by • 22 juni, 2009 13:35 • NyheterInga kommentarer404

Red Alert 3 – Same same but different

Red Alert 3

Red Alert 3 Red Alert 3 Red Alert 3

Ta vilket klassiskt samla-resurser-och-bygg-upp-din arme-spel (Real Time Strategy, RTS) som helst, lägg till bättre grafik, nya enheter, en modifierad story samt en smula humor och du har Red Alert 3.

Red Alert är alltså det samma som både tvåan och trean samt det spelet som de är baserade på Command & Conquer. C&C var ett av de spel som satte genrens storhet och mest uppmärksammades det genom de, för den tiden, extremt snygga mellansekvenserna, som nästan påminde om riktig film. Då C&C ägde rum i framtiden gjorde man också Red Alert som handlade om en alternativ version av andra världskrigets tidevarv, en där ryssarna reste tillbaka i tiden och kidnappade Hitler. Detta gjorde att det stora kriget i stället handlade om den röda armen mot de allierade.

Upprepningar

Tvåan hade samma tema och nu också trean. Skillnaden med trean är att ryssarna den här gången kidnappar Einstein också och därmed försvagar de allierade. Som tack för det erbjuder den ändrade tidslinjen också att en tredje spelare vid namn Empire of the Rising Sun som aspirerar på världsherraväldet.

Det enda sättet att utmärka sig i denna genre som stått stilla sedan i mitten av 90-talet är nya enheter och här är faktiskt Red Alert 3 hyfsat, det finns många intressanta enheter att kontrollera, många är amfibier vilket omdanar taktiken en del, humor är också ett annat inslag och spionerna låter misstänkt lik en viss mr Bond, Sean Connery-style.

Det var bättre förr

Men man har tyvärr minskat budgeten för mellansekvenserna, spelseriens storhet en gång i tiden. Numera är det samma personer sittandes vid sina skrivbord som vi får se. Ofta är dessa kvinnor och även om det är tillfredsställande ur ett feministiskt perspektiv att se just kvinnor spelar så stor roll när det kommer till att rädda, eller ta över, världen så har de oroväckande lite kläder på sig. Många soldater har lärt sig genom tiderna att man inte vinner något krig utan en rejält fodrad jacka.

Att spela Red Alert 3 är lite som att åka i en berg och dalbana, första känslan vi fick när vi startade spelet var att vi har sett allt förut men när de nya enheterna visade sig, samt att det fanns smidiga små instruktionerfilmer hur de fungera, blev det lite innovativt igen. När vi sedan spelat klart en fraktion och började på nästa fick vi samma känsla igen, att vi gjort exakt samma sak förut. För till skillnad mot Starcraft så följer inte de olika faktionernas historier efter varandra utan är parallella.

Så i det långa loppet är detta spels räddning enbart att Starcraft 2 inte kommit ännu.

Red Alert 3 får en trea men det är på gränsen då grafiken måste ställas ner till ett minimum för att vara spelbart på en normalgammal iMac. Vi klarar inte ens att köra det på högsta upplösningen på en Mac Pro Quad-Core  med det absolut snabbaste grafikkortet som finns till Mac.

recensionikonrecensionikonrecensionikon 3/5 iLove’s
+ Dynamiska enheter för både land, vatten och luft – och ibland både och.
– Genren står och stampar på samma ställe de senaste 10 åren

Pris: 39,99 dollar

Spelet köps genom digital nerladdning på gametreeonline.com