Skrivet den 5 oktober 2018 kl 11:10 av Nyheter6 kommentarer1206

Så använder du Mojaves nya skärmdumpsverktyg
Ta skärmdumpar som en boss!

macOS Mojave bjöd på en hel del nya funktioner och nedan kommer vi gå igenom hur man använder det nya verktyget för att ta skärmdumpar.

Redan innan Mojave lanserades så fanns det flera olika snabbkommandon för att ta skärmdumpar men nu har Apple gjort det hela lite mer avancerat för dom som vill finslipa sina skärmdumpar till perfektion. Dom gamla sätten för att ta skärmdumpar finns fortfarande kvar och några av dom populäraste sätten är att man håller in ⇧⌘3 så tar man en skärmdump på hela skärmen, håller man istället in ⇧⌘4 så kan man markera ett område på skärmen som man vill ta en skärmdump på.

Sen har vi det nya sättet och det kommer man åt genom att hålla in ⇧⌘5 och det första man möts av är en helt ny kontrollpanel som egentligen inte erbjuder någon ny funktionalitet men har allt samlat på ett och samma ställe.

I den nya panelen kan du välja att ta en skärmdump på hela skärmen, ta en skärmdump på ett fönster, markera ett specifikt område som man vill ta en skärmdump av, spela in hela skärmen samt spela in en vald del av skärmen. Nytt är även att skärmdumpar som är tagna dyker upp längst ned i högra hörnet av skärmen – precis som på iOS. Om du klickar på skärmdumpen så kan du editera bilden även där precis som iOS.

Den nya kontrollpanelen bjuder även på lite smarta inställningar och en sak som många har saknat är att kunna välja vart en skärmdump ska sparas så man slipper flytta alla manuellt från skrivbordet till valfri destination. Det går även att ställa in en timer för när en skärmdump ska tas och man kan välja om muspekaren ska synas i bilden eller inte.

Vad tycker ni om det nya verktyget? Har ni börjat använda det eller är det svårt att vänja av sig från dom gamla sätten? Skriv gärna bland våra kommentarer!

6 kommmentarer på Så använder du Mojaves nya skärmdumpsverktyg

 1. steffo76 skriver:

  Väntar med spänning hur ni går igenom Win10 nya skärmdump funktion…

 2. Marcus Attefors skriver:

  Finns det en ny? Kör med snipping tool tycker den är kalas!

 3. Marcus Attefors skriver:

  Exakt! Du kan även dra in den direkt i notes, pages etc :-)

 4. Marcus Attefors skriver:

  Oj det var mer än jag visste faktiskt, trodde den tog en neutral skärmdump :-/

 5. Christofer skriver:

  Upptäckte idag att om man är kvick och tar tag i den lilla förhandsvisningen som dyker upp när man tar en skärmdump, så kan man dra den till en annan destination än vad som är inställt.

 6. rymdgreven skriver:

  Helt seriöst då: Sjuuukt irriterande att en skärmdump får med sig skit pga skärminställningar/färgprofil. Där hade jag gärna sett att dumpen blev (åtminstone en möjlighet att välja) helt neutral. Så att vitt blir vitt. Inte som nu (för mig) att vitt innehåller ca 1% yellow, 1% cyan och 1% magenta. Tips?