Övrigt

Säpo allt närmre laglig rätt till direkt övervakning av telefoni, sms och e-post

Foto: Flickr (CC)

Säpo och övriga delar av våra brottsbekämpande myndigheter vill ha enklare tillgång till våra samtal, sms, epost och övrig kommunikation i datanäten. Det var något vi skrev om i början av månaden och kunde då även rapportera att detta är något som våra operatörer ställer sig högst tveksamma till.

Men det finns de som redan är med på tåget så som företaget Maintrac i Linköping som är en underleverantör till flera av våra stadsnät och även andra operatörer. Företaget skriver själva på sin webbsida hur de hjälper stadsnäten att klara datalagringsdirektivet från tidigare i år.

Datalagringsdirektivet

Detta direktiv säger att operatörerna måste spara trafikdata under en längre tid. Som det är nu måste sedan polismyndigheterna kontakta operatörerna och ansöka om att få ut informationen.

Om myndigheternas önskan går igenom så räcker det med att ansluta till operatörernas – eller deras underleverantörers – databaser och hämta informationen. Det enda kravet är att lämna efter sig i ett diarienummer.

Skarp kritik

Enligt Mark Klamberg som är doktor i folkrätt vid Uppsala Universitet närmar detta sig signalspaning mot inhemsk svensk trafik – det vill säga det som FRA sysslar med fast inom landets gränser.

“Det innebär att vi får vad jag skulle kalla signalspaning mot inhemsk svensk trafik. Det var något som alla sa att det ska vi inte ha, när man diskuterade FRA-frågan. Nu får vi ett system som i stora delar, inte alla delar, men i stora delar liknar det som FRA sysslar med” – Källa SR.se

 

Enligt Sveriges Radio ligger Säpo i “tunga” förhandlingar med övriga operatörer men det är något som  Tre förnekar.

“Våra kunder förväntar sig att vi ska hjälpa till. Men vi tror att dagens system fungerar bättre. Nu kommer det en begäran från polisen efter ett beslut från en åklagare om att begära ut uppgifterna. Polisen får betala för det arbete vi lägger ned, fortsätter Hörnfeldt.” – Källa DN.se

Tele 2 är en annan operatör som säger rakt ut att några förhandlingar är det inte tal om.

“Med oss sitter de definitivt inte i någon förhandling. Vi har sagt blankt nej.”

Den Kinneviksägda operatören hamnade dock i blåsväder i och med ett uppmärksammat dubbelmord då man fakturerade en ansenlig mängd pengar för att lämna ut uppgifterna från en mast på Öland. Totalt sätt kostar utlämnandet de svenska rättsmyndigheterna cirka 20 miljoner per år.

Här kan du se om din leverantör är kopplad till Maintrac.

Uppdaterat 15.41: Enligt DN kan automatisk överlämning av material bryta mot lagen.

“Huvudregeln är att teleoperatörerna har tystnadsplikt. Lagen medger undantag, till exempel vid brottsutredningar. Det är operatören som är skyldig att kontrollera så att uppgiftsutlämningen inte bryter mot lagen, säger Staffan Lindmark, jurist hos PTS” Källa DN.

[source: https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5707919 “sverigesradio.se”]


[display-posts id=”82938″ image_size=”thumbnail” orderby=”date”]

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!