Övrigt

Regeringen om trafikdatalagring: “Svensk lag gäller”

De svenska reglerna kring lagring och utlämnande av internetdata kan fortsätta, meddelar regeringens tillsatta utredare Sten Heckscher. Detta trots att EU-domstolen fastslagit att datalagringsdirektivet strider mot den Europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna.

– “Svensk lag gäller”, säger Beatrice Ask.

– “Vi ses i rätten”, svarar Bahnhof.

Efter att EU-domstolen ogiltigförklarat det omdebatterade datalagringsdirektivet i april i år spekulerades det att även de nationella reglerna därmed skulle behöva ändras. Det var till och med tal om att det bötesbelopp på tre miljoner euro som Sverige betalat på grund av sent införande av direktivet skulle betalas tillbaka.

Så blev det inte och istället tillsatte justitieminister Beatrice Ask en utredning för att undersöka om den svenska implementationen av direktivet rent juridiskt fortsättningsvis håller eller inte.

Resultatet av utredningen

På fredagen överlämnade den tillsatte utredaren Sten Heckscher, tidigare rikspolischef och jurist, sin analys över rättsläget för den svenska datalagringen. Heckschers slutsats är att den svenska datalagringen är både bättre och tydligare reglerad än det som står i EU-direktivet.

Vidare anser han att det faktum att svenska operatörer behöver lagra informationen i endast sex månader är ett skäl för detta, då ett halvår är minimumnivån i direktivet. Sammantaget är hans bedömning att Sverige inte bryter mot några EU-lagar. EU-domstolens ogiltigförklarande tonar han ned kraftigt:

– “Att direktivet blivit underkänt får inte några sådana konsekvenser i något EU-land” /…/ “De har inte sagt ett ljud om nationell rätt”, säger Sten Heckscher på presskonferensen i Rosenbad.

Samtidigt säger Heckscher att det finns utrymme för att öka integritetsskyddet:

– “Det finns inget som hindrar Sverige att lägga sig på en högre nivå vad gäller integritetsskydd.”

Justitieminister Beatrice Ask meddelar det som Heckschers analys visar: svensk datalagring kan fortsätta precis som tidigare.

– “Konsekvensen är att svensk lag gäller och står inte i strid med EU-domstolens beslut”, säger Beatrice Ask.

Upp till PTS och operatörerna

Efter EU-domstolens ogiltigförklarande i våras tog Tele2 och Bahnhof täten bland operatörerna som direkt slutade lagra trafikdata från sina kunder, och raderade dessutom all data som dittills samlats in. Post och Telestyrelsen, den myndighet som har tillsyn över operatörerna, mottog en anmälan mot Tele2 med Rikspolisstyrelsen som avsändare, men myndigheten informerade i samma veva att de inte inte kommer att vidta några rättsliga åtgärder mot de operatörer som valt att gå på EU-domstolens linje.

Bahnhof, som gjort sig kända för att strida mot integritetskränkade lagar, meddelade direkt på Twitter och via en pressrelease att de kommer att fortsätta stå på sig. “Vi ses i rätten”, skriver de angående eventuella tvister.

Nu är det alltså upp till varje operatör och PTS att förhålla sig till Regeringens slutsats. PTS måste göra en ny bedömning, och en eventuell tvist mellan PTS och en eller flera av operatörerna kan komma att resultera i att de svenska lagarna prövas i EU-domstolen.

Se presskonferensen (SVT):

[source:http://www.nyteknik.se/nyheter/it_telekom/allmant/article3832481.ece “Ny Teknik”, http://www.svt.se/nyheter/svtforum/svenska-datalagringsregler-strider-inte-mot-eu-ratt “SVT”]

[related]Läs också[/related][display-posts id=”93741″ image_size=”thumbnail” order_by=”date” order=”DESC” posts_per_page=”5″]

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!