Övrigt

Rykte: Apple implementerar 802.11ac i Macar i år

imac-802.11ac

För knappt ett år sedan skrev vi om den nya kommande Wi-Fi-standarden som både kallas för “Gigabit Wi-Fi” och “5G Wi-Fi” men som av standardiseringskommittén IEEE 802 är döpt till det mer tekniska 802.11ac. Det var den amerikanska webbsidan Apple Insider som då sade sig ha fått uppgifter om att Apple skulle implementera denna betydligt snabbare trådlösa teknik i nya Mac-modeller under året (2012). Det skedde inte, men enligt nya uppgifter från The Next Web är 2013 året då 802.11ac kommer ta plats i våra Macar och antagligen då också Airport Express, Airport Extreme och Time Capsule.

Som vi skrev för ett år sedan är denna nya trådlösa teknik bättre på de allra flesta sätt. 802.11ac kan använda 2-4 gånger så hög bandbredd (upp till 160 Mhz) i 5Ghz-spektrat, och utnyttja mer än dubbelt så många antenner (upp till 8 ). Det gör att tekniken möjliggör hastigheter upp till 1,3 Gbit/s med enheter som är utrustade med tre antenner. Trots det är 802.11ac mer strömsnålt än dagens standard; upp till sex gånger lägre strömförbrukning. Slutligen är även räckvidden högre, och tekniken kan upprätta anslutningar med högre hastighet på längre distans. Tabellen nedan visar skillnaderna mellan 802.11n och 802.11ac:

80211ac_coverage

Om uppgifterna stämmer bättre denna gången återstår att se, men att Apple till slut kommer uppdatera alla deras produkter med denna nya teknik är mer eller mindre skrivet i sten. Flera av Apples egna funktioner, så som AirPlay och AirDrop, skulle förbättras betydligt om produkterna kunde skyffla data fram och tillbaka i dessa hastigheter. Att via AirPlay streama en 1080p-film till TVn skulle gå alldeles utmärkt, och överföring av stora filer mellan datorer skulle få sig en hastighets-boost som heter duga.

Läs också:

Apple kommer implementera nästa generations Wi-Fi i produkter i år

KÄLLA: THE NEXT WEB
GRAF: SAM CHURCHILL
Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!