Skrivet den 15 maj 2015 kl 19:52 av Nyheter, RecensionerKommentera2122

Recension: Zagg Pocket – ihopfällbart mobilt tangentbord

Nu är den minsta tangentbords-modellen från Zagg här med svenskt tangentbords-layout. Vi skrev tidigare om den när den först lanserades men då fanns den bara med engelskt tangentbord. Zagg Pocket är ett ihopfällbart mobilt tangentbord tänkt att kunna stoppas i innerfickan på jacken eller i handväskan så det kan plockas fram vid behov. Kanske på cafét eller under tågresan.

zagg_pocket_flat

Trots att det är konstruerat för att ta upp så lite plats som möjligt blir det ändå 85 procent av ett vanligt tangentbords storlek i utfällt läge. Dagens stora mobiler gör ju trots allt att det inte längre är något större problem att använda dessa för ordbehandling och det är här Zagg Pocket kommer in i bilden.

zagg_pocket_storlek

Vi börjar med de tekniska specifikationerna. Ihopfällt är det inte större än 14,5 x 54,5 x 223,5 mm och utfällt blir det 178 mm djupt med bredden 223,5 mm. Vikten är endast 194 gram och batteriet ska räcka flera år med en daglig användning på en ungefär en timme. Anledningen till detta är den strömsnåla anslutningen via Bluetooth 4.0. Det är inget du behöver tänka på att ladda så ofta men när det väl behövs görs det genom en vanlig micro-usb-anslutning.

Tangentbordet har heller ingen av och på-knapp utan det hela sköts genom magneter som känner av när du fäller ut eller ihop det. Tyvärr är inte tangenterna bakgrundsbelysta som flera andra av tangentbord för iPad från Zagg men det kan man acceptera i detta fall då storlek varit högsta prioritet.

zagg_pocket_aao

Ett så litet, lätt och ihopfällbart tangentbord har såklart kompromisser som gör det sämre än ett vanligt tangentbord i vissa avseenden men också fördelar som gör det mer användbart i andra. Som sagt så är det 85 procent så stort så alla tangenter är mindre och sitter något tätare ihop samt för oss svenskar är det lite tråkigt att Å och Ä förpassats till tangenter med halva storleken.

zagg_pocket_vinkel

En av fördelarna är dock att tangentbordet har ett ställ för din iPhone eller iPad som fungerar även om du har ett skyddsskal på din enhet. Dessutom i både stående och landskapsläge i en trevlig vinkel. Att det är ihopfällbart gör att det trivs bäst på plana ytor även om det fungerar hjälpligt även i knät om man inte har en tyngre enhet än en iPhone i stället.

zagg_pocket_sida

Hur fungerar det då att skriva på? Det är ingen tvekan om att ett riktigt tangentbord går lite snabbare att skriva på än det lilla virtuella på skärmen men det blir något trångt och fingrarna bråkar lite om platsen ibland. Tangenterna färdas heller inte speciellt djupt vid nedtryck men är ändå distinkta nog för att man heller inte ska missa det.

zagg_pocket_tangenter

Men det är alltid trevligt med mekaniska tangenter och skriver man längre texter är det tveklöst att föredra. Speciellt tillgången till piltangenter och att man kan använda snabbkommandon för att kopiera och klistra in textstycken gör bara det att ordbehandling går snabbare och enklare.

Det är dock inget man sliter fram för att svara på enstaka sms. Men för att skriva artiklar, längre mail eller ha en konversation i Slack och liknande på din mobil har Zagg Pocket en plats. Speciellt för dig som inte vill bära med dig mer än nödvändigt men ändå ha möjligheten att använda ett riktigt tangentbord då och då tillsammans med din iPhone.

zagg_pocket_ipad_iphone

Är det en iPad du bär runt på och ofta vill använda ett vanligt tangentbord skulle jag hellre välja ett annat större tangentbords-fodral så som Zagg Rugged Book [recension] och Zagg Folio [recension] för iPad Air eller Zagg Profolio+ [recension] för iPad 2/3/4 även om Zagg Pocket klarar att hålla både iPad mini och iPad Air.

zagg_pocket_ipad_ute

Priset i Sverige ligger på strax under 700 kronor och kolla upp innan du beställer att det är den nordiska versionen butiken har i lager så du inte får hem ett engelskt tangentbord. Du kan också beställa direkt från Zagg för €79.00 och då ingår frakten.