Övrigt

Sällsynt korkat bedrägeri kan ge dig parkeringsböter

Betala med Swish i stället för de vanliga alternativen och du kan parkera en hel dag utan större kostnad. Så lyder uppmaningarna på flera ställen i Sverige.

Men parkeringsbolagen använder inte Swish och betalar du dit lär du få parkeringsböter på köpet. Det är alltså bedragare som försöker lura till sig pengar och i exempelvis Sundsvall har man täckt över automaterna med plastpåsar för att verkligen visa på att det är Swish som gäller.

Tilltagen är polisanmälda och med tanke på att Swish-konton är allt annat än anonyma så har polisen extremt goda förhoppningar att hitta bedragarna.

Swish har löst mycket

Swish är en teknisk lösning när den är som bäst. En tjänst som löste en rad vardagsproblem så som att snabbt kunna föra över pengar mellan vänner. Att kunna betala i mindre affärer, på marknaden, till idrottsföreningens kaffeförsäljning. Men numera också i större butiker och exempelvis på Tradera för både avgifter för auktioner och frakter. Swish ihop med BankID har helt enkelt gjort vårt liv så enkelt att det numera är en naturlig vardag för de sex miljoner svenskar som är anslutna.

Därför är denna typen av bedrägerier så enkla att genomföra. Att kunna betala parkeringen via Swish är ett naturligt nästa steg och säkert något som kommer i framtiden. Varför ha en extraapp bara för parkeringen när alla andra transaktioner sker via Swish?

Därför är det viktigt att utvecklarna bakom Swish funderar hur man kan säkerställa att denna typ av bedrägerier inte kan genomföras. Självklart är man som konsument skyldig att kolla vem man Swishar till och det är inte orimligt att en tänker till om det står en privatpersons namn när parkeringen skall betalas.

Men om det står  exempelvis “P-Malmö” eller bara “Parkeringsbolaget “när det rätta är “Parkering Malmö” så minskar konsumentens förmåga att se igenom bedrägeriet nämnvärt.

Vi lär rapportera mer om denna typen av problem och dessvärre lär det leda till fler säkerhetsspärrar i denna annars så magiska tjänst.

Källa: Teknikens Värld. Foto: Wille Wilhelmsson.

 

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!