Skrivet den 6 juli 2014 kl 23:00 av Nyheter, Recensioner6 kommentarer11156

Recension: Zagg:s nya skärmskydd i glas överraskar

Innan vi går in på recensionen av nya InvisibleSHIELD Glass vill jag poängtera att jag är en stark motståndare till alla dessa skärmskydd, vare sig det gäller till smartphones eller tablets. Dagens skärmar är i mitt tycke tillräckligt reptåliga vid normal användning – så vida du inte är Rambo och större delen av dagarna viftar knivar runt omkring dig samtidigt som du meckar med din telefon.

Skärmskydd i plast tar bort den honungslena ”känslan” som skärmglaset inger, och allt för ofta är det alldeles för komplicerat och frustrerande få på skydden någorlunda tillfredställande.

Det var alltså med en stor skopa skepsis jag gick med på att testa Zagg:s senaste skärmskydd.

Men döm om min förvåning när jag nu starkt rekommenderar ett köp av denna produkt.

Glas istället för plast

Nya Glass är som namnet antyder gjord av glas till skillnad från Zaggs övriga skärmskydd som är gjorda av plast, och det förstärkta glaset ska ge samma ”känsla” som om skyddet inte satt på. Glasskivan är flexibel och mjuk tack vare att den endast är 0,4 millimeter tunn, och en oljeresistent beläggning ska motverka fläckar från flottiga fingrar och annat.

Avskurningen är gjord med rundning så att det ska vara svårare att oavsiktligt råka skava upp skyddet längs kanterna.

Zagg Glass – framifrån

Förvånansvärt enkel applicering

Till skillnad från de plastiga varianterna är det oerhört enkelt att applicera Glass. Glöm allt vad specialvätskor och squeegees heter och bara sätt dit det. Så enkelt är det faktiskt.

Den sidan av Glass som ska sitta mot skärmglaset är belagd med ett vidhäftande medel som gör att skyddet sitter kvar. Det är dock helt genomskinligt och syns inte det minsta. Det enda svåra momentet i appliceringen är att rikta rätt skyddet, så att det hamnar rätt – det krävs fortfarande en viss känsla för precision och tålmodiga fingrar, men inte alls i närheten av vad plastskydden kräver.

Efter att noggrant ha rengjort skärmen med medföljande städutrustning tog det knappt en minut innan skärmskyddet satt på. Den minuten bestod främst av en del riktande och siktande tills jag ansåg att skyddet låg i linje med min iPhones alla hål och kanter. Det enda som var kvar att göra då var att trycka lite försiktigt på mitten av glasskyddet.

Det lilla trycket gör att skyddet börjar klibba fast sig på skärmen, och du kan se hur vidhäftningsförmågan helt autonomt och nästan lite magiskt sprider sig från mitten och ut mot sidorna.

De få bubblor som blev kvar (endast längs kanterna) var bara att klämma lite försiktigt på och smeta ut mot sidorna.

Från början till slut tog det inte mer än ett par minuter.

Överlägsen känsla

Att ha detta skärmskydd på sin smartphone märks knappt i användningen, vilket bör vara ett utomordentligt omdöme för något som enbart ska finnas där som skydd. Även om plastskydden med åren blivit mycket bättre har de inte en chans mot detta glasskydd.

InvisibleShield Glass inger en känsla som är densamma som när du för första gången packade upp din smartphone; silkeslent och friktionsfritt. Det enda som överhuvudtaget gör att skyddet märks är när hemknappen på min iPhone ska tryckas ned – kanterna på glaset känns tydligt, även om de inte är i vägen eller irriterande på något sätt.

Zagg Glass – bakifrån

Finns för en rad enheter

För Apples enheter finns Glass i storlekar för iPhone 4/4s/5/5s/5c samt iPad mini och iPad Air. Glass finns också skuren för Samsungs Galaxy S4/S5 och Note 3, samt även för HTC One och HTC One M8.

Glass kostar 35 dollar på Zagg.com (fraktfritt) och finns hos svenska återförsäljare för ett par hundralappar.

Är du rädd om din skärm är detta en produkt som är värd varenda krona.