by • 10 februari, 2009 12:37 • Nyheter1 kommentar651

Så jobbar dykare i Egypten med sina Macar

Sköldpadda

Sinaihalvön som tillhör Egypten är den landremsa som skiljer Afrika från Asien och består nästan helt av öken. På spetsen av halvön där Röda havet delar sig i Suezviken och Akabaviken ligger Sharm el Sheikh. Där lever och bor ungefär en miljon människor. Två av dessa är Canoë Segeren och Mark Doherty som gjort så sedan sju respektive fem år tillbaka.

CanoëCanoë kommer ursprungligen från Holland men det var när hon jobbade om ”account executive” på en prestigefull reklambyrå i Milano, Italien, som hon bestämde sig  för att förändra sitt liv radikalt. Mark Doherty tog ett liknade beslut två år senare då han tröttnat på att driva eget företag inom byggbranschen i England.

Det var deras passion för världen under vattenytan som fick dem att välja dykparadiset där de till att börja med, helt ovetandes om varandra, arbetade som dykinstruktörer. Det var först några år senare då de befann sig på samma båt under ett par veckors tid på en dykresa i södra Röda havet som de upptäckte varandra och deras gemensamma intresse för undervattensfotografering. Kärlek uppstod.

MarkGradvis utvecklades deras intresse från ett hobbyplan till något mer seriöst då de förstod att människor faktiskt uppskattade deras bilder.

– Det inspirerade oss att utveckla våra kunskaper som i sin tur ledde till att vi behövde uppdatera vår utrustning och plötsligt hade vi skapat ”2GoBelow Underwater Photography”, säger Canoë

Att ha Röda havet runt husknuten gör att de har ett outtömligt flöde av inspiration och motiv.

Mark har utvecklat sina kunskaper ytterligare och arbetar nu även med att filma turistgrupper som kommer till Sharm för att dyka. En typisk dag för honom börjar klockan 6.30 då han stiger upp för att förbereda sig för att filma dagens dykutflykt. Mellan klockan 9.00 och 15.00 brukar det bli tre dyk på olika dyksiter med drygt en timmes mellanrum. Redan på båten gör han den första redigeringen i Final Cut på sin MacBook Pro så att det filmade materialet blir snyggt och presenterbart för kunderna.

– Med bara ett par timmar på mig för att bearbeta materialet är det av största vikt att jag kan lita på min utrustning, säger Mark. 

– Till att börja med arbetade vi båda två på PC men ganska så snart visade det sig att de datorerna och programmen inte kunde möta våra ökade tekniska och kreativa behov, säger Canoë. 

– Efter många sömnlösa nätter på grund av kraschade datorer bestämde vi oss för att gå över till Mac, tillägger Mark.

Det beslutet har de inte ångrat en sekund. 

– Tillförlitligheten och  prestationsförmågan som Mac erbjuder är helt utan konkurrens. Arbetsflödena och gränssnitten gör att man med lätthet kan redigera råmaterialet till färdig DVD,  avslutar Mark.

Både Canoë och Mark jobbar fortfarande till viss del i dykbranschen och håller samtidigt på att bygga upp sitt företag så att det så småningom ska bli den primära sysselsättningen i framtiden. Drivkraften ligger i att förmedla skönheten som finns under ytan i våra vatten världen över. Se fler av deras arbeten på www.2GoBelow.com.

Nemo Korallrev Dykare Monster Val Rev Rött rev Val 2 Undervattensvärld Fiskmun Dykare Spagetti Gul Nemo Grönt Dykare i fiskstim Båtar underifrån