Skrivet den 23 april 2009 kl 07:28 av Nyheter8 kommentarer4297

Så hittar du alla gömda tecken

Tangentbordsvisning

Inte ens för oss som varit Mac-användare i all evighet är det helt lätt att hitta det där speciella tecknet som vi så sällan använder. Ännu värre är det om du precis bytt till Mac.

Det finns emellertid ett mycket enkelt sätt att lösa det på: Tangentbordsvisning. Du kan få fram ett virtuellt tangentbord som visar precis vilka knappar som visar vad när en speciell alternativ-tangent trycks in.

Detta gör du genom att öppna Systeminställnignar och sedan Internationellt. Tryck på fliken Indatameny och klicka i rutan för Tangentbordsvisning. Här hittar du även andra språk om du behöver byta tangentbordslayout i något sammanhang.

När du väl gjort det kommer det upp en svensk flagga uppe i högra hörnet, klicka på den och välj Visa Tangentbordsvisning. Nu blir det betydligt lättare att hitta det du letar efter.

8 kommmentarer på Så hittar du alla gömda tecken

 1. Renée skriver:

  TACK!!!! Det har jag letat efter! Senast häromdagen ville jag ha fram detta tangentbord som jag minns från min forna arbetsplats macar men som jag inte för mitt liv kunde hitta hemma i min egen. Vad skulle jag göra utan er?!?

 2. Malte Lewan skriver:

  Tack för tipset! Det har jag letat efter. Dock har jag inte använt ett Mac-system på svenska på ganska många år, så jag får tipsa om att ”Indatameny” (uppenbarligen) är ”Input Menu” och ”Tangentbordsvisning” är ”Keyboard Viewer”.

 3. Clas Olson skriver:

  Jag har sett en referens till detta i Mac OS-hjälpen, men jag kan inte se rutan för Tangentbordevisning. Jag har en bild som visar hur det ser ut för mig här: http://www.stylized-lotus.com/bilder/ingen_teckenhjalp.png. Det fungerar inte med någon av de svenska språkslternativen (Pro eller vanlig).
  Jag har en MacBook (billigaste versionen) från början på februari ’08.

 4. Lars-Åke skriver:

  Clas Olson; jag har en MacBook från feb/mars-08, på den fungerar det, jag ser Teckenpalett+Japansk Kanapalett+Tangentbordsvisning, ovanför Hangul.

 5. Peter Esse skriver:

  Clas Olson: Prova att skapa ett nytt användarkonto och se vad som händer då. Det var mycket skumt.

 6. Clas Olson skriver:

  Prövade att skapa nytt konto (standardkonto) men det gick lika illa då. Är det ingen annan som har samma problem?

 7. Clas Olson skriver:

  Äntligen har detta problem blivit löst, tack vare att Peter Esse och Mikael Johansson på Kullander överhuvudtaget lägger sin värdefulla tid på att bry sig. Tack!
  Lösningen finns här: http://discussions.apple.com/thread.jspa?threadID=1257002&tstart=50
  Se till att läsa alla foruminlägg om ni har vidare problem.

 8. Peter Esse skriver:

  Kul att det fungerade! :)