Skrivet den 18 augusti 2014 kl 18:12 av Nyheter, Recensioner1 kommentar1911

Recension: TV Sverige – smart-TV i en box

TV-tillverkarna har haft sin chans. I snart fem års tid har de försökt lista ut vad begreppet ”smart-TV” skall betyda för dig som konsument. Jag kan inte svara för alla tillverkare och alla modeller, men jag har fortfarande inte sett en enda TV som faktiskt förtjänar epitetet smart. Dåliga funktioner, fula och långsamma gränssnitt, och ingen som helst fokus på användarvänlighet.

Kort och gott; värdelöst.

Smart-TV är inte, och lär nog aldrig bli, någon TV-revolution. Det kan knappt kallas evolution – den sortens framsteg görs idag utanför TV:n.

Det intressanta inom TV-användande sker idag framför, bredvid, bakom och under din TV. Då menar jag inte i form av Bluray-spelare eller digitalboxar, utan enheter som Google Chromecast och Apple TV. Produkter du kommunicerar med via din mobil, surfplatta eller dator. Här har vi idag bara skrapat lite på ytan, och man ser redan vilken potential som ligger för våra fötter.

Det är här ”TV Sverige” kommer in, en nylanserad svensk produkt som vill finnas vid din TV:s sida. Vi har inget bra svenskt namn på denna sortens produkter ännu, men TV Sverige väljer att kalla den en internet-TV-box, vilket får duga tills de, vi eller ni kommer på ett bättre namn. Så vad är det?

TV Sverige produkt bak

En TV-mottagare med tillhörande app

TV Sverige är rent fysiskt en platt, svart fyrkant, inte helt olik en Apple TV-enhet. På framsidan finns ett par dioder, medan baksidan pryds av strömuttag, HDMI, nätverksport och en USB-port. På boxens högersida finns två extra USB-portar.

Vad gör TV Sverige då? Jo, man kan se det som en förlängning av din mobiltelefon. Tanken är att du styr allt du vill göra på din TV via deras app (som finns för iOS och Android). Faktum är att du kan använda deras app utan en box, vilket gör att du faktiskt kan testa denna tjänst här och nu. Med andra ord behövs inte boxen förrän du vill kunna skicka video till din TV.

TV Sverige produkt fram

Boxen kostar 495 kr (inkl. HDMI-sladd), och du kan ha flera stycken placerade i olika rum och på olika platser och styra allt genom en och samma app. Boxen ställs in genom att den startar ett eget utdelat trådlöst nätverk som du ansluter till, för att sedan berätta för den vilket nätverk den i sin tur skall ansluta till (d.v.s. ditt vanliga nätverk). Värt att notera är att boxen endast fungerar över 2,4GHz Wi-Fi, och inte det nyare 5GHz-bandet. De flesta trådlösa routers idag har båda två, men det är värt att kolla upp om du är spekulant. Annars har du ju alltid den vanliga nätverksporten på baksidan, om du har en sådan sladd tillgänglig bakom TV-bänken.

Någon av er undrar säkert om man kan skicka från appen till en Apple TV, och det går alldeles utmärkt, men då är det iOS egna Airplay-meny du är hänvisad till. För TV Sverige är det lite enklare. Appen är uppbyggd hierarkiskt, där du i en smal vy till vänster ser tillgängliga enheter (din telefon och dina anslutna boxar). Du klickar in dig på den du vill spela upp på, sedan väljer du material. Du rör dig djupare ner åt höger, men kan alltid swipe:a tillbaka från vänsterkanten.

Du som minns den gamla Twitter-appen eller Spotifys kortbaserade gränssnitt är detta inte helt obekant. Förfarandet känns helt naturligt och man förstår direkt hur man skall göra. Appen ger dessutom små hintar om var saker finns genom att animera en liten svepning åt sidan för att indikera att det finns innehåll bakom/innan.

TV Sverige produkt app android

En Public Service-spelare med ett par extra-appar

Huvudmenyn med innehåll består av Headweb, SVT Play, Öppet arkiv, Barn, YouTube, Radio, Bilder, Videor och Hjälp. Det är det som erbjuds, och du kan inte lägga till fler tjänster eller abonnemang. Vill man sammanfatta den menyn så är TV Sverige helt enkelt en SVT/SR-spelare med en YouTube-app och en Headweb-app. Menyn Bilder och Videor letar delade enheter i nätverket, exempelvis ser jag hos mig mitt Plex Media Center och min Synology Diskstation. De funktionerna kändes dock inte färdigbakade då jag inte lyckades få någon av dem att fungera i mer än ett par sekunder. Dessa funktioner nämns inte heller i marknadsföringen av TV Sverige, så det kanske får anses vara två beta-funktioner.

Gränssnittet är överlag snabbt, logiskt och användarvänligt. Bildkvaliteten är bra och boxen stöder självklart HD-material.

En produkt för dig?

Så vad löser TV Sverige för problem? För den som försöker konsumera TV-innehåll via sin TV:s vanliga smart-TV-gränssnitt, speciellt då hyrfilm via Headweb, det statliga utbudet av radio och TV samt YouTube-innehåll, så är denna produkt en trevligare upplevelse än något annat jag testat. Förlitar du dig på streamingtjänster, som Netflix, HBO, Viasat eller egentligen allt annat än ovan nämnda tjänster, är detta ingen produkt du behöver titta närmre på.

För 495 kr så är det en billig enhet för att kunna få ovan nämnda material skickat till sin TV, men den står samtidigt i uppenbar konkurrens med Apple TV som låter dig skicka video från vad som helst i din iOS-enhet, och även den billigare HDMI-stickan från Google.

Två saker som besvärar

Jag gillar initiativet att på ett så enkelt sätt som möjligt flytta smart-TV:n till mobilen, men två saker besvärar mig. Först och främst, jag kan inte skaka av mig det lite skrala tjänsteutbudet. Det räcker helt enkelt inte för mig.

För det andra känns TV Sverige inte alls som en färdig produkt. Jag hade en del inställningsproblem, appen har råkat ut för lite fler krascher än jag är van vid, de tre USB-portarna på enheten gör till synes ingenting, och on/off-knappen på enhetens baksida stänger varken av eller slår på enheten. Det handlar delvis om småsaker som i det stora hela kanske inte spelar så stor roll, men som påverkar den samlade uppfattningen om produkten genom att ge det lite beta-känsla.

Lyckligtvis är dessa synpunkter möjliga att åtgärda via mjukvara, så TV Sverige har alla möjligheter att arbeta upp detta till en riktigt kompetent smart-TV-ersättare.

Fördelar

  • Snabbt och snyggt gränssnitt
  • Billig
  • Användarvänlig

[line]

Nackdelar

  • Känns ofärdig
  • Mycket begränsat tjänsteutbud
  • Ett flertal småproblem

[line]

Fakta:

[line]

Betyg: 6/10

En lovande produkt till ett oslagbart pris, men beta-känslan och det begränsade tjänsteutbudet oroar en aning. Den billigare Chromecast och aningen dyrare Apple TV är två tuffa konkurrenter, även om de inte har allt samlat i en och samma app.