Övrigt

Rykte: iTunes 11 med kontrollpanel för iCloud och delning låtar

itunes_1061

Den för varje år mer och mer mättade mediahanteraren iTunes kommer enligt rapporter från flera håll släppas i en ny, omgjord version innan året är slut. Kommande iTunes 11 kommer få både tillskott och bortfall i den nuvarande funktionslistan – Ping är den del som helt kan läggas ned medan nya tillskott som delning av hela låtar och en dedikerad iCloud-kontrollpanel kommer tillkomma.

Ping läggs ned

Enligt AllThingsD har den uteblivna succén med Ping har gjort att Apple inom en snar framtid kommer lägga ned tjänsten. Istället kommer Apple precis som i iOS använda Facebook och Twitter som utan tvekan alldeles utmärkt kan ta hand om de sociala bitarna i iTunes.

Dela ut låtar till vänner

Enligt Bloomberg kommer iTunes också få en helt ny delningsfunktion, där användare ska kunna lyssna på varandras låtar helt gratis. I Ping finns idag den funktionaliteten; att skicka en rekommendation på en låt till en vän. Men där är du begränsad till den korta förhandslyssningen som idag ligger på 90 sekunder. I iTunes 11 ska musikrekommendationer enligt ryktena kunna lyssnas på i sin helhet. För detta krävs givetvis nya avtal med skivbolagen, vilket Apple enligt källor jobbar på för fullt.

iCloud-kontrollpanel

Vidare kommer iTunes 11 bättre integreras med iCloud, vilket enligt personer som är insatta gör att du ska kunna hantera och organisera dina filer och medier som så ofta är utspridda på olika enheter. Enligt 9to5Mac, som tidigare i våras skrev att de sett skärmdumpar från en tidig version av nästkommande iTunes-version – finns en ny kontrollpanel för iCloud där du kommer kunna hantera dina enheters iCloud-säkerhetskopior, komma åt alla iCloud-filer samt även hantera iTunes Match.

Apple stretar emot prenumerationsmodellen?

En sista intressant sak som framkommer i Bloombergs artikel är att de stora skivbolagen försöker få Apple att lansera abonnemangsvariant för musik á la Spotify, vilket Apple enligt artikeln inte tros göra. Det beskrivs alltså som att det är Apple som stretar emot prenumerationsmodellen, och inte skivbolagen. Apples iTunes Match är visserligen ett steg mot den klassiska prenumerationsmodellen, men fortfarande måste alla låtar och album köpas loss innan de kan laddas ned och strömmas till alla enheter.

Music labels also have been urging Apple to offer a music- subscription service similar to Spotify’s, so customers could pay a monthly fee to get unlimited access to songs, said one person familiar with the matter. Still, Apple isn’t likely to announce that type of service, another person said.

KÄLLA: BLOOMBERG, 9TO5MAC, ALLTHINGSD
Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!