Skrivet den 16 juni 2014 kl 07:45 av Nyheter10 kommentarer915

Se om din Mac har stöd för Handoff i OS X Yosemite (uppdaterad)

Apple tryckte hårt på ”Continuity” under sin presentation på WWDC – ett samlingsnamn för funktioner som gör det enklare att gå från en enhet till en annan.

En funktion som kallas för Handoff gör att OS X Yosemite och iOS 8 dels känner av varandras närvaro men också att en pågående uppgift kan ”skickas” över till en kompatibel Mac eller iOS-enhet för fortsatt arbete.

Men nu framkommer det att alla Macar kanske inte kommer att kunna använda sig av funktionen.

”Börja här, fortsätt där”

Det hela fungerar på så sätt att iOS 8 och Yosemite känner av varandra via Bluetooth, och om exempelvis ett e-postmeddelande håller på att komponeras på en iPad kommer Yosemite erbjuda att återuppta skrivandet på Macen.

Det hela sker helt sömlöst, och tills tredjepartsutvecklare hunnit uppdatera sina appar är det Apples egna som inledningsvis har stöd för funktionen. Under demonstrationen visade Apple upp funktionen med Mail och iWork-apparna.

I klippet nedan kan du se hur det fungerar rent praktiskt:

Alla Macar inte kompatibla i betan

Nu har det framkommit att Bluetooth version 4 är ett krav för att Handoff ska fungera i den senaste utvecklingsversionen av OS X Yosemite. Apple var hyfsat snabba med att implementera och utrusta sina mobila enheter med Bluetooth 4, som också går under namnet Bluetooth Low Energy (LE). Macarna utrustades dock inte med det förrän 2011.

Den enda iOS-enhet med stöd för iOS 8, men som inte har kompatibel Bluetooth-version, är iPad 2.

I tabellen nedan från Apfeleimer kan du se om din Mac är har kompatibel Bluetooth-version eller inte.

osx-yosemite-bluetooth-4.0-le-apfeleimer-702x336

Uppdatering: Enligt en forumanvändare på Macrumors fungerar det inte att lura äldre Macar genom att koppla in en BTE-kompatibel Bluetooth-dongel. Samtidigt menar man i en annan artikel att vissa nätverks- och Bluetooth-kretsar som finns för exempelvis äldre Mac Pro-modeller fungerar.

[via:www.macrumors.com ”MacRumors”]
[source:http://apfeleimer.de/ ”Apfeleimer”]

[display-posts tag=”wwdc2014″ image_size=”thumbnail” order_by=”date” order=”DESC” posts_per_page=”5″]

10 kommmentarer på Se om din Mac har stöd för Handoff i OS X Yosemite (uppdaterad)

 1. frippz skriver:

  Rackarns! Min late 2009 iMac fixar alltså inte detta. Oh well! En anledning att uppgradera kanske?

 2. LagerQ skriver:

  Absolut!
  /Vännerna på ett visst fruktföretag ;-)

 3. iDocX skriver:

  Samma här, om inte min iMac med 3,2 Intelpropp, Fast det får nog bli nytt här oxå……

 4. Phreakii skriver:

  Det var faktiskt riktigt jävla surt, ett surt jävla kasst Äpple. Kunde dem gjort bättre. Och inte nog med att man typ säger ”-Hey! Din Mac Pro du köpte för en 60 papp förra året är för gammal, ooops”.. Nu var det inte jag thank god, men jag hade varit riktigt jävla pissed.

 5. Dan skriver:

  Fast det är ju inte den nya funktionalitetens fel, inget konstigt i att den kräver Bluetooth 4.0.

  Om man köpte en Mac Pro för ett år sedan så var man förhoppningsvis väldigt medveten om att det var en utgående modell med dåliga specar…

 6. Dan skriver:

  Ska bli intressant att se om någon släpper en drivrutin för Bluetooth 4.0-sticka för äldre Macar som funkar ihop med det här. Ett billigt alternativ kan ju vara att köpa en sån isåfall för en hundralapp… :)

 7. Thor skriver:

  sitter också på en imac late 2009, jag tycker den rockar på bra och har inte funderat alls på att uppdatera förrän nu.

 8. Thor skriver:

  Jag kör min 27″ imac late 2009 med en BLE sticka, ett litet kommando i terminalen och 4.0 går före den inbyggda. Men jag tror inte det kommer vara så att Yosemite direkt kommer få för sig att köra handoff bara därför. men vi får vänta och se.

 9. Thor skriver:

  Ja, apple är verkligen inte ett nostalgiskt företag när det kommer till att utveckla runt gamla specifikationer.
  Jag är lite bitter över att min iPod touch gen.1 från 2007 och iPad 1 från 2010 inte går att uppdatera till senaste iOSet.
  Angående Yosemite och bluetooth så tror jag att de valde den här vägen då tidigare Bluetooth versionerna drar galet mycket ström. Hade plötsligt apples iphone börjat sluka enorma mängder batteri för att en opt. in funktion som handoff så hade alla med äldre macar och iOS enheter blivit skogstokiga, tror jag.

 10. frippz skriver:

  Indeed! Jag satte i en SSD i min efter att originaldisken dog och nu känns den piggare än någonsin.