Skrivet den 26 oktober 2014 kl 14:26 av Nyheter, Recensioner4 kommentarer2526

Recension: ZAGG Rugged Book för iPad Air – tangentbordsfodralet för tuffa tag

Det första jag slås av när jag håller Rugged Book i handen för första gången är hur rejält och robust det känns. Inga tunna plastiga detaljer som riskerar att gå sönder utan allt är tjockt, stabilt och gummibeklätt. Det här är inget du kommer att tappa, och skulle du det känns det som att inget kommer hända din iPad där inne.

Skalet där din iPad trycks fast har tjocka gummidetaljer runt om och på baksidan. På framsidan sticker ramen fram ovan skärmen som skydd om du skulle råka tappa den med skärmen nedåt.

På grund av all denna robusthet är det dock tungt, riktigt tungt, på gott och ont. Det här tangentordet är inget som kommer glida omkring utan det kommer ligga kvar där du lägger det, inomhus som utomhus.

Men det är inte bara ett skyddande skal med tangenbord utan väldigt mångsidigt och har fem olika användningslägen som gör det till en klass för sig.

ruggedbook_closed

Skyddande skal

Rugged book omsluter din iPad och skyddar den vid transport men du kommer ändå åt alla portar, kontroller och det finns hål för laddare och de båda högtalarna. Tack vare gummibeklädnaden får du också ett bra grepp om det när du bär den.

ruggedbook_free

Utan tangentbord

Skärmdelen som iPad sitter i är löstagbar och hålls fast i de rejäla gångjärnen med magneter. Det sitter visserligen stabilt men det är också enkelt att plocka lös iPaden och använda den som man gör normalt utan tangentbord med den skyddande baksidan kvar. Inget krångel med att montera i och ur din iPad från något som sitter fast i tangentbordet som på vissa andra modeller.

ruggedbook_movie

Filmläge

Det går att vända på skärmdelen för att använda exempelvis när du tittar på film och inte vill se tangentbordet. Gångjärnen gör att du kan ställa skärmen i den vinkel som passar bäst.

ruggedbook_book

Bokläge

Om skärmen är vänd som i filmläget kan du också fälla ihop den helt så tangentbordet hamnar bakom skärmen. Här använder du din iPad som vanligt men får ett riktigt bra grepp om den och du behöver inte lägga ifrån dig tangentbordet. När du är klar vänder du bara på skärmen och din iPad är åter ordentligt skyddad.

ruggedbook_keyboard

Tangentbord

Den kanske den största anledningen till varför man köper Rugged Book, förutom det utomrdentliga skyddet denna modell ger, är att få ett tangentbord till din iPad. Tangentbordet som har svenska tecken med tangenter lika stora som övriga bokstäver är riktigt bra. Tangenterna är visserligen lite mindre än de på Apples tangentbord, det finns helt enkelt inte plats för fullstora, men ger ändå en bra skrivkänsla.

ruggedbook_keys

Dessutom är de bakgrundsbelysta och du kan välja mellan sju olika ljusfärger i tre olika styrkor. Perfekt när du skriver på kvällen så som på Apples bärbara datormodeller. Jag använder visserligen oftast det vita ljuset men rött är också trevligt då det ger ett ännu mer diskret ljus. Övriga färger är grön, lila, gul, indigo och blå.

ruggedbook_light

Det finns också ett antal mindre snabbtangenter längst upp som exempelvis tar dig till hemskärmen, startar Spotlight-sökning, visar det virtuella tangentbordet samt kontroller för ljuduppspelning och volymjustering.

När locket stängs sätts också din iPad i viloläge automatiskt. På det hela ett av de bästa tangentbord jag testat för iPad och känslan påminner så klart om andra tangentbord från ZAGG.

ruggedbook_mallbacken

Sammanfattning

Som fälttest fick Rugged Book en regnig dag följa med till Mallbacken på fotboll under säsongens sista match (där Mallbackens IF Sunne blev seriesegrare i Elitettan och nästa år spelar i Damallsvenskan!). Under matcherna kommenterar vi på Twitter hur matchen går för de supportrar som inte kan närvara och lite som en service även till motståndarlagets supportrar som heller inte kunnat ta sig till de djupa skogarna i Värmland.

Tangentbordet skötte sig utmärkt; gummiytan under gjorde att det låg stabilt och att det blåste in en del regn verkade inte göra något. Dock är inte tangentbordet vattentätt, så att skriva utomhus i spöregn kan inte rekommenderas.

Vikten är egentligen det enda lilla negativa med Rugged Book. Tillsammans med din iPad väger det enligt min köksvåg drygt 1,1kg och det är mer än en MacBook Air med 11-tumsskärm som ligger ganska exakt på 1 kg. Men å andra sidan är det lättare än alla andra MacBook-modeller och som sagt byggt för riktigt tuffa tag. Dessutom ska batteriet i tangentbordet räcka i hela två år vid normal användning. Oavsett om det stämmer eller inte behöver du i alla fall inte oroa dig om du glömmer bort ladda den ibland. Kolla in reklamfilmen nedan.

Tack vare de många olika användningsområdena och smidigheten med att snabbt kunna koppla bort skärmdelen från tangentbordet har gjort att min iPad Air oavbrutet suttit i Rugged Book under de senaste två veckorna. En vanlig användare kommer förmodligen läsa mer än de skriver på sin iPad och då är det bokläget som gäller eller helt bortkopplad med rugged book bara som ett skal som skyddar baksidan.

Jag använder det dels hemma för att skriva, som denna recension, men det följer också med till jobbet och skyddar min iPad i datorväskan. Är du ute efter ett tangentbord till din iPad kan jag verkligen rekommendera just denna modell från ZAGG. Den finns också för iPad mini, men den har jag inte testat.

Priset förversionen för iPad Air med nordiskt tangentbord är 1095 kronor och kan bland annat köpas på Dustin.se eller andra välsorterade återförsäljare.

Läs mer på ZAGG.com och den svenska Facebook-sidan.