Övrigt

Rykte: Apple nära ett uppköp av Beats (uppdaterad)

Uppdaterad 9/5, 15:00: I ett videoklipp mer eller mindre bekräftas affären av Dr. Dre

Enligt amerikanska Financial Times och Bloomberg har Apple långt gångna planer på att köpa upp Beats Electronics för 3,2 miljarder dollar. Tidningen uppger att uppköpet kan utannonseras så snart som nästa vecka om de pågående förhandlingarna blir lyckade.

Beats Electronics – från premiumlurar till streamingtjänst

Beats grundades 2008 av hiphop-legendaren Dr. Dre (Andre Young) och producenten Jimmy Iovine. Främst är företaget kända för sina premiumhörlurar under varumärket “Beats by Dr. Dre”, men har nyligen också lanserat en egen musikstreamingtjänst.

Under sensommaren 2011 investerade mobiltelefontillverkaren HTC i Beats, och köpte loss 50,1% av Beats aktier för strax över 300 miljoner dollar. En kort tid senare sålde HTC tillbaka hälften av sitt aktieinnehav tillbaka till Beats och något år efter såldes även resterande aktier tillbaka.

Fram till år 2012 hade kabeljätten Monster ett exklusivitetsavtal med Beats, där Monster även till en början stod för majoriteten av all tillverkning av Beats-hörlurarna.

Beats valde dock att inte förnya avtalet med Monster, och tillverkade hörlurarna själva istället. I slutet på på 2013 investerade amerikanska investmentbolaget Carlyle 500 miljoner i Beats, vilket gav Beats en värdering på drygt en miljard dollar.

Beats Music

Beats nya streamingtjänst

I januari, i år, lanserade företaget en musiktjänst under namnet Beats Music. Till en början fanns musiktjänsten endast på webben och för iPhone, men finns idag på de flesta stora plattformar, inklusive iPad, Android och Windows Phone. Tjänsten är dock endast tillgänglig i USA.

Ska Apple ge sig in på streamingmarknaden på riktigt?

Källor till både Financial Times och Bloomberg menar att uppköpet kommer att inkludera både Beats’ hårdvaruenhet och deras musikstreamingtjänst, vilket skulle kunna innebär att Apple har planer på att på riktigt ge sig in på den allt mer kundtäta musikstreamingmarknaden på riktigt.

Apples musikförsäljning via iTunes har på senare tid trappats ner, vilket spås vara just på grund av de prenumerationsbaserade streamingalternativen. iTunes Radio är visserligen är en streamingtjänst, men erbjuder långt ifrån samma valfrihet för användarna som tjänster som Spotify och Rdio.

Beats röda hörlurar

Apples största uppköp någonsin

Fram tills idag är det fortfarande det 17 år gamla uppköpet av Steve Jobs företag NeXT som är Apples största uppköp sett till kostnad, då Jobs nya företag köptes för 404 miljoner dollar. Närmast kommer uppköpet av israeliska minnesmodultillverkaren Anobit, för 390 miljoner dollar.

Uppdatering: Även The New York Times och The Wall Street Journal stämmer in i kören.

[source: http://www.ft.com/intl/fastft “Financial Times”, http://www.theverge.com/2014/5/8/5696652/apple-reportedly-considering-buying-beats-electronics-for-3-2-billion “The Verge”, http://en.wikipedia.org/wiki/Beats_Electronics “Wikipedia”, http://www.bloomberg.com/news/2014-05-08/apple-said-to-be-near-buying-beats-electronics-for-3-2b.html “Bloomberg”]

[related]Relaterat[/related][display-posts tag=”Beats” image_size=”thumbnail” orderby=”date” posts_per_page=”5″]

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!