå på något. Du kan ha din MacBook i knät eller på bordet och motsvarande.

Men en iPad har inga sådana begränsningar, du kan helt enkelt ta fram den var som helst och hålla den i händerna. Åker du flyg eller tåg så behöver du inte fälla ner något bord för att kunna använda den. Du behöver inte ens stå still för hur lätt är det att plocka fram en dator och kolla mailen medans du bär den?

Användningsområden

Så vad använder man då en iPad till? Jag skriver mycket på den men eftersom jag är just bloggare så hör nog detta till ett av de användsområden de flesta inte främst kommer använda den till. En artikel om just skrivande och bloggande på iPad kommer senare så vi återkommer om detta då.

Just att en iPad är så tillgängligt i och med att det inte finns någon skärm som ska fällas och den startar direkt gör att det är väldigt smidigt att snabbt kolla upp saker på internet. Det är i princip aldrig jag går och sätter mig vid datorn när det är något på webben som ska läsas eller något jag behöver googla fram.

Ska man skriva ett kort mail så finns heller ingen anledning att ta sig till en dator. Ni som har en iPhone kommer dock att fortsätta använda den för att snabbt svara på mail. Det är många gånger när man ska göra något som man funderar på om man ska plocka upp sin iPhone ur fickan eller sträcka sig efter iPaden.

Vill man visa bilder för någon är det absolut en iPad man ska använda för hur smidigt är det att lyfta fram en dator och placera i knät på någon för att återanknyta till att en iPad är mera social.

För er som gillar Twitter så är iPad perfekt. Roligare att använda än en dator och mera plats än en iPhone. När det gäller Facebook så finns ingen officiell app men det finns flera bra alternativ och själva Facebook-sajten fungerar bra på iPad som den är.

Extra TV

ipad_tv

Har du inget tv-kort i din Mac så kan det vara läge att kolla de produkter Elgato erbjuder. Med eyeTV i din Mac så blir din iPad en extra tv som du tar med dig var som helst. Kanske frukost- eller köks-tv och äntligen kan man se Fotboll på toaletten eller ute på verandan. Du kan till och med streama över 3G med helt ok bild. Hemma över wlan är bilden riktigt bra.

Du behöver inte lägga över programmen du spelat in utan du kan streama direkt. Detta gäller även filmer från ditt mediacenter med appar som Plex och VLC till iPad. Själv har jag den som extra TV några minuter varje dag då det ofta råkar gå Playhouse Disney på morgonen och jag gärna vill se morgonnyheterna till frukost.

Som filmvisare fungerar den helt enkelt mycket bra men man väljer ju aldrig att se en film på en iPad om man istället kan sitta framför sin platt-tv men för att kolla in ett program man missat och på redan så är den smidig.

Spelmaskin

Spel är en av de användningsområden som passar iPad riktigt bra. Att spela spel på en touchskärm gjordes populärt av iPhone och iPod Touch men det blir ännu bättre med den stora skärmyta en iPad erbjuder. Gillar ni Angry Birds so lovar jag ni tycker det är dubbelt så kul på en iPad. Ser man till priset man får betala för ett spel så är det ofta riktigt lågt och man får mycket för pengarna. Nu spelar inte jag några first person shooters utan hellre Angry Birds och Secret of Monkey Island men den finns alla genrer.

Läsa böcker och tidningar

ipad_read

Det stora säljargumentet är kanske att den fungerar så bra som läsplatta. Det är lite en sanning med modifikation. Den är verkligen bra och inte så jobbigt för ögonen som jag var rädd att den skulle vara. Vad som dock är riktigt synd är att skärmen fungerar riktigt dåligt i soljus så under sommaren kunde man inte sitta utomhus och läsa. Det blev att ta till en hederlig pocketbok under semestern.

Men att sitta i soffan eller sängen på kvällen och läsa böcker och tidningar är den helt oslagbar. Nu säger många kanske att Kindle är bättre och ska man läsa ute är det ingen tvekan men jag tycker det är en stor fördel med bakgrundsbelyst skärm som gör att man kan ha mysig belysning i resten av rummet då läslampa inte behövs som på en Kindle.

Hur är då utbudet av svenska böcker och tidningar? Det är faktiskt helt ok. Du kan köpa elektroniska böcker från exempelvis Bokus och de har även en app som du både kan köpa och läsa böckerna i. Är du ute efter vanliga tidningar så finns appen Qiozk som har en mängd tidskrifter som du också köper och laddar hem direkt i din iPad. Tyvärr finns inte iBook Store i Sverige ännu med några nya böcker men du har ändå tillgång till ca 30 000 gratisböcker om du är sugen på en klassiker.

Batteritiden

Egentligen känns det ju som iPad borde ha rätt dålig batteritid men det är precis tvärt om. Jag minns inte när jag hade en elektronisk pryl som man inte behövde bry sig om att ladda. Man kan helt glömma bort att ladda sin iPad på flera dagar. Den bara rullar på och verkar ha hur mycket batteri som helst. Problemet är när den väl behöver laddas, då får den sitta i ett tag men det är riktigt skönt att faktiskt inte behöva tänka eller oroa sig att man inte ska ha batteri i den. Det är helt enkelt riktigt riktigt bra batteritid.

Slutsats

Ber om ursäkt för en mycket lång recension men det finns mycket att säga om en enhet som på så många sätt tillför något nytt och som både skiljer sig från andra samtidigt som den överlappar i funktionalitet med enheter som vi redan har. iPad är första versionen av en ny era som är här för att stanna. Den bygger vidare på iPhone och tar den närmare ett användningsområde där ”vanliga” datorer har regerat i många år.

Jag kan inte säga att den är bättre på allt den försöker sig på och det är utvecklare som driver plattformen framåt och kanske försöker de få den att göra saker den inte riktigt passar till än men du kan få de appar som passar dig och strunta i de som inte gör det. Du kanske inte ska förvänta dig att du kan försvara ditt köp med att du inte behöver en dator längre men du kommer garanterat ha väldigt mycket roligare. Glöm bara inte att köpa iPad 3G.

Läs alla våra inlägg om iPad i Sverige.